Jaargang 3, nummer 57, 13 augustus 2014

 

Uitblinker in nichemarkt

Eric Poelmann
Amerika kent veel succesverhalen. Hoe vaak horen we niet van topondernemingen die hun basis hadden in een schuurtje of een garage. Apple, het grootste bedrijf ter wereld, is op deze manier begonnen. Het bedrijf waar ik vandaag met u over wil praten, is in 1960 ontstaan in een garage naast een bandenwinkel in Dimock in South Dakota. Een plaatsje met toen 151 inwoners. Twee professoren in electrical engineering aan de South Dakota State University, Al Kurtenbach en Duane Sander, zagen met lede ogen studenten vertrekken naar de grote steden en wilden met hun kennis in elektronica iets opzetten om de regio voor afgestudeerden aantrekkelijker te maken. Na wat experimenteren met minder succesvolle producten kwam in 1971 de doorbraak, toen de coach van het worstelteam van de universiteit met de vraag kwam of de onderneming een klein scorebord kon maken, om aan de rand van de mat voor iedereen zichtbaar de stand bij te houden.

In veel Amerikaanse stadions
Sport wordt in Amerika bij de universiteiten met hoofdletters geschreven en worstelteams van andere universiteiten zagen al gauw de voordelen van het scorebord. De orders stroomden binnen, ook voor andere sportdisciplines. En vandaag is Daktronics (NASDAQ: DAKT) de grootste producent in Amerika van elektronische scoreborden en LED videoschermen. En niet alleen voor de universiteiten, maar ook veel professionele sportteams maken gebruiken van de schermen van Daktronics. In het Amerikaanse football bijvoorbeeld en voor het basketbal wordt op dit moment gewerkt aan een nieuwe toepassing. Ook buiten de sport is de onderneming actief. Zo werkt de beurs van Koeweit met een display van Daktronics. Deze succesvolle onderneming had aan het eind van het vorige kwartaal voor $170 miljoen aan openstaande orders. Dat is veel als we dat bedrag relateren aan de beurswaarde van $520 miljoen.

Hoog dividend
Van eens twee medewerkers in een garage is de onderneming uitgegroeid tot een bedrijf van 2500 medewerkers met 50 kantoren over de hele wereld. Daktronics heeft een marktaandeel van 30% en is daarmee in dit segment groter dan bedrijven als LSI, Panasonic en Sony. De onderneming groeit als kool en betaalt een heel aantrekkelijk dividend in de vorm van een regulier en een speciaal dividend. Vanaf 2005 is het reguliere dividend gegroeid van 10 cent naar 40 cent per jaar en wordt uitgekeerd per kwartaal. In 10 jaar tijd is het dividend dus met 300% gestegen. Op basis van de actuele koers van $11,32 heeft het aandeel een dividendrendement van 3,5% maar daar bovenop komt het speciale dividend. Dat werd voor het laatste uitgekeerd in december 2012. Het was toen met 61,5 cent aan de hoge kant. Dat kwam waarschijnlijk, omdat de onderneming wat vooruit betaalde vanwege de verhoging van de dividendbelasting in Amerika in 2013. Veel bedrijven hebben dat toen gedaan. Dit jaar verwacht ik dat Daktronics weer een speciaal dividend gaat uitbetalen, waarmee het dividendrendement op het aandeel kan uitkomen tussen 6% en 7%.

Dit jaar kan goed uitpakken
Het laatste kwartaal van het afgelopen boekjaar viel overigens een beetje tegen. De winst per aandeel kwam uit op 4 cent in plaats van de verwachte 14 cent en het aandeel tuimelde met bijna 20% in koers naar beneden. Maar er was een eenmalige belastingtegenvaller van 5 cent en de onderneming heeft veel last gehad van de harde winter in Amerika. Door de kou en de sneeuw moesten veel installaties worden uitgesteld, waardoor rond $6 miljoen aan omzet niet kon worden afgewikkeld en dat drukte het resultaat nog eens met 3 cent. Dat kan overigens voor een mooi resultaat zorgen in het eerste kwartaal van boekjaar 2015 waarvan de resultaten binnenkort bekend worden gemaakt. Ik verwacht ook dat de omzet in heel 2015 sterker zal groeien dan in 2014, want het aantal openstaande orders voor de scoreborden is verder toegenomen. Vlak voor de bekendmaking van de cijfers van het vierde kwartaal verhoogde de onderneming het dividend met 11%. Ook dat geeft mij vertrouwen, dat de directie hoge verwachtingen heeft voor het lopende boekjaar. En gegeven het feit dat de onderneming geen schulden heeft en een flinke cash positie op de balans heeft staan, geeft mij het vertrouwen, dat we nog wel het één en ander kunnen verwachten van Daktronics.

 Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann