Jaargang 3, nummer 58, 18 augustus 2014

 

Elke maand dividend

Eric Poelmann 
Nu de rente bij de banken zo laag staat, zoeken steeds meer beleggers hun heil in andere beleggingen zoals aandelen. Maar aandelen hebben één nadeel. In Europa wordt meestal maar één keer per jaar dividend betaald en in enkele gevallen ontvangt de aandeelhouder een interim dividend. Voor degenen die afhankelijk zijn van dat inkomen is dat vaak niet zo gemakkelijk. Veel betalingsverplichtingen, zoals telefoon rekening, huur en nutsvoorzieningen lopen immers per maand. In Amerika is het al iets gemakkelijker, want de meeste bedrijven betalen daar het dividend per kwartaal. Maar er zijn ook een paar bedrijven, die aan hun aandeelhouders elke maand een dividend overmaken. Eén daarvan is Realty Income (NYSE: O).

Onroerend goed in de retail
Het  is een onderneming, gespecialiseerd in relatief kleine winkels, die verhuurd worden aan grote ketens. Het maandelijks uitbetalen van het dividend is voor deze onderneming zo essentieel, dat Realty Income zichzelf ook wel de Monthly Dividend Company noemt. Het bedrijf heeft een historie van bijna 35 jaar. In 1970 werd voor het eerst dividend uitgekeerd. Het bedrijf had toen nog geen beursnotering. Sindsdien hebben de aandeelhouders elke maand hun dividend van deze onderneming ontvangen. Inmiddels 525 keer op een rij. Het dividend werd ook nog eens 75 keer verhoogd. Daarmee is Realty Income niet alleen één van de beste aandelen voor een maandelijks dividend, het is op zichzelf al één van de topaandelen op de beurs. De onderneming kreeg in 1994 een beursnotering en vanaf dat moment is het dividend op jaarbasis verhoogd van 90 cent naar $2,19 per aandeel. Daarmee heeft het aandeel een dividendrendement van 4,9%.

Rustige belegging
Realty Income is één van die aandelen die weinig aandacht nodig hebben. Eens dat het aandeel is gekocht, kun je het wegleggen en elke maand een inkomen tegemoet zien. Want de onderneming heeft ook nog eens een vrij conservatieve beleggingsstrategie. In de portfolio zitten ongeveer 3800 gebouwen, verdeeld over 49 staten in Amerika, die met langlopende contracten zijn verhuurd aan heel betrouwbare huurders, zoals Walgreens en CVS. Deze winkels zitten in veel gevallen op toplocaties, waar veel verkeer langs komt. De contracten zijn over het algemeen tripple-net lease overeenkomsten. Bij deze overeenkomsten betaalt de huurder niet alleen voor het onderhoud, maar ook voor de verzekering en de onroerend goed belasting. Het enige dat Realty Income doet is elke maand de huur ontvangen en in de vorm van dividend aan haar aandeelhouders uitbetalen.

Mijn collega Paul van den Heuvel schenkt veel aandacht aan aandelen die maandelijks uitkeren. In de portfolio van The Dividend Factory zitten er nog een paar. Wilt u hier meer over weten, klik dan hier.  Daarnaast heeft hij een hele portfolio met fondsen, die elke maand uitkeren. Die vindt u bij ElkeMaandDividend. Meer informatie hierover vindt u hier.

 Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann