Jaargang 3, nummer 60, 28 augustus 2014

 

Geef mij toch maar McDonald’s

Eric Poelmann


Het is hier in Washington en op Wall Street het gesprek van de dag. Hamburgerketen Burger King neemt de Canadese koffie- en donutketen Tim Hortons over en brengt zijn hoofdkwartier over van Florida naar Canada. De overname op zich is al een grote deal, omdat het aantal restaurants van het nieuwe concern flink toeneemt. Maar het belangrijkste is wel, dat Burger King de zoveelste onderneming is, die Amerika verlaat vanwege die waanzinnig hoge vennootschapsbelasting van 35% die in Amerika wordt geheven. Amerika behoort tot de meest onvriendelijke belastingregimes ter wereld, waar het om de vennootschapsbelasting gaat. Zelfs als groot land kun je je niet permitteren zo uit de pas te lopen.

Verschillende belangen
President Obama huilt op tv krokodillentranen en noemt bedrijven als Burger King niet vaderlandslievend. Maar dat is echte onzin. Beursgenoteerde bedrijven hebben als het om belangen gaat niet het vaderland te dienen, maar de klanten, het personeel en de aandeelhouders. En die zijn allemaal gediend met een situatie, waarbij 15% vennootschapsbelasting in Canada moet worden betaald in plaats van de 35% die Washington wil hebben. En zolang de politici in Washington zich dat niet realiseren, zullen meer en meer Amerikaanse bedrijven een adres voor hun hoofdkwartier kiezen in landen, die graag faciliteiten aan deze bedrijven verlenen. Opvallend is overigens bij deze overname, dat die deels wordt gefinancierd door superbelegger Warren Buffett. Hij was immers de man, die in 2008 nog riep “Buy American, I am” vlak voordat de Amerikaanse beurzen een dieptepunt bereikten. Buffett vertelde de wereld, dat hij Amerikaanse aandelen kocht en hij sloot een vriendschap met Obama. Die lijkt overigens wat te bekoelen, nu Buffett openlijk een onderneming steunt, die de torenhoge Amerikaanse vennootschapsbelasting ontwijkt.

Toch maar McDonald’s
De koers van Burger King steeg op het nieuws van de overname met 25%. Beleggers steunen meer en meer ondernemingen, die de fiscale wijk uit Amerika nemen. Toch ben ik als dividendbelegger niet zo enthousiast over het aandeel Burger King, met een dividendrendement van iets meer dan 1%. Ik blijf liever bij marktleider McDonald’s (NYSE: MCD) met een dividend van 3,4%, ondanks dat deze onderneming het momenteel moeilijk heeft. Eerder deze maand rapporteerde de onderneming de grootste achteruitgang in de “same store” verkopen sinds 2003. En dat zal op korte termijn niet verbeteren met de problemen die de onderneming in Rusland heeft en de alsmaar oplopende dollar. Met name dat laatste gaat McDonald’s de komende maanden hard raken. Want door de stijgende dollarkoers worden de in dollars gerapporteerde resultaten alsmaar minder. Voor ons als Nederlandse en Belgische beleggers maakt het wat minder uit, omdat wij door de hardere dollar in euro’s omgerekend meer ontvangen. Maar Amerikaanse beleggers hebben dat voordeel niet en zullen dus het mindere resultaat gaan voelen door druk op de koers van het aandeel.

Niet duur
En McDonald’s heeft nog een probleem. Steeds meer jonge klanten tussen de 20 en 30 kiezen voor concurrenten als Chipotle en Five Guys. Zij kiezen voor een wat duurder maar meer gezonder diner dan het combo menu van McDonald’s. Ik denk, dat de gezondere maaltijden het uiteindelijk niet winnen. Wie wedt tegen suiker en vet verliest uiteindelijk. Dat is de harde werkelijkheid. McDonald’s is en blijft de grootste fastfood keten ter wereld. Het aandeel is niet duur met een koers/winst verhouding van 15,6 op basis van 2015. En vergeet niet, dat McDonald’s vorig jaar $4 miljard aan free cashflow genereerde. De lage waardering en het hoge rendement zal aandeelhouders blijven aantrekken. Het aandeel McDonald’s is in mijn ogen zwaar oversold. Dat wil niet zeggen, dat we de laagste koers gezien hebben. De onderneming meldt maandelijks de resultaten en de komende maanden verwacht ik nog zwaar weer. Maar misschien zit dat al in de koers verwerkt. Ik pak rond $94 wat aandelen op en koop bij als het aandeel nog wat verder onderuit zou gaan.

McDonald’s behoort tot de categorie Alsmaar Meer Dividend Betalers. Dat zijn de degelijkste aandelen op  de beurs. Eveline wijdt met GroeiDividend een hele nieuwsbrief en website aan dit soort aandelen. Wilt u er meer over weten, klik dan hier.

 Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann