Jaargang 3, nummer 61, 1 september 2014

 

Tachtig keer dividend!

Eric Poelmann 
We hebben weer een paar mooie zomerdagen en dat lokt velen onder ons nog eens naar buiten om daar een steak, kip of een hamburger op de BBQ te leggen. Maar weinigen realiseren zich, dat onder die BBQ een leuke investeringsmogelijkheid zit. Ik heb het dan over het propaangas, waarmee veel van die BBQ’s worden verwarmd. Vooral in Amerika wordt propaangas op grote schaal gebruikt. Miljoenen Amerikanen gebruiken het gas thuis of op de boerderij. Tien miljoen huishoudens gebruiken propaan om te koken, voor warm water en om het huis op een aangename temperatuur te houden. En steeds meer boeren maken van dit gas gebruik, omdat het schoon is en helpt onder de emissielimieten te blijven. Propaan is daar de energiebron voor irrigatie, drogen van de oogst, verwarming van stallen en het koel houden van voedsel. Ongeveer 40% van de Amerikaanse boeren maken gebruik van Propaan.

Tal van sectoren
Het gebruik van propaan blijft niet beperkt tot huishoudens en boeren. Miljoenen restaurants en hotels gebruiken het gas voor verwarming, in de keuken en voor andere doeleinden. En in de energie sector wordt het gas gebruikt voor fracking. Eén van de grootste pakketbezorgers in Amerika, UPS, met een vloot van duizenden voertuigen, test op grote schaal in Amerika en in Canada het gebruik van propaan. En ook veel schoolbussen worden aangedreven door propaan. Een grote speler op de propaangas markt is Ferrellgas Partners (NYSE: FGP). De onderneming heeft een wat moeilijke periode achter de rug, maar heeft sinds kort een strategie waarbij de ene na de andere kleine distributeur van propaan bij het concern wordt ingelijfd. Tegelijkertijd worden inefficiënte bedrijfsonderdelen afgestoten. Dat alles zorgt ervoor, dat bij een wat lagere omzet veel rendabeler kan worden gewerkt. Na een aantal verliesgevende jaren heeft Ferrellgas het afgelopen jaar weer winst gemaakt. Ook dit jaar draait de onderneming uitstekend en het afgelopen kwartaal kon met recordresultaten worden afgesloten.

Belasting
Ferrellgas is een master limited partnership, ofwel een MLP. Als belegger kijken we bij de MLP niet zozeer naar de winst, maar naar de distributabele cash flow, ofwel het bedrag dat beschikbaar is om aan de partners te worden uitgekeerd. In goede en slechte tijden heeft de onderneming uitgeblonken in de uitkering van een constant dividend. Binnenkort ontvangen de partners wederom een kwartaaluitkering van 50 cent per aandeel. En dat gebeurt nu al voor de 80e achtereenvolgende keer. Het aandeel noteert nu rond de $28 en dat betekent een dividendrendement van iets meer dan 7%. Zelf volg ik dit aandeel al jaren en heb tijdens de crisis het aandeel kunnen kopen voor $12. Dat betekent, dat dit aandeel jaar na jaar een rendement van 16% oplevert. Er zit wel een nadeel aan het dividend van MLP’s. Nederlandse brokers houden geen 15% maar 35% bronbelasting in op de uitkeringen. Omdat MLP’s in Amerika bijzondere belastingvoordelen genieten, wil de Amerikaanse regering een hoger percentage van de uitkeringen naar zich toe trekken. Overigens is de inhouding van broker tot broker verschillend, maar elke keer als ik mijn uitkering op Ferrellgas ontvang, moet ik denken aan de uitspraken van Warren Buffett. Aandelen moet je kopen als de beurs in een diepe crisis zit. Bij Ferrellgas heb ik dat gedaan en daar pluk ik nu nog de vruchten van!

 Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann