Jaargang 3, nummer 65, 15 september 2014

 

Geen probleem met hogere rente

Eric Poelmann 
Afgelopen vrijdag stonden heel wat rentegevoelige koersen in Amerika onder druk. De consument daar krijgt meer vertrouwen en geeft dus ook meer uit. Dat is goed voor de Amerikaanse economie, maar op Wall Street groeit de angst dat de renteverhoging van de Fed sneller zal worden aangekondigd dan gehoopt. De koersen van de aandelen in Amerika hebben de laatste paar jaar veel positieve impulsen gehad van de lage rentestand. Het is dus begrijpelijk, dat de Amerikaanse belegger wat voorzichtig is geworden met aandelen, waarvan de winst wordt beïnvloed door de rentestand. De kunst is nu aandelen te vinden die profiteren van een hogere rente. Zo’n aandeel is KCAP Financial (NASDAQ: KCAP). Deze onderneming belegt in een sector, die tot voor kort in Amerika alleen toegankelijk was voor de rijken. Als je meer verdient dan $200.000 mag je van de Amerikaanse overheid in private equity beleggen. Zo’n 94% van de beleggers zijn daardoor uitgesloten van het beleggen in private equity. Maar dankzij beursgenoteerde ondernemingen als KCAP kan nu ook de kleine belegger profiteren van de winsten, die in de private equity sector worden gemaakt.

Lening en toezicht
Als regelmatige lezer van DividendRadar weet u, dat ik altijd erg enthousiast geweest ben van beleggingen in BDC’s, de business development companies. KCAP is zo’n BDC. De onderneming verstrekt kapitaal in de vorm van leningen aan kleine en middelgrote bedrijven, die de opstartfase te boven zijn en al winsten produceren tussen $7 en $50 miljoen, maar die toch een kapitaalbehoefte hebben. Dat kapitaal haalt de BDC op door de uitgifte van aandelen en het opalen van relatief goedkoop geld door de uitgifte van leningen. Dit geld wordt dus uitgeleend aan middelgrote bedrijven tegen percentages, die liggen tussen de 7% en de 10%. KCAP kan dit doen, omdat die bedrijven van de banken geen leningen kunnen krijgen, maar het blijft niet bij het uitlenen van geld aan de kleine bedrijven. Bedrijven als KCAP houden ook streng toezicht, omdat ze management leveren dat zitting heeft in de directie van het bedrijf dat geld leent. Het strenge toezicht en een zeer conservatieve aanpak bij het uitlenen van geld, maakt KCAP een zeer winstgevende onderneming.

Aantrekkelijk voor belegger
Bovendien geeft de Amerikaanse overheid BDC’s als KCAP een extra steuntje in de rug. Zij hoeven geen vennootschapsbelasting te betalen als ze 90% van hun winst aan de aandeelhouders uitkeren. Daar profiteren de aandeelhouders dus van door een extra hoog rendement op een belegging in een BDC. Bij KCAP is het dividendrendement maar liefst 12,7%. Dat is extreem hoog. Wie nu denkt, dat de winst van KCAP kan worden aangetast door een verhoging van de rente door de Fed heeft het mis. In 85% van de overeenkomsten, die KCAP voor zijn leningen heeft gesloten, is een zogenaamde floating rate afgesproken. Dat betekent, dat in het geval de rente omhoog gaat, deze zal doorwerken in de rente die ondernemingen aan KCAP moeten betalen. Het management schat in, dat voor elke 100 basispunten dat de rente omhoog gaat, KCAP $652.000 meer aan investeringsinkomsten ontvangt. De onderneming heeft dus geen probleem met een hogere rente.

Hoog insider ownership
KCAP is voor beleggers ook erg aantrekkelijk, omdat de onderneming zijn inkomsten gespreid heeft over verschillende sectoren, waaronder ruimtevaart, telecom, voedsel en frisdranken, gezondheidszorg en elektronica. Daarnaast heeft KCAP een hoog insider ownership, wat wil zeggen, dat het management behoorlijk veel aandelen in de eigen onderneming heeft. Als buitenstaander geeft zoiets een hoger gevoel van zekerheid. De intrinsieke waarde van het aandeel ligt op $7,67. Het aandeel sloot afgelopen vrijdag op $8,42 maar we hebben de afgelopen weken ook al koersen gezien onder $8. Met wat geduld kunt u het aandeel tegen een koers rond $8 oppikken. Er zit één gevaar in het beleggen in BDC’s. Als de economie in een recessie belandt, gaan de koersen van dit soort aandelen nogal onderuit. Maar bij de laatste recessie hebben we gezien, dat conservatieve BDC’s zoals KCAP zich ook weer snel kunnen herstellen.

Paul van den Heuvel heeft in zijn nieuwsbrief, The Dividend Factory, een flinke portfolio opgebouwd met aandelen die een hoog dividend uitkeren. Als u interesse heeft in hoge dividenduitkeringen, klik dan hier.

 Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann