Jaargang 3, nummer 66, 17 september 2014

 

Goed voorbeeld doet goed volgen

Eric Poelmann 
Hij is niet de meeste succesvolle en grootste belegger ter wereld. Die eer behoort toe aan Warren Buffett en hij is daarom als belegger niet zo bekend. Hij is echter wel bekend als één van de rijkste mannen op aarde. Ik heb het dan over Bill Gates, de oprichter van Microsoft. Gates heeft kapitalen verdiend met Microsoft en is nu onder meer actief als superbelegger. Als kleine belegger kijk ik vaak naar de keuzes van de grote jongens in dit vak. Zo belegden zowel Buffett als Gates enkele jaren geleden miljoenen in de Amerikaanse spoorwegen. Op dat moment een wat zieltogende industrie, maar dat is totaal veranderd en deze twee beleggers hebben dat zien aankomen. De spoorwegen floreren als nooit tevoren dankzij de boom in de olie- en gaswinning in Amerika.

Afval
Gates heeft met zijn beleggingsmaatschappij nu zijn oog laten vallen op iets wat zo zeker lijkt als de dood en belastingen: afvalverwerking. We doen al wel veel aan het produceren van minder afval, het hergebruik van producten en de recycling, maar we kunnen niet zonder de bedrijven die zich ontfermen over dat wat we niet meer nodig hebben. Het verwerken van afval zal dus altijd blijven en ik denk dat Gates daarom geïnteresseerd is in deze industrie. Momenteel is hij bezig een belang op te bouwen in Republic Services (NYSE: RSG). Met zijn privé beleggingsfirma Cascade Investments kocht hij vorige week nog eens 1,2 miljoen aandelen voor een bedrag van $47,4 miljoen. Daarmee heeft Cascade Investments nu in totaal 102,2 miljoen aandelen in Republic Services met een waarde van ongeveer $4 miljard. Dat betekent dat Gates nu 29% van Republic in handen heeft. Alleen al in de afgelopen drie maanden heeft hij 12,35 miljoen aandelen gekocht op een gemiddelde koers van $38,31.

Laag risico
Republic Services is in Amerika het op één na grootste afvalverwerkingsbedrijf met 339 ophaaldiensten in 43 staten. Meer dan 80% van de omzet komt uit vaste en langlopende contracten. 75% van de inkomsten komen uit vuilophaaldiensten, waarbij de ene helft komt van bedrijven en de andere helft van particulieren. Bij ons is het ophalen van huisvuil geregeld via de lokale overheid en wordt betaald via belasting. In Amerika is de ophaal dus in handen van particuliere bedrijven en krijg je gewoon een rekening in de bus. Maar achter die rekening gaat een systeem van zekerheden schuil. Betaal je niet, dan wordt er een soort beslag gelegd op je huis en bij verkoop krijgt Republic eerst betaald inclusief boetes voordat de eigenaar aan de beurt komt. Geen belasting dus voor de vuilophaal maar wel een zekere betaling. De onderneming heeft daarmee een heel betrouwbare stroom van inkomsten en een stabiele groei en dat maakt het aandeel tot één met een laag risico.

Elk jaar meer dividend
Het aandeel heeft een beta van 0,53 wat betekent, dat het aandeel maar de helft meemaakt van de koersstijgingen en daling van de andere aandelen in de S&P500. Republic is ook goedkoop in vergelijking met vergelijkbare bedrijven op de beurs. Het aandeel heeft een notering van 8,5 keer de bruto winst tegen 11,9 voor Waste Connections en 10 voor Waste Management. Ongeveer de helft van de inkomsten van Republic is gerelateerd aan de inflatie-ontwikkeling. Net als bij de nutsbedrijven, controleert de overheid dus de tarieven. Door de lage inflatie is omzetgroei de laatste jaren beperkt gebleven. Maar dat kan snel veranderen als de groei van de economie in Amerika blijft toenemen en de werkloosheid blijft dalen. Daarbij is de groei van de omzet ook afhankelijk van de ontwikkeling van de huizenmarkt. Die is tijdens de crisis ingestort, maar lijkt zich nu redelijk te herstellen, wat de omzet van Republic in de kaart zal spelen. De aandelen betalen een dividend van 3%, waarbij het dividend de laatste jaren met gemiddeld 9% per jaar is verhoogd. Het aandeel heeft wel een vrij hoge payout ratio van 65% maar voor aandelen met een nutsfunctie en een veilig inkomen zoals bij Republic, is dat acceptabel. Republic is een rustige belegging als u een lange termijn visie hebt, waarbij het rendement gemeten aan de kostprijs de komende jaren verder kan groeien. En dat is wat Bill Gates hier voor ogen heeft.

 Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann