Jaargang 3, nummer 67, 22 september 2014

 

Onder de radar

Eric Poelmann 
Afgelopen week was Heineken in het nieuws. De biermarkt is flink in beweging en het lijkt erop, dat het motto op dit moment is overnemen of overgenomen worden. Dat geldt zeker voor SABMiller, dat afgelopen week een eerste poging deed om Heineken in te palmen. Dat bod is afgewezen, maar direct daarna deden geruchten de ronde, dat Anheuser-Busch InBev, de grootste brouwer ter wereld, belangstelling zou hebben voor SABMiller. Als dividendliefhebber kijk ik liever langs de zijlijn naar wat hier gaat gebeuren en doe dat met aandelen Altria Group (NYSE: MO) in mijn portfolio. Altrea is op de eerste plaats bekend onder beleggers als fabrikant van sigaretten. De onderneming richt zich daarbij voornamelijk op de Amerikaanse markt, nadat het internationale gedeelte met de verzelfstandiging van Philip Morris op eigen benen werd gezet.

Bier en wijn
Altrea is meer dan alleen een sigarettenfabrikant. Sigaretten is een stagnerende markt, vooral in de westerse wereld. Altrea probeert een marktaandeel te veroveren met de elektronische sigaret. Maar als niet roker denk ik, dat dit hooguit een vervanging gaat zijn van de echte sigaret. Naast rookwaar doet Altrea ook in alcohol, met name wijn en bier. En nu wordt het interessant. Want wat veel beleggers niet weten en wat dus eigenlijk onder de radar blijft, is dat Altrea een belang heeft van 27% in SABMiller. Dat betekent dat u met Altrea dus flink meedoet met een mogelijke consolidatie op de biermarkt.

Dividendverhoging
Als dividendbelegger ben ik ook een fan van Altrea. De onderneming kondigde onlangs aan het kwartaaldividend met 4 cent, ofwel 8,3% te verhogen naar 52 cent per aandeel. Op de koers van afgelopen vrijdag betekent dat een dividendrendement van 4,7%. Ik vond de hoogte van deze verhoging best wel verrassend, omdat het aandeel een payout ratio heeft van 88%. Dan zou je eigenlijk geen grote verhoging mogen verwachten. Dat die er toch gekomen is, geeft aan dat het management van Altrea vertrouwen heeft in de winstontwikkeling van de onderneming. De koers van het aandeel is door de onrust in de biermarkt misschien wat teveel opgelopen, maar op een dip zou ik het aandeel zeker kopen.

 Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann