Jaargang 3, nummer 68, 24 september 2014

 

Meer dividend uit de zorg

Eric Poelmann


Beleggers zijn regelmatig op zoek naar aandelen waarvan zij een koerswinst verwachten. Vaak kom je dan terecht in de wat meer speculatieve hoek van de beurs. Maar nu er zo weinig te verdienen valt met een spaarrekening, kijken steeds meer particuliere beleggers naar aandelen met een dividend. Mijn interesse gaat daarbij uit naar aandelen die beleggers een groeidividend aanbieden, maar daar nog niet zolang mee bezig zijn en dus nog geen reputatie hebben opgebouwd. Een aandeel dat de wind in de rug heeft en sinds een paar jaar haar aandeelhouders alsmaar meer dividend uitreikt, is het Amerikaanse Wellpoint (NYSE: WLP). Het gaat hier om een verzekeraar in de gezondheidssector. Deze industrie heeft de wind flink in de rug gekregen, nadat het eindelijk gelukt is de gezondheidszorg in Amerika wettelijk te regelen met wat wij Obamacare noemen. Daarbij profiteren de aandeelhouders, want de onderneming geeft in de vorm van dividend en terugkoop eigen aandelen bijna 10% aan die aandeelhouders terug.

De zorg in perspectief
Amerika is een consumptiemaatschappij, waarbij wij nauwelijks beseffen dat de zorg al bijna 1/6 van de hele Amerikaanse economie beslaat. Amerikanen hebben vorig jaar $2800 miljard uitgegeven aan doktershulp, verpleging, medicijnen en andere medische hulp. Dat is $320 miljoen per uur, elk uur van de dag. Dat betekent dat er enorme bedragen worden uitgegeven aan laboratoria, producenten van medische instrumenten, fabrikanten van medicijnen, ziekenhuizen en verzorgingscentra.

Als we dit cijfer in een context plaatsen, begrijpen we nog beter om hoeveel geld het hier gaat. Amerikanen besteden $465 miljard per jaar in de supermarkt. Dat is maar 17% van wat er aan de gezondheidszorg wordt uitgegeven. Een andere vergelijking. De begroting van de Amerikaanse gezondheidszorg is groter dan de staatsbegroting van 188 van de 195 landen op deze aarde. En de vergrijzing zorgt ervoor dat aan de groei van de gezondheidszorg nog lang geen einde komt.

Gevolgen van de vergrijzing
Alleen vandaag al bereiken 8.000 baby boomers de leeftijd van 65 jaar. Morgen nog eens 8.000, overmorgen weer 8.000 en dat blijft nog wel een tijdje zo doorgaan. En aan veel van die mensen van 65 jaar en ouder mankeert wel wat. Schrik niet, 20% van deze ouderen heeft diabetes, 24% lijdt aan één of andere vorm van kanker, 31% heeft hartproblemen, 40% heeft vaatziekten, 51% heeft artritis en de lijst is nog veel langer. De groep ouderen maakt nu 13% uit van de Amerikaanse bevolking, maar beslaat 40% van alle doktersconsulten. Pas in 1964 begon het aantal geboortes in Amerika af te nemen. Dat betekent, dat we nog 15 jaar zullen worden geconfronteerd met een groeiende groep ouderen, die verhoudingsgewijs een grote aanspraak maken op de zorgvoorzieningen.

Dat betekent ook dat in de zorgindustrie een groeiende vraag zal bestaan naar mensen. Over 5 jaar zijn er in deze sector in Amerika 5,6 miljoen nieuwe banen beschikbaar. In 2029 zal de groei van het aantal ouderen afnemen, maar dan is dat aantal in Amerika wel gegroeid van 41 miljoen naar 71 miljoen. De gemiddelde Amerikaan geeft nu jaarlijks $8.915 uit aan medische zorg. Het merendeel daarvan wordt echter door de ouderen uitgegeven. De voorspellingen zijn, dat de uitgaven aan de zorg tot 2022 jaarlijks met 5,8% zullen groeien. Dat is veel sneller dan de groei van de Amerikaanse economie als geheel. Daarmee zal de gezondheidszorg binnenkort zo’n 20% van het Amerikaanse BNP gaan uitmaken.

Verzekeringssector groeit
Dankzij Obamacare zal iedere Amerikaan in de toekomst, net als bij ons, verzekerd moeten zijn. Dat betekent dat verzekeringsmaatschappijen als Wellpoint er zo’n 50 miljoen nieuwe verzekerden bij krijgen en dat er een enorm bedrag aan premies voor de ziektekostenverzekeraars bij gaat komen. Daarbij is de voorspelling, dat het totaalbudget aan zorg over zeven jaar van $2.800 miljard naar $4.800 miljard zal zijn gegroeid. Wellpoint pakt daar zijn deel van. Deze verzekeraar heeft nu 37 miljoen klanten en daar komen er 30.000 per week bij. Vorig jaar brachten die $70 miljard aan premies binnen en de schatting is, dat dit premie-inkomen zal zijn gegroeid tot $100 miljard in 2018! Dat heeft de koers van het aandeel flink in beweging gezet.

Wellpoint is in 2011 begonnen met het uitkeren van een kwartaaldividend van 25 cent er aandeel. Dat is inmiddels toegenomen tot 43,5 cent per aandeel, maar de onderneming geeft veel meer terug aan haar aandeelhouders in de vorm van inkoop eigen aandelen. Daaraan wordt 10 keer zoveel besteed. Tussen 2005 en 2013 is het aantal aandelen van Wellpoint afgenomen van 660 miljoen tot 293 miljoen. Alleen daardoor is de intrinsieke waarde van het aandeel voor de overige aandeelhouders verdubbeld. En Wellpoint gaat daarmee door. In het afgelopen kwartaal kocht de onderneming 8,2 miljoen eigen aandelen in. In feite is dit een extra belastingvrij rendement voor de aandeelhouders. Wellpoint is een veelbelovend aandeel voor de dividendliefhebber.

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann