Jaargang 3, nummer 69, 29 september 2014

 

Het geheime rendement

Eric Poelmann

 
Veel beleggers kijken teveel naar het dividend als het gaat om het rendement op een aandeel. Daarmee vergeten ze een ander element dat bijdraagt aan het rendement op een aandeel. Kijk bijvoorbeeld naar International Business Machines (NYSE: IBM). Vorig jaar betaalde IBM aan zijn aandeelhouders een cash rendement van 11,1% en dit jaar verwacht ik een rendement van ongeveer gelijke hoogte of zelfs iets meer. Maar weinig beleggers zien dit totaal rendement. Zij kijken bijvoorbeeld bij Yahoo Finance en zien dan voor IBM een dividendrendement staan van 2,3%. Maar hoe kom ik dan aan een cash rendement van 11,1%?

Een stukje pizza
Wall Street heeft een naam voor dat geheim. Dat ga ik u zo vertellen. Maar belangrijker is, dat we begrijpen hoe het systeem werkt, dat achter het geheim schuil gaat. Dat wil ik u aan de hand van een voorbeeldje toelichten. Stel u heeft honger en u kunt dat stillen met een stuk pizza. Zou u dan een stuk willen hebben van een pizza, die in 12 stukken is gesneden? Of heeft u liever een stuk van een pizza, die in 8 stukken is gesneden? Natuurlijk neemt u een stuk van de pizza, die in 8 stukken is gesneden. Want minder stukken betekent immers, dat elk stuk dat u krijgt groter is. Hetzelfde geldt voor aandeelhouders van een onderneming. Als het eigendom van de onderneming verdeeld kan worden onder minder aandelen, dan is elk aandeel groter en dus meer waard. Elke aandeelhouder wil liever grotere stukken van een goede onderneming dan kleinere stukken. Terug naar IBM. Deze onderneming keert niet alleen dividend uit. En dan kom ik bij het geheim. IBM koopt ook eigen aandelen in, waardoor de overblijvende aandelen in de onderneming meer waard worden.

GroeiDividend
Het cash dividend wordt door IBM elk kwartaal direct aan de aandeelhouders uitgekeerd. De onderneming heeft dat dividend in mei van 95 cent per kwartaal naar $1,10 opgetrokken. IBM verhoogt zijn dividend al jaren en ik denk dat dit nog wel even door zal gaan, omdat het aandeel een payout ratio heeft van maar 27,7%. Maar de onderneming beloont zijn aandeelhouders ook met de inkoop van eigen aandelen. Dit is goed omdat de overblijvende aandelen van IBM daardoor meer waard worden. En er is nog een voordeel. Bij de uitbetaling van cash dividend moet u immers belasting afdragen. Dat is bij de inkoop van eigen aandelen niet nodig, zelfs niet als de overblijvende aandelen daardoor meer waard worden. IBM had begin 2013 een marktkapitalisatie van $213,9 miljard. In de loop van dat jaar werd $22,9 miljard aangewend voor de uitkering van dividend en de inkoop van eigen aandelen. Daarmee kwam het cash rendement gebaseerd op de koerswaarde per 1 januari voor 2013 uit op 11,1%.

Meerwaarde
In 2014 had IBM in het begin van het jaar een marktkapitalisatie van $198 miljard. In de eerste zes maanden werd voor $13,5 miljard aan dividend uitgekeerd en eigen aandelen ingekocht. Daarmee komt het totaal rendement over het eerste halfjaar uit op 6,8%. Als IBM zo doorgaat, komt het totaal rendement dit jaar met 13,6% dus nog wat hoger uit. De inkoop eigen aandelen heeft voor de aandeelhouder geen direct geldelijk gevolg, maar het maakt de aandelen wel meer waard. Dat komt uiteindelijk in de koers tot uitdrukking. Aandeelhouders moeten dus meer dan alleen naar het cash dividend kijken. Het totale cash rendement is zeker zo belangrijk.

IBM is overigens ook nog eens een Alsmaar Meer Dividend Betaler. Had u de aandelen 10 jaar geleden gekocht, dan had u daar ongeveer $85 voor betaald en op dat moment 72 cent per jaar dividend voor gekregen. Een dividendrendement van 0,8%. Nu betaalt de onderneming $4,40 en heeft u op uw oorspronkelijke investering een rendement van 5,2% en dat loopt jaarlijks verder op. GroeiDividend besteedt veel aandacht aan dit soort aandelen. Wilt u er meer over weten, klik dan hier.

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann