Jaargang 3, nummer 75, 22 oktober 2014

 

Blue Chip met een hoog dividend

Eric Poelmann 
Vorige week heb ik u aangegeven dat ik, als dividendbelegger, helemaal niet zo zenuwachtig word als de beurs aan een correctie toe is, omdat ik bij de aankoop van een aandeel op de eerste plaats let op het dividendrendement en de betrouwbaarheid daarvan. En als de koers van het aandeel daalt, dan is dat een mooie gelegenheid om de positie in mijn portfolio verder uit te breiden. Afgelopen week nam de nervositeit op de beurzen flink toe, maar beleggers tasten in het duister naar de werkelijke reden van de daling. Waarschijnlijk is het een combinatie van factoren, waarbij de angst dat Ebola veel meer slachtoffers zal maken dan tot nu toe gedacht, snel groter wordt. Ebola kan de wereldeconomie immers ontwrichten als de westerse wereld niet in staat is de ziekte te isoleren. Maar de meeste beleggers houden de koersdalingen voor een normale correctie na de enorme koersstijgingen van de laatste jaren.

Degelijk
Het herstel van afgelopen vrijdag hoort hierbij. Het betekent niet dat de correctie al voorbij is, maar de meningen verschillen hierover. Een aandeel, dat ik vorige week gekocht heb, is AT&T (NYSE: T) op $33,50. Geen spectaculair aandeel, maar wel oerdegelijk. Ik vind de koers erg laag en het dividendrendement van 5,5% is voor een degelijk aandeel extreem hoog. De onderneming heeft zich in de afgelopen 50 jaar ontwikkeld van een telefoonbedrijf met vaste aansluitingen tot een moderne telecommunicatie onderneming. Een derde van de Amerikanen is abonnee en betaalt elke maand weer zijn rekening aan deze telecom gigant. Nog altijd hebben 12 miljoen klanten een vaste lijn verbinding, maar AT&T biedt ook internet aan, netwerkverbindingen voor bedrijven en vooral mobiele communicatie. De onderneming heeft 110 miljoen klanten voor mobiele diensten. Daarbij is AT&T niet meer het bedrijf met een monopolie zoals vroeger, maar AT&T is wel dominant. Samen met Verizon beheerst de onderneming 70% van de Amerikaanse markt. De twee houden elkaar scherp en niemand heeft het vermogen om het deze twee bedrijven erg moeilijk te maken.

Dataverkeer
En als je als klant mee wilt doen in de huidige ontwikkeling, betaal je de regelmatige hogere rekening. De reden? Terwijl de kosten van een mobieltje vroeger werden bepaald door de gespreksduur, betaal je nu de rekening voor het dataverkeer. Met de introductie van de smartphone, zoals de iPhone, is het gebruik van mobiele telefonie sterk veranderd. Nog niet zolang geleden kon je bij AT&T ongelimiteerd data afnemen voor $30 per maand. Maar die tijden zijn voorbij. Voor $30 krijgt je nu 3 gigabites, genoeg voor 3 uur film. Daarmee zijn de inkomsten uit het dataverkeer voor AT&T flink opgelopen. In 2006 incasseerde het bedrijf nog $4,5 miljard voor data, in 2013 was dat bijna vervijfvoudigd naar $21 miljard. Voor mij was nog heel gewoon, dat we thuis één analoge telefoon hadden en dat we aan pa moesten vragen of we mochten bellen. Zijn standaard reactie was ja, maar houd het kort. Nu zijn er binnen een gezin vaak zoveel lijnen als er gezinsleden zijn, waarbij de kinderen ongelimiteerd kunnen bellen, chatten en downloaden. Bedrijven als AT&T spelen hier handig op in door een plan aan te bieden voor het hele gezin.

Veilig aandeel
Bij een omzet van $130 miljard zit de uitdaging van het bedrijf in het beheersen van de kosten om het netwerk op peil te houden. Daarvoor gaf de onderneming vorig jaar $22 miljard uit. De onderneming genereerde daarbij een free cashflow van $11 miljard. De free cashflow is belangrijk, want daaruit worden dividend en inkoop eigen aandelen gefinancierd. De winstmarge van AT&T heeft zich de afgelopen jaren imponerend ontwikkeld. Van 9,9% in 2009 tot 14,1% vorig jaar. Grootste concurrent Verizon realiseerde vorig jaar een winstmarge van 9,5%. AT&T is daarmee voor mij een veilige onderneming. Voor beleggers is het met 5,5% dividendrendement een echte Cash Cow. Het aandeel heeft een koers/winst verhouding van 11,1 en een payout ratio van 53,9%. Het aandeel AT&T is niet alleen een veilig aandeel, de koers is ook vrij stabiel met een “beta” van 0,21. De beta geeft weer hoe het aandeel zich beweegt ten opzichte van de markt. Bij AT&T gaat een daling 5 keer langzamer dan het marktgemiddelde. Zeker een aandeel om in turbulente tijden als deze op een dip op te pikken. En omdat koersen na een daling het dieptepunt vaak nog eens testen, is de kans groot dat u het aandeel voor een koers rond $33,50 alsnog aan uw portfolio kunt toevoegen.

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann