Jaargang 3, nummer 76, 27 oktober 2014
Soms gaan aandelen wel erg hard onderuit. Dat was het geval met International Business Machines (NYSE: IBM) afgelopen week, nadat de onderneming de kwartaalcijfers vervroegd bekend gemaakt had. Enkele grote beleggers, waaronder hedge-fund manager Stanley Druckenmiller, hebben het gehad met IBM. Zij denken dat het met de glorietijd van IBM voorbij is. Maar ik denk, dat deze grote belegger het bij het verkeerde eind heeft. Hij ziet IBM als een technologiebedrijf, zoals ik IBM nog kende van meer dan 40 jaar geleden. Toen het bedrijf waar ik werkte een groot IBM mainframe had staan op een verhoogde vloer om de kabels onzichtbaar te maken en de koeling goed te regelen. Hij ziet IBM nog altijd als het bedrijf van de hardware. Zoals Dell en HP. Beide bedrijven hebben het moeilijk, omdat zij te maken hebben met een snel veranderende technologie.
Veranderd
IBM zit nu in de business van begrijpen wat klanten willen en dat voor die klanten op maat te maken. De onderneming maakt de hoog gewaardeerde producten en services die haar klanten nodig hebben. En dat is al een tijdje zo. IBM zit in een omschakelingsfase van een hardware leverancier naar een leverancier van gespecialiseerde software. Zo’n 10 jaar geleden was IBM actief zowel naar consumenten als de zakenwereld. IBM verkocht PC’s aan consumenten en grote computers en software applicaties aan grote ondernemingen. Daarbij kwam IBM tot het inzicht, dat op PC’s niet veel meer te verdienen viel in tegensteling tot grote software applicaties, waarmee hoge marges konden worden gerealiseerd. De onderneming richt zich nu helemaal op wat haar klanten nodig hebben aan op maat gemaakte software en computersystemen, waarmee vooral grote ondernemingen en overheidsinstanties worden bediend. Daarbij bepaalt IBM wat zijn klanten nodig hebben en ontwerpt daarvoor de passende software. In 2000 genereerde de onderneming met deze activiteiten 65% van haar winst. Inmiddels is dat 84% van de winst.
Semiconductors
Vorige week maandag kondigde de onderneming aan zijn activiteiten in de semiconductor sector af te stoten. Daarop moest de koers van het aandeel flink inleveren, maar ik geloof dat dit juist een stap in de goede richting is. Het is immers een volgende stap in de omschakeling van hardware naar software producent. De concurrentie van met name Intel is zo groot, dat IBM niet langer voldoende chips kon blijven produceren om winstgevend te blijven. IBM betaalde $1,5 miljard aan semiconductor producent Globalfoundries, waarbij de laatste de productie van IBM overneemt en IBM blijft voorzien van de chips, die het zelf nodig heeft voor zijn systemen. IBM blijft dus verzekerd van de chips, die de onderneming nodig heeft voor zijn eigen klanten en stoot tegelijkertijd een verliesgevende divisie af. Ook trof IBM een voorziening van $4,7 miljard voor deze reorganisatie. IBM heeft dus een keuze gemaakt tussen het blijven produceren van semiconductors in een markt waar de concurrentie intens is en waarin de onderneming verliezen lijdt, of zich te concentreren op haar core business, waarmee goed wordt verdiend. IBM heeft voor het laatste gekozen, waarbij $7 miljard aan omzet buiten de deur werd gezet en $500 miljoen aan verliezen werd gerealiseerd.
Aandeelhouders
Reorganisaties zijn nooit prettig en dat is hier bij IBM niet anders. Maar dit soort moeilijke operaties pakken voor dominante bedrijven als IBM meestal goed uit. De meeste beleggers maken zich zorgen dat de omzet van IBM over de afgelopen 10 kwartalen niet is gegroeid. Maar in dezelfde periode heeft IBM $30 miljard aan free cash flow gegenereerd, is het dividend opgetrokken van 75 cent per aandeel naar $1,10 en het aantal uitstaande aandelen door eigen inkoop met 13% gereduceerd. Het management van IBM is gericht op haar aandeelhouders en is daarin zeer succesvol. In de afgelopen 10 jaar werd jaarlijks een omzet gegenereerd tussen $91 en $107 miljard, waarbij de bruto marge is opgelopen van 37,4% in 2004 naar 48,6% in 2013. De nettowinst is bijna verdubbeld van $8,4 miljard in 2004 naar $16,5 miljard in 2013. En dat is nog niet alles. In de afgelopen 10 jaar is het dividend meer dan verzesvoudigd van 70 cent naar $4,40. En door inkoop eigen aandelen liep het aantal uitstaande aandelen terug van 1,7 miljard naar 1 miljard. Dat betekent een flinke waardestijging voor de overgebleven aandeelhouders. IBM zal het dividend blijven verhogen, maar het aandeel is op dit moment in de uitverkoop. Profiteer ervan!
Hartelijke groet,
Eric Poelmann