Jaargang 3, nummer 78, 5 november 2014

 

Een heel aantrekkelijke belegging!

Eric Poelmann 
De correctie, die we in oktober over ons heen kregen, heeft heel wat koersen op een lager niveau gezet. Maar dat was niet voor lang, want kort daarna gingen veel koersen weer net zo hard omhoog. Dat is wel verklaarbaar. Correcties horen nu eenmaal bij het beursgebeuren en als professionele beleggers zien dat aandelen in een oversold situatie zitten, slaan ze hun slag. Dat komt ook omdat er voor de lange termijn niet veel is veranderd. Als ik zou zien dat we aan de vooravond van een 20%-30% correctie zouden staan, dan zou ik u wel aanbevelen uw portfolio tijdelijk wat af te bouwen. Maar heel eerlijk gezegd zie ik zo’n correctie niet komen. Al helemaal niet omdat de rente voorlopig nog heel laag blijft. Europa heeft zijn rente op een nog lager niveau gezet, waardoor de euro daalt. Amerika kan niet achterblijven omdat een sterkere dollar de exportpositie van het land aantast. De plannen voor een renteverhoging zijn daar dus weer in de ijskast gezet met als gevolg, dat rente op staatspapier naar 2% is gezakt. Dat gaf nieuwe impulsen aan de beurs.

Business Development Companies
Eén van de sectoren die van de lagere rente profiteert, zijn de business development companies, afgekort BDC’s. Een BDC fungeert in Amerika als een soort bank voor kleine bedrijven. Die kleine bedrijven kunnen vaak niet terecht bij de grote banken, omdat die nog altijd erg voorzichtig zijn met risicovolle kredieten. Dat wil niet zeggen, dat de BDC maar gemakkelijk een krediet geeft. Integendeel, de meeste BDC’s wijzen meer dan 90% van hun aanvragen af. En de bedrijven die wel krediet krijgen, worden strak gevolgd. Vaak zit er een vertegenwoordiger van de BDC in de directie van het bedrijf dat gefinancierd wordt en er moet ook een flinke rente worden betaald. BDC’s lopen in moeilijke tijden risico’s maar herstelt de economie zich, dan profteren de BDC’s daar enorm van. De Amerikaanse overheid steunt de BDC door een vrijstelling van vennootschapsbelasting als de BDC minimaal 90% van zijn winst aan zijn aandeelhouders uitkeert. Omdat Amerikanen over dat dividend een belasting betalen die even hoog is als de inkomstenbelasting, krijgt de overheid via die weg alsnog een behoorlijk deel in de staatskas.

Voordeel voor Nederlanders
Dat geldt niet voor het dividend, dat aan Nederlanders wordt uitbetaald. Dankzij het belastingverdrag tussen Nederland en Amerika, wordt op Amerikaanse dividenden een withholding tax ingehouden van 15%. En die 15% mag weer worden verrekend met de vermogensrendementsheffing die wij in Nederland moeten betalen. Met andere woorden, als wij vanuit Nederland beleggen in een BDC, hebben we dus een voordeel. Dat voordeel is nog eens extra hoog omdat de BDC’s een heel hoog dividendrendement kennen. U moet daarbij denken aan 8% tot soms wel 12% of nog meer.

Een voorbeeld
Eén van de grootste BDC’s, die we op de Amerikaanse beurs vinden, is Apollo Investment (NASDAQ: AINV). Deze BDC heeft een marktkapitalisatie van $2 miljard. In het tweede kwartaal meldde deze BDC een winst per aandeel van 23 cent, waar analisten een inschatting hadden gemaakt van 22 cent. De intrinsieke waarde steeg van $8,67 naar $8,74 terwijl het aandeel voor zo’n $8 op de beurs te krijgen is. Die koers is veel lager dan de $12 die drie jaar geleden voor het aandeel moest worden betaald.  Mijn koersdoel voor het aandeel is $10. Dat betekent, dat als ik daarin gelijk krijg, u niet alleen een dividendrendement heeft van ongeveer 10%, maar ook nog eens een flinke koerswinst kunt realiseren. Een aantrekkelijke belegging dus.

Collega Paul van den Heuvel schenkt in zijn nieuwsbrief The Dividend Factory regelmatig aandacht aan de BDC en hij heeft een aantal BDC’s in zijn portfolio opgenomen. Als u een liefhebber bent van hoogdividend, dan moet u beslist eens kennismaken met deze nieuwsbrief.

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann