Jaargang 3, nummer 79, 10 november 2014

 

Doe wat professionals doen

Eric Poelmann
Ik kijk altijd graag om me heen om te kijken wat anderen doen en wat ik daarvan kan leren. Zeker als anderen groots in een aandeel stappen, is het de moeite waard om zo’n aandeel eens beter te bekijken. En helemaal als het daarbij om dividendaandelen gaat, die mij als belegger extra interesseren. Zo’n categorie dividendaandelen zijn de Amerikaanse REIT’s, ofwel de Real Estate Investment Trusts. Deze ondernemingen genieten in Amerika een voorkeursbehandeling door de overheid, omdat ze geen vennootschapsbelasting hoeven te betalen als 90% van de winst aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd. Die aandeelhouders betalen in Amerika een vrij hoge dividendbelasting, maar wij Nederlanders hoeven maar 15% af te rekenen. Dat maakt het beleggen in REIT’s voor ons extra interessant.

New York
Afgelopen week kwam ik erachter dat een groot Engels hedgfund flink wat geld heeft gestoken in Amerikaans onroerend goed via de aankoop van REIT aandelen op de Amerikaanse beurs. En als een hedgefund dat doet, dan gaat het zo’n fund in de regel niet alleen om het dividend. Vaak verwacht zo’n fund ook een flinke koerswinst te kunnen behalen. Het hedgefund waar ik het hier over heb, is Aberdeen Asset Management. Deze groep heeft in het derde kwartaal 8,3 miljoen aandelen gekocht in SL Green Realty Corp (NYSE: SLG). Daarmee heeft het hedgefund in één keer 9% van deze REIT in handen. Deze REIT is gespecialiseerd in commercieel onroerend goed.

Eind juni waren 775.000 aandelen van deze REIT in handen van hedgefunds, maar door de aankoop van Aberdeen Asset Management zijn de verhoudingen flink gewijzigd. De REIT is niet erg goedkoop met een dividendrendement van 1,8%. Het is niet duidelijk waarom Aberdeen zo’n groot aandeel heeft genomen in SL Green Realty. Mogelijk is het hedgefund geïnteresseerd in de sterke vertegenwoordiging van de REIT in het hartje van New York. In Manhattan stijgen de onroerendgoedprijzen enorm. Overigens vindt ik het dividendrendement van 1,8% voor een REIT wel aan de lage kant. Als u in het aandeel een hoger rendement wilt, dan kunt u de preferente aandelen kopen (NYSE: SLG-I). De aandelen hebben een nominale waarde van $25 en geven daarbij een coupon van 6,5%. De uitbetaling is per kwartaal. De prefs noteren met een premie tussen $25,50 en $25,75.

Washington en Baltimore
Aberdeen Asset Management heeft zijn oog op nog een REIT laten vallen. Het hedgefund heeft in het afgelopen kwartaal ook nog eens 3,6 miljoen aandelen gekocht in Home Properties Inc (NYSE: HME). Deze REIT bezit op dit moment 112 appartementencomplexen aan de Amerikaanse oostkust met alles bij elkaar 42.000 appartementen. De helft daarvan staat in Washington en Baltimore. Home Properties specialiseert zich in de aankoop van wat uitgeleefd onroerend goed, wat na aankoop wordt opgeknapt. Na de renovatie leveren deze appartementen een huur op, die zo’n 90% hoger ligt. De onderneming heeft net een turn around situatie achter de rug, waarbij een negatieve cash flow in 2011 kon worden gekeerd in een positieve cash flow van $135 miljoen in 2013. Daarbij heeft deze REIT een aantrekkelijk dividendrendement van 4,6% en dat dividend wordt ook nog eens elk jaar verhoogd. Home Properties sloot vrijdag op $63,27. Met wat geduld moet u het aandeel onder $60 kunnen krijgen. Telkens als er wat rente-onrust is, krijgen de REIT’s een duw naar beneden.

Paul van den Heuvel heeft nogal wat REIT’s en preferente aandelen in de portfolio van The Dividend Factory. Als u wat meer over deze nieuwsbrief wilt weten, klik dan hier

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann