Jaargang 3, nummer 80, 12 november 2014

 

Gaat cash verdwijnen?

Eric Poelmann 
Er is veel gezegd en geschreven over het mobiel betalen de afgelopen weken. Steeds meer beleggers vragen zich af, waar ze het beste in kunnen beleggen. Want dat mobiel betalen een trend wordt, lijkt wel zeker. Er waren twee ontwikkelingen die de aandacht van beleggers hebben getrokken. De eerste was eBay, die met de aankondiging kwam dat de PayPal divisie in 2015 van de onderneming zal worden afgesplitst. De tweede kwam van Apple, dat met een nieuwe service op de markt is gekomen onder de naam Apple Pay. Maar er zijn nog een paar redenen die de verwachtingen over mobiel betalen verhogen.

Groei met de smartphone
Op de eerste plaats worden in Amerika in de retail de meeste transacties voldaan door middel van betaling met een creditcard of een pinpas. Alleen wereldwijd wordt nog 85% van alle transacties in winkels betaald met cash. Daar liggen dus nog geweldige kansen als de rest van de wereld overgaat op digitale betaalmogelijkheden. En deze trend is niet te stoppen. We groeien steeds meer naar “the end of cash”. In de ontwikkelde landen zien we een snelle opkomst van het elektronisch betalen en in de opkomende markten komt het digitale betalen nu langzaam opzetten. Op de tweede plaats zien we een explosieve groei van met name de smartphones. In Amerika hebben inmiddels 166 miljoen consumenten een smartphone. Dat betekent een marktpenetratie van 70%. Wereldwijd hebben 1,76 miljard consumenten een smartphone, wat een penetratie betekent van slechts 25%. Er liggen dus nog geweldige groeimogelijkheden en steeds meer mensen zijn in staat om in de komende jaren financiële transacties met hun smartphone af te wikkelen. Digitaal betalen en de groei in de smartphones zijn allebei ontwikkelingen met enorme groeikansen. De combinatie daarvan creëert kansen in de sector van het mobiel betalen. Steeds meer consumenten willen bij het betalen gebruik maken van hun smartphone. Een portemonnee met cash, creditcard of pinpas op zak, vinden zij steeds minder aantrekkelijk.

Waar liggen kansen?
Ik denk dat hier van een groeiende trend sprake is, die niet meer is te stoppen. Als belegger wil je in deze nieuwe trend investeren, maar de vraag is waar de beste kansen liggen. Wat is het beste aandeel als je wilt beleggen in het mobiele betalen? Menigeen zou denken dat eBay de beste kansen maakt. Het aandeel steeg immers 12% sinds de onderneming zijn plannen voor de afsplitsing van PayPal wereldkundig maakte. Ook Apple zou bij veel beleggers een overweging kunnen zijn. Zelf heb ik aandelen Apple en ik ben met die aandelen nog altijd blij. De onderneming heeft een geweldige reputatie als het gaat om innovatie. En als het om mobiel betalen gaat, zou je denken dat juist Apple de onderneming zou zijn, die de wereld van het betalen op zijn kop zou kunnen zetten. Net zoals dat met de smartphone is gebeurd. Maar ik denk toch dat het niet deze twee bedrijven gaan zijn, die de toon gaan zetten in de wereld van het mobiele betalen.

Mastercard
Met PayPal moeten we nog maar afwachten hoe succesvol de onderneming gaat zijn na de verzelfstandiging. Apple heeft een geweldige reputatie, maar Apple Pay is maar een onderdeel van een groot concern. Met andere woorden, er is nog veel onzekerheid over het mobiele betalen. Er is echter een veel veiliger manier om te beleggen in “the end of cash” en de explosieve groei van het mobiele betalen, en dat is in Mastercard (NYSE: MA). Na Visa is dit het grootste credit en debit card bedrijf ter wereld. Dit bedrijf voert per dag 51 miljoen financiële transacties uit. Mastercard heeft het netwerk voor creditcard transacties en mobiel betalen wordt de nieuwe hoeksteen van de onderneming. De onderneming werkt samen met de banken en zorgt ervoor dat de klanten van de banken van creditcards en pinpassen worden voorzien. Daarnaast zorgt Mastercard voor een gigantisch netwerk van retailers die de card als betaling accepteren. Het aardige van Mastercard is dat bij al die transacties geen risico gelopen wordt. Dat ligt immers bij de banken. De onderneming krijgt een fee voor zijn transacties en een jaarlijkse fee voor de card zelf. Vorige week kwam Mastercard wederom met heel goede kwartaalcijfers. Omzet en winst waren boven verwachting en het aandeel schoot in een paar dagen met 13% omhoog. Het is het veiligste aandeel dat u voor mobiel betalen in uw portfolio kunt hebben. Het dividendrendement is wat laag, maar de groeikansen zijn enorm.

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann