Jaargang 3, nummer 82, 19 november 2014

 

Herstel is te sterk

Eric Poelmann 

Nog maar een maand geleden schreef ik in deze column dat ik mij als dividendbelegger goed voelde bij de correctie die toen gaande was. Het was een uitgelezen moment om aandelen te kopen, die al een tijdje op mijn kooplijst stonden maar tot dan toe te duur waren. We zijn nog geen maand later en ik zou eigenlijk al mijn aankopen weer van de hand moeten doen. De correctie is over en de beurzen staan op nieuwe hoogtes. En ik heb het omgekeerde gevoel vergeleken met een maand gelden. Veel van mijn aankopen noteren koersen, die 15% tot 20% hoger zijn dan vier weken geleden. Ik ben geen trader. Dus ik ga mijn aankopen van een maand geleden niet weer van de hand doen. Ik houd ze vast omdat ik van het dividend ga genieten. Daar heb ik ze immers voor gekocht, maar veel kopen doe ik op dit moment niet omdat ik heel eerlijk gezegd de beurs niet vertrouw.

Herstel te sterk
De S&P 500 heeft inmiddels al het verloren terrein van de eerste twee weken van oktober goed gemaakt en meer dan dat. We staan weer op een all-time high. Maar is de correctie echt over? Kijk eens naar de beweging die de S&P 500 de afgelopen weken heeft gemaakt. Stansberry Research heeft er een mooi grafiekje van gemaakt:

S&P500

Het herstel is wel heel erg snel gegaan. Weinig analisten zullen in oktober een dergelijk herstel hebben durven voorspellen. En zo’n sterk herstel in zo’n korte tijd hebben maar weinig beleggers ooit gezien. Toch is dit de situatie waar we vandaag mee te maken hebben. Meestal bestaan correcties zoals in oktober uit meerdere delen. De afgelopen correctie had maar twee delen: één naar beneden en één naar boven. Er zou er nog één naar beneden moeten zijn om de correctie compleet te maken.

Afwachten
Het lastige nu is dat we in een periode zitten waarin de aandelenmarkten historisch gezien vaak een goede performance laten zien. Dus zouden de koersen verder moeten stijgen en misschien gebeurt dat ook wel. Maar de statistieken tonen ook aan, dat we in een sterke overbought situatie zitten. Kijk maar eens naar de NYSE McClellan Oscilator:

DividendRadar

De laatste oversold situatie was tijdens de correctie in oktober. Daarna zijn we bijna lijnrecht in een overbought situatie terecht gekomen en boven de 60 betekent meestal het einde van een rally. Ik ben daarom geen koper op dit moment en wacht liever af tot de beurs weer wat afkoelt.

Maar wel één tip
Toch is er één hoog dividend aandeel dat ik nu wel zou willen kopen. Ik heb het dan over Prospect Capital Corp (NASDAQ: PSEC). Het gaat hier om een business development company (BDC) met een hoog dividendrendement (12,8%). Bedrijven als deze hoeven in Amerika geen vennootschapsbelasting af te dragen als ze 90% van hun winst aan de aandeelhouders uitkeren. Omdat ze zoveel moeten uitkeren, kunnen dit soort bedrijven maar op twee manieren aan kapitaal komen voor nieuwe investeringen. Ze kunnen lenen of nieuwe aandelen uitgeven. Vaak kiezen ze voor het laatste en dat legt tijdelijk druk op de koers. Dat is momenteel bij Prospect Capital het geval. De koers is dus extra laag en daarom zou ik dit aandeel wel durven kopen. Het is niet geheel zonder risico, omdat BDC’s investeren in jonge ondernemingen met een relatief hoog bedrijfsrisico. Maar daar staat een heel aantrekkelijk dividend tegenover.

Collega Paul van den Heuvel heeft in zijn nieuwsbrief over hoog dividend meer aanbevelingen van BDC’s. Klik hier als u meer wilt weten over The Dividend Factory.
 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann