Jaargang 3, nummer 84, 26 november 2014

 

Een onverwacht speciaal dividend

Eric Poelmann 
Het is bijna december en dat is voor ons allemaal een dure maand met Sinterklaas en de Kerst. Toen ik nog in Duitsland werkte, kreeg ik in november mijn Weihnachtsgeld. Daar konden dan de cadeautjes van betaald worden. Sommige bedrijven geven vlak voor de dure maand ook iets extra’s aan hun aandeelhouders. Dat gebeurde mij vorige week, toen ik onverwacht een extra dividend kreeg bijgeschreven. Het was een soort geheim dividend en ik kreeg het van het verzekeringsconcern Symetra Financial Corporation (NYSE: SYA). Ik heb de aandelen zo’n 3 jaar geleden gekocht voor $9,10 omdat de onderneming toen net begonnen was met het uitkeren van dividend en na 1 jaar het kwartaaldividend al verhoogde van 5 naar 6 cent. Daarna heeft Symetra hett dividend geleidelijk verder verhoogd naar 10 cent, wat neer komt op 40 cent per jaar. Gerelateerd aan de kostprijs zit ik nu dus op een dividendrendement van 4,4%.

Voorzichtig dividendbeleid
Een mooi rendement voor een wat saai bedrijf als een verzekeringsmaatschappij. Maar de onderneming blijkt allerminst saai. Wat onverwacht kwam Symetra eind oktober met het bericht dat de onderneming begin november een speciaal dividend ging uitkeren van $1,30. Daarmee komt het dividendrendement van Symetra dit jaar uit op 7,5% gemeten aan de huidige beurskoers. En kijk ik naar mijn kostprijs, dan zit ik voor 2014 op een dividendrendement van 18,7%. Waarom doet een bedrijf al Symetra dit? Verzekeraars hebben een wat onzeker bestaan. Ze dekken risico af, maar niemand weet wanneer een catastrofe zich voordoet. Voor een schadeverzekeraar kan zo’n catastrofe een aardbeving zijn of een superstorm zoals een paar jaar geleden in New Orleans. Maar ook levensverzekeraars kunnen een ramp tegenkomen als bijvoorbeeld een ziekte als ebola wereldwijd dood en verderf zou zaaien, zoals de Spaanse griep in 1918. Daarom heeft Symetra een voorzichtig dividendbeleid en geeft maar mondjesmaat een dividendverhoging. Aan de ene kant wil zij daarmee aangeven, dat de dividendverhoging solide is en jaarlijks terugkomt. Maar aan de andere kant wil zo’n bedrijf zijn aandeelhouders eigenlijk meer laten genieten van de goede inkomsten, zonder dat het zijn dividend zou moeten terugdraaien, omdat er een jaar meer aan schade moet worden uitgekeerd.

Speciaal dividend
Symetra heeft daarom dit jaar het speciale dividend geïntroduceerd. Door zo’n speciaal dividend uit te keren, vermijdt de onderneming het risico, dat als de zaken wat minder gaan, het dividend zou moeten worden verlaagd. Als je geen insider in Symetra bent, is het moeilijk te achterhalen dat zo’n speciaal dividend wordt uitgekeerd. De financiële wereld concentreert zich alleen op het normale dividend. Ik gebruik meestal Yahoo Finance voor details en voor screening van dividendgegevens, maar Yahoo maakt, net als andere financiële media, geen melding van een speciaal dividend. Yahoo vermeldt een dividend van 40 cent en je moet als belegger echt de diepte ingaan, wil je het speciale dividend van $1,30 ontdekken.

Onverwacht hoog.
Ik heb nog een verzekeraar in mijn portfolio, die al wat langer van de techniek van speciale dividenden gebruik maakt. Het gaat om RLI Corporation (NYSE: RLI). Dit aandeel heb ik begin dit jaar voor $42 gekocht in de verwachting dat rond deze tijd wel weer een speciaal dividend zou worden uitgekeerd. De onderneming heeft zijn normale dividend in mei met 1 cent verhoogd naar 18 cent per kwartaal. Daarmee komt het dividendrendement bij de slotkoers van vrijdag uit op zo’n 1,5%. Maar RLI kwam vorige week met de verrassende mededeling dat een speciaal dividend uitgekeerd gaat worden van $3 per aandeel. Dat is bijna twee keer zoveel als vorige jaar. In totaal keert deze verzekeraar nu $3,72 uit, waarmee het rendement uitkomt op 7,5% en gemeten aan de kostprijs, die ik in februari betaald heb, op 8,9%. Als u RLI wilt opnemen dan loont het de moeite even te wachten tot het aandeel ex dividend gaat. Meestal gaat bij zo’n hoge dividenduitkering de koers met enkele dollars naar beneden. Het karakter van het speciale dividend maakt het elk jaar weer onzeker, hoeveel u krijgt uitgekeerd. Toch loont het de moeite om in deze tijden van lage rendementen aandelen als deze aan te houden.
 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann