Jaargang 3, nummer 85, 1 december 2014

 

Koopkandidaat voor de volgende sell-off

Eric Poelmann 
Ik wacht er al meer dan 750 dagen op….

Op wat zult u zich misschien afvragen. Zo lang is het al geleden dat we een correctie van 10% hebben meegemaakt. En we hoeven denk ik niet zolang te wachten tot de volgende correctie zich aandient. En heel eerlijk gezegd, ik kijk ernaar uit! We kwamen in de buurt van de gewenste correctie in oktober, maar de 10% hebben we toen niet gehaald. De S&P 500 daalde in oktober met 7,4%. Het was wel een prima maand om wat aandelen te kopen die al langer op mijn kooplijstje stonden, maar ik heb geduld en wacht op het moment, dat er een echte correctie over ons heen komt. Ik denk nog altijd dat we bezig zijn aan een lange rit naar boven, maar onderweg gaat de beurs ook wat weggeven. Daar twijfel ik niet aan. En als dat moment komt, moeten we het ook pakken. Daarom moet je als serieuze belegger een plan hebben voor als de correctie zich aandient.

Mijn topfavoriet
Bovenaan mijn lijstje staat Intel (NASDAQ: INTC). Deze onderneming is nog altijd één van mijn topfavorieten, helemaal na de laatste kwartaalcijfers en de aangekondigde dividendverhoging. Tijdens de sell-off in oktober verloor het aandeel 12% gemeten vanaf de top in september. De onderneming is marktleider op het gebied van micro processors, maar moest nog terrein winnen bij de smartphones. Daar lijkt een doorbraak nabij, omdat Intel strategisch flink investeert in de mobiele tak.

Dat moest ook wel, want het bedrijf  heeft de smartphones en de tablets een tijd verwaarloosd en moet dat nu inhalen. Nu worden daar nog flinke verliezen geschreven maar wie vooruit wil kijken, realiseert zich dat juist daar voor de onderneming ook de kansen liggen. Als de winst gaat stijgen, zal dat ook gebeuren met de free cashflow en misschien nog wel sneller dan we denken. En meer free cashflow zal zeker uitmonden in een oplopend dividend en meer inkoop van de eigen aandelen.

Achterstand
De onderneming liep averij op toen Apple in 2010 met de iPad op de markt kwam. Intel was hierop niet goed voorbereid. Maar toen duidelijk werd dat de PC markt ging stagneren, is het roer bij de onderneming omgegaan. Intel lijkt zijn plan, om dit jaar 40 miljoen tablet chips te produceren, te gaan halen. Twee jaar geleden waren dat er nog maar een miljoen.

Die inhaalslag gaat wel ten koste van het rendement, want de onderneming moet dit jaar $4 miljard toeleggen op zijn chipproductie voor de mobiele markt. Dat komt niet zozeer door de hoge productiekosten, maar veel meer door de hoge kortingen die de onderneming moet geven, om marktaandeel in deze sector te veroveren. Volgend jaar moet dit verlies zijn teruggebracht naar $800 miljoen en in 2016 moet mobiel bij Intel zwarte cijfers schrijven. Dat betekent, dat de winst zal gaan oplopen van $2 per aandeel nu naar $3 per aandeel volgende jaar en $4 per aandeel twee jaar later. Daarmee krijgt het aandeel meer koerspotentie, omdat bij een koers/winst verhouding van 16 de koers naar $48 zou moeten oplopen.

Intel laat na een korte stagnatie zijn dividend volgend jaar weer groeien. Er komt 1,5 cent per kwartaal bij waarmee het kwartaaldividend uit gaat komen op 24 cent per aandeel. En als de groeiverwachtingen uitkomen, zal het dividend de jaren erop verder stijgen. Intel is daarom een interessante investering voor beleggers, die houden van een groeidividend.
 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann