Jaargang 3, nummer 86, 3 december 2014

 

Onvervangbare activa worden meer en meer waard

Eric Poelmann 
Iedereen heeft wel een paar dingen waaraan hij of zij zo gehecht is, dat ze voor de rest van het leven dicht bij de eigenaar blijven en pas bij een erfenis ergens anders belanden. Als belegger heb ik dat ook met een paar aandelen. Ik heb het dan over aandelen waarvan de waarde in essentie wordt bepaald door onvervangbare activa, ofwel zoals Amerikanen het uitdrukken “irreplacable assets”. Laat ik aan de hand van een voorbeeld duidelijk maken wat ik bestempel als een onvervangbaar activa. Even buiten Las Vegas is in de jaren 30 in feite midden in de woestijn in Boulder Canyon de Hoover Dam gebouwd. Een voor die tijd enorme investering met een eeuwige waarde. De Hoover Dam is een ware winstmachine. Bij de oplevering in 1936 was een bedrag van $49 miljoen als investering neergeteld. Op dit moment genereert de dam voor $63 miljoen per jaar aan elektriciteit. Elk jaar weer. En als de dam niet door een aardbeving wordt weggevaagd, blijft het bouwwerk nog voor decennia stroom afleveren, waarbij de waarde van die stroom met de inflatie mee blijft stijgen.

Aandelen bij de overheid
De Hoover Dam is daarmee een onvervangbaar activa. Niemand kan in de buurt een dergelijk bouwwerk opzetten en voor concurrentie hoeven de eigenaren van de Hoover Dam niet bang te zijn. De wereld zal altijd elektriciteit nodig hebben en naarmate de wereldbevolking groeit, zal de vraag naar elektriciteit stijgen. Daarom is de Hoover Dam 80 jaar nadat hij is opgeleverd, belangrijker dan ooit tevoren. Zeker als we ons realiseren dat Las Vegas lange tijd de snelst groeiende stad in Amerika geweest is. Met de Hoover Dam wil ik duidelijk maken, hoe belangrijk een onvervangbaar activa kan zijn. Het is alleen jammer dat u en ik geen mede eigenaar kunnen zijn, omdat de dam in handen is van de Amerikaanse overheid. Een nog treffender voorbeeld zien we in Noorwegen. Het land telt 700 dammen waar hydro elektriciteit wordt opgewekt. Die elektriciteit voorziet voor 97% in de stroombehoefte van het land. Maar al die centrales, al die onvervangbare activa, zijn in handen van de Noorse overheid.

Een ander voorbeeld van een onvervangbaar activa is een luchthaven.

Luchthaven aantrekkelijk
Blijven we even dichtbij huis en kijken we naar de grootste luchthaven van ons land, dan zien we dat Schiphol nog altijd in handen is van de Nederlandse overheid. Er zijn weliswaar plannen om de aandelen Schiphol naar de beurs te brengen maar als belegger moet ik dus nog even geduld hebben, voor ik dit aandeel aan mijn portfolio kan toevoegen. Een aandeel met een luchthaven als onvervangbaar activa, dat ik vandaag wel aan mijn portfolio kan toevoegen, is Grupo Aeroportuario del Sureste (NYSE: ASR). Deze onderneming bezit de luchthaven van Cancun, de voor het toerisme meest aantrekkelijke luchthaven in Mexico. Cancun International Airport is een echt onvervangbare activa. Cancun is één van die weinige  plaatsen op aarde met altijd mooi weer en aangename temperaturen, prachtige witte zandstranden en luxueuze resorts. Bovendien ligt Cancun dichtbij Amerika en veel Amerikanen genieten daar graag van een strandvakantie. Daarnaast is Cancun de toegangspoort tot de Maya cultuur met prachtige tempels en een geschiedenis, die terug gaat tot 1800 voor Christus. Meer dan 3,3 miljoen toeristen komen jaarlijks naar Cancun. Niet alleen uit Amerika, maar ook uit Europa, Zuid-Amerika en uit Mexico zelf. Cancun is dankzij het toerisme de op één na drukste luchthaven in Mexico.

Dividend is flink gestegen
In totaal heeft Grupo Aeroportuario negen luchthavens in Mexico. Het aandeel is de afgelopen 10 jaar zeven keer sneller gestegen dan de S&P 500 index. Dat komt ook omdat Grupo Aeroportuario een mooie dividendontwikkeling heeft laten zien. In 10 jaar tijd is de dividenduitkering gestegen van 49 cent naar $3,36. Grupo Aeroportuario kent daarmee een dividendrendement van 2,5%. Een luchthaven heeft net als een dam een soort natuurlijk monopolie. En daarmee laten omzet en winst jaar op jaar weer een verbetering zien. Dat is het mooie van aandelen met een onvervangbaar activa.
 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann