Jaargang 3, nummer 88, 10 december 2014

 

Olie aantrekkelijk

Eric Poelmann 
Menig belegger is de schrik om het hart geslagen toen de OPEC onlangs besloot om de productie niet omlaag te brengen om de prijs van olie te steunen. Maar ik snap de Arabieren wel. Zij winnen een vat olie nog altijd voor zo’n $10 en de overproductie komt voort uit het enorme succes van de nieuwe productiemethodes in Amerika, waarmee dat land in korte tijd niet meer afhankelijk is van de import van olie. Daar hangt wel een prijskaartje aan, want de winning van een vat olie in Amerika kost ongeveer $60 en bij de huidige daling duurt het dus niet lang meer voor de Amerikanen met verlies gaan produceren. Wat er dan gebeurt, laat zich raden. De productie gaat vanzelf omlaag, waarna we kunnen wachten op een nieuw evenwicht tussen vraag en aanbod.

Dividend niet in gevaar
Met de daling van de prijs van olie, zien we ook een scherpe daling van de koersen van de olie-aandelen. En hier word ik weer herinnerd aan een uitspraak van Warren Buffett, die stelt dat je aandelen moet kopen als het bloed door de straten loopt. Bij olie was dat de afgelopen weken het geval. Alle oliemaatschappijen moesten immers flinke koersverliezen incasseren. Als dividendbelegger maak ik me echter niet zoveel zorgen. De aandelen van de grootste oliemaatschappijen hebben immers een heel lage payout ratio en zij kunnen wel een stootje verdragen. Tijdens de crisis hebben we nog een lagere prijs voor olie gezien en geen van de maatschappijen heeft toen zijn dividend moeten verlagen. Ik zie voorlopig niet in waarom zo’n dividendverlaging er nu wel aan zou komen. Ook al omdat ik een nieuw evenwicht verwacht, zoals ik hierboven al heb aangegeven.

Einde golfdrama
Veel aandelen van de grote oliemaatschappijen zijn dus een koopje. En één in het bijzonder. Ik heb het hier over British Petroleum (NYSE: BP), het enige aandeel dat zijn dividend de afgelopen jaren wel een keer verlaagd heeft. Dat gebeurde in 2011 toen na het drama in de Golf van Mexico enorme hoeveelheden olie in zee belanden en grote schade aanrichtte aan de Amerikaanse kust. Het dividend werd gehalveerd als voorzorg voor de enorme schadeclaims als gevolg van dit ongeval. En niet alleen het dividend liep averij op, de onderneming zag zich ook genoodzaakt de operationele activiteiten flink te stroomlijnen om de kosten naar een lager niveau te brengen. Er werden activa verkocht voor een bedrag van $38 miljard ter dekking van juridische kosten en schadeclaims. En dat mag op zich een heel bedrag lijken, op de bezittingen van BP was dit maar een relatief kleine aderlating. Maar omdat het hier ging om bezittingen die niet tot de core business konden worden gerekend, ging de winstgevendheid van BP wel flink omhoog.

Dividend weer in de lift
Inmiddels heeft BP zo’n $42 miljard aan schadevergoedingen betaald en zijn er nog altijd juridische procedures. Dat laatste maakt beleggers altijd onzeker. In september kwam de rechter echter met een ruling. BP werd zwaar aangerekend, dat de onderneming nonchalant had gehandeld. Dat kan betekenen, dat er nog eens $18 miljard aan boetes bijkomt. Daarvan heeft de onderneming al $3,5 miljard gereserveerd en er staat nog voor een bedrag van $31 miljard aan cash op de balans. Bovendien wordt voor dit jaar nog eens een cashflow van $31 miljard verwacht. Daarmee kan de onderneming het einde van het golfdrama overzien en kan er weer cash worden vrijgemaakt voor nieuwe ontwikkelingen en voor dividendbetaling aan de aandeelhouders. Dat dividend wordt sinds 2012 alweer jaarlijks verhoogd. Dat doet de onderneming best wel agressief met een verhoging in drie jaar van 45%. Omdat het aandeel zo in koers gedaald is, zien we nu een dividendrendement van 5,9%. De hoogte van het dividend lijkt voorlopig niet in gevaar te komen dankzij een payout ratio van 59% in de laatste 12 maanden. Er gaan geruchten, dat Shell interesse zou hebben om BP over te nemen. Het zou kunnen dat de koers daarmee iets hoger staat dan zonder die geruchten het geval zou zijn geweest. Ik zelf reken niet met een overname en de koers van het aandeel vind ik onder $40 erg aantrekkelijk. Ik ben ervan overtuigd, dat beleggers met een beetje moed van dit aandeel nog veel plezier gaan beleven.
 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann