Jaargang 3, nummer 89, 22 december 2014

 

Apple in 2015

Eric Poelmann 
In december kijken we vaak vooruit op de dingen, die het komende jaar zouden kunnen gebeuren en naar de aandelen die het potentieel hebben een sprong vooruit te maken. Zelf ben ik positief op Apple (NASDAQ: AAPL), één van de meest in het oog lopende ondernemingen in Amerika en misschien wel in de hele wereld. De onderneming heeft een marktkapitalisatie van ongeveer $700 miljard en is daarmee de grootste onderneming ter wereld. En mede dankzij een aandelensplit van 7:1 kon de koers het afgelopen jaar met zo’n 60% oplopen, terwijl de S&P 500 het met een stijging van 15% moest doen. Veel is daarbij te danken aan het niet te stoppen succes van de iPhone en veel beleggers vragen zich af of het succes van Apple ook in 2015 zal voortduren. Ik zelf denk van wel. Op de eerste plaats omdat iedereen, die een Apple winkel binnenloopt kan zien, dat de vraag naar de Apple producten enorm is. Niet alleen zijn de winkels eivol, maar in het weekend staat er bij mij in de woonplaats een lange rij klanten buiten de winkel te wachten, tot ze aan de beurt zijn.

Record verkopen
Met de introductie van de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus, denk ik dat de onderneming in dit kwartaal meer iPhones gaat verkopen dan ooit. Daarmee is Apple overigens wel heel erg afhankelijk van één product. De iPhone zorgt voor meer dan de helft van de omzet bij Apple. Maar daar ben ik toch niet zo bang voor. De vraag naar de iPhone is enorm en blijft maar toenemen. In het vierde kwartaal, dat eind september afliep, verkocht Apple 39,27 miljoen eenheden, terwijl de doelstelling op 38 miljoen lag. Dat succes was mede te danken aan de introductie van de iPhone 6 Plus, maar dit kwartaal gaat nog beter zijn. De grote iPhone is een bewezen succes, vooral bij vrouwen. En veel iPhone liefhebbers nemen de introductie van de 6 Plus als aanleiding om hun oude iPhone te vervangen. Daarnaast blijven de cijfers van Apple vriend en vijand verbazen. De omzet steeg in het afgelopen kwartaal met 13% naar $42,12 miljard, terwijl de doelstelling op $39,85 miljard lag. En de winst steeg met 20% naar $1,42 per aandeel, ruim boven de doelstelling van $1,31. Na de bekendmaking van deze resultaten heeft Apple de verwachtingen voor het lopende kwartaal naar boven bijgesteld.

Dividend stijgt
En dat brengt mij bij het dividend van de onderneming. Het dividendrendement is door de koersstijging van het afgelopen jaar teruggelopen naar 1,7%. Maar we moeten ons realiseren, dat Apple pas sinds 2012 aan zijn aandeelhouders dividend uitkeert en dat het dividend in die korte tijd al met 24% is gestegen. Gemeten aan de geplande resultaten van 2015 heeft het aandeel een payout ratio van maar 22%. Er is dus veel ruimte om dat dividend in 2015 en de jaren daarna nog flink te verhogen. En daarmee zijn we er nog niet. Apple koopt ook veel eigen aandelen in, wat voor de overblijvende aandeelouders voor meerwaarde zorgt. Apple heeft in 2014 voor ongeveer $45 miljard aan eigen aandelen ingekocht. Dankzij de inkoop van eigen aandelen, is het aantal uitstaande aandelen sinds 2012 terug gelopen van 6,6 miljard naar 6,1 miljard. Nog meer eigen inkoop en een blijvende grote vraag van beleggers zal de koers in 2015 en de jaren daarna nog meer positieve impulsen geven.

Nieuwtjes
En dan is er volgend jaar de iWatch. Zelf weet ik niet goed wat ik daarvan moet verwachten, maar veel Apple kenners zijn ervan overtuigd, dat de iWatch een ware hit gaat worden. Ook de contentverkoop zit nog altijd zwaar in de lift. iTunes en App Store verkopen doen het goed met 10% van de omzet, ofwel $18 miljard. Dat is een stijging van 50% en een direct gevolg van de goede iPhone verkopen. En tenslotte nog iets nieuws volgend jaar: Apple Pay. Het nieuwe mobiele betaalsysteem van de onderneming. Ik heb er hoge verwachtingen van, maar de tijd zal het leren. Wel zal Apple Pay gaan bijdragen aan de positieve verwachtingen, die ik voor de koers van het aandeel heb.
 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann