Jaargang 4, nummer 1, 5 januari 2015

 

Op zoek naar inkomen

Eric Poelmann 
Het afgelopen jaar heeft mij als belegger duidelijk gemaakt dat ik niet veel inkomen hoef te verwachten van mijn spaarrekening. Veel banken vergoeden nu nog een rente van 1% en we moeten er rekening mee houden, dat die rente in 2015 nog verder omlaag gaat. We kunnen er bovendien vanuit gaan dat de overheid nog eens 1,2% belasting heft over ons spaartegoed. Wij moeten dus nadenken over alternatieven voor ons spaargeld. Het lijkt verstandig te beleggen in de dollar. De Amerikaanse economie draait goed en het zou mij niet verbazen als de dollar nog meer aan kracht wint. Dat zou de eerste winst kunnen zijn. Maar waarin kunt u beleggen met een mooi rendement?

Prijzig
Een aantrekkelijke sector lijkt die van de Real Estate Investment Trust (REIT). Het was één van de beste sectoren in 2014, maar voor 2015 ben ik iets terughoudender. Dat komt omdat de REIT’s wat prijzig geworden zijn. Als sector noteren de REIT’s een koers die, in verhouding met de adjusted funds for operations, op 25 ligt. Het gemiddelde over de lange termijn is 16. Bij een REIT kijken beleggers niet zozeer naar de koers/winst verhouding. Daar zitten immers ook de afschrijvingen op onroerend goed in, maar dat zijn geen out of pocket kosten. Als de rente werkelijk gaat stijgen, wordt de financiering van onroerend goed duurder. Daarmee kan de winst onder druk komen te staan. Maar ik verwacht een marginale rentestijging in Amerika dit jaar, als die er al komt. Daarom blijven REIT’s interessant.

Zorgsector
Een populaire sector bij de REIT’s is de hotelsector, maar deze sector is niet zonder risico’s. Klanten van hotels verblijven daar maar voor korte duur. Gemiddeld zo’n twee nachten. Daarmee staat er altijd een vraagteken achter de cashflow bij hotels. Hotels zijn ook zeer gevoelig voor economische omstandigheden. Veel gevoeliger dan bijvoorbeeld de gezondheidssector. Hotel REIT’s betalen daarom vaak een wat hoger dividend, maar in slechte tijden wordt dat dividend gemakkelijker verlaagd. Bij een aantrekkende economie hebben de hotel REIT’s een hogere cashflow. Hotels hebben overigens wel het voordeel dat, bij een stijgende rente, extra kosten eenvoudiger kunnen worden doorberekend. REIT’s zijn er overigens ook in de winkelcentra, kantoren en appartementen, maar mijn voorkeur ligt toch in de zorgsector.

Ouderenzorg
Zo zijn er REIT’s met het accent op ouderenzorg en ziekenhuizen. Ook artsen zitten in Amerika vaak onder één dak. Met de grote hervorming in de Amerikaanse zorgsector, is er sprake van een groei op lange termijn. Bovendien hebben we hier niet alleen te maken met Obamacare. Ook Amerika vergrijst snel en er zal de komende jaren veel vraag zijn naar onderkomens voor ouderen. Eén van mijn favorieten in de zorgsector is Omega Healthcare (NYSE: OHI). Deze REIT concentreert zich op onroerend goed voor lange termijn verpleging. Dat is voor het merendeel ouderenzorg. Omega Healthcare is een goede dividendbetaler. Het aandeel heeft een rendement van 5,5 % en was de afgelopen twee jaar in staat om elk kwartaal het dividend met een cent te verhogen. Dat betekent niet automatisch dat dit ook in 2015 zal gebeuren, maar al die dividendverhogingen geven wel aan dat het management van Omega Healthcare veel vertrouwen heeft in het huidige beleid. Met dit aandeel kunt u zowel in koers als in dividend als in de dollarkoers uw voordeel halen.

Als u in REIT’s geïnteresseerd bent, moet u zeker eens kennis maken met een nieuwsbrief die gespecialiseerd is in hoog dividend. Ik heb het dan over The Dividend Factory. Wilt u daar meer over weten, klik dan hier.

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann