Jaargang 4, nummer 2, 7 januari 2015

 

Mooi dividend van Britse drankgigant

Eric Poelmann 
Kerst vieren wij meestal thuis, maar voor oud en nieuw zoekt mijn vrouw meestal een plaats uit waar het nieuwe jaar met veel feestgedruis wordt ingeluid. Dat was dit jaar New Orléans, de plek die jaren geleden getroffen werd door de orkaan Katrina. De stad was één groot feest, met name in de French Quarter. In Bourbon Street kon je letterlijk over de hoofden lopen. Amerika kent een vrij strikt alcoholbeleid, maar daar was op oudejaarsavond weinig van te merken. De bars puilden uit en het was hier dat ik op het idee kwam aandacht te schenken aan een dominante speler in de sector van de sterke drank. Het gaat over de Britse onderneming Diageo (NYSE: DEO). Deze onderneming was het resultaat van het samengaan van Guinness en Grand Metropolitan in 1997. Dia komt van het Latijnse woord “dies”, wat dag betekent. En “geo” komt uit het Grieks en betekent wereld. Vandaar “Celebrating life, every day, everywhere.” Aandeelhouders hebben altijd plezier van hun aandelen Diageo, of ze nu een drankje van de onderneming nuttigen of het dividend krijgen bijgeschreven.

Toonaangevend
Likeur, bier en wijn zijn meer dan gewone alcoholische dranken. Elk van deze dranken is een symbool van de sociale wereld waarin we leven. We zien dit in feite over de hele wereld. Neem Schotland bijvoorbeeld. Dat land staat bekend om zijn whisky. De Schotten zijn trots op hun whisky. Wat whisky is voor de schotten, is vodka ofwel wodka voor de Russen. Vodka komt van het woord “voda” wat water betekent. Vodka is een eeuwenlange traditie in Rusland. Het gaat terug tot de 9e eeuw. In Mexico is de tequila de nationale drank. Er bestaat daar zelfs een wet die voorschrijft dat tequila alleen tequila genoemd mag worden als het is geproduceerd in de staat Jalisco in het noordwesten van Mexico. Tequila werd het symbool van de nationale trots tijdens de revolutie in het begin van de 20e eeuw. In die periode gingen de Mexicanen vooral voor hun eigen producten en tequila werd daar een symbool van. Diageo is met Johnnie Walker de nummer één in de whisky wereld, met Smirnoff de nummer één in de vodka wereld en met Don Julio de nummer één in de tequila wereld.

Dominante positie
Diageo heeft niet alleen een dominante positie in whisky, vodka en tequila, de onderneming heeft nog veel meer topmerken in alcoholische dranken. Van de 20 topmerken in sterke drank zijn er 7 in het bezit van Diageo, zoals Hennessy, Dom Pérignon en Moët & Chandon. In totaal bezit de onderneming 75 merken verdeeld over alle soorten dranken en in alle prijsklassen. Daarmee bereikt de onderneming ook en vooral de jongerendoelgroep, die graag nieuwe dingen op alcoholgebied uitprobeert. En die doelgroep is belangrijk. Elke dag worden in Amerika 10.000 jongeren 21 jaar, een leeftijd waarop daar het drinken van alcohol wettelijk is toegestaan. In China is het aantal miljonairs sinds 2012 met 82% toegenomen naar 2,4 miljoen en van de Chinese welgestelden drinkt meer dan 70% alcohol. Deze groep zal de komende jaren snel in omvang toenemen. De groei zal tot 2020 vooral in de opkomende markten plaatsvinden. Diageo is in meer landen met meer dranken vertegenwoordigd dan elk van zijn concurrenten. Door zijn grootschaligheid kan deze Diageo efficiënter werken en daarmee is de onderneming het meest winstgevend in zijn sector.

Meer dividend
Diageo kan door zijn grootschaligheid een flinke marge realiseren. Daarmee worden niet alleen de aandeelhouders beloond, de onderneming gebruikt zijn winst ook om zijn positie op de drankenmarkt doorlopend met overnames te versterken. Zo werden de afgelopen jaren bedrijven overgenomen in Rusland, China, Brazilië, Turkije en India. Tegelijkertijd werd de afgelopen 15 jaar het dividend verhoogd van GBP 0,19 naar GBP 0,51. CEO Ivan Menezes heeft wel aangegeven, dat het tempo van overnames zal worden gereduceerd. Dat betekent dat de free cashflow zal toenemen.  Daarmee kan de gemiddelde dividendverhoging van 6,7% van de laatste 15 jaar, de komende jaren hoger uitvallen. Het aandeel betaalt elk halfjaar een dividend uit en heeft een dividendrendement van 3,6%. Wilt u een rustige belegging met een oplopend rendement voor de lange termijn, dan is Diageo het overwegen absoluut waard.

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann