Jaargang 4, nummer 3, 12 januari 2015
De prijs van olie is in relatief korte tijd tot onder de $50 per vat gedaald en dat heeft bij veel beleggers tot de angst geleid, dat het met de daling niet voorbij is. Als angst bij beleggers toeslaat, raak ik altijd geïnteresseerd. Soms is dat wat moeilijk, maar kopen op angst heeft mij in het verleden geen windeieren gelegd. En het is niet de eerste keer, dat de prijs van olie onderuit gaat. In feite ligt de laatste daling nog vers in het geheugen. Vanaf 2000 hebben we door een stijgende vraag, vooral uit China, de prijs van olie zien oplopen naar een top van $150 per vat in de zomer van 2008. Maar dat was het begin van de financiele crisis en in vijf maanden daalde de olieprijs naar de $30 range toen door de recessie de vraag naar olie flink afnam.
Korte duur
Die lage prijs hield niet lang stand. Toen de recessie zijn terugtocht begon, verdrievoudigde de prijs van olie begin 2009. Nu is het de overvloed aan schalie-olie, gekoppeld aan een afnemende vraag van opnieuw het verre oosten, die de prijs van ruwe olie heeft doen kelderen van $100 de afgelopen zomer tot onder $50 vorige week. De lage prijs van olie heeft de koers van de oliemaatschappijen flink onder druk gezet. Ik heb daarom de afgelopen weken al eens aandacht besteed aan BP en Royal Dutch, maar er is nog een maatschappij die op deze lage koersen aandacht verdient. Dat is Chevron (NYSE: CVX). Politieke problemen in het Midden Oosten en de Oekraïne kunnen de prijs van olie in korte tijd weer flink opjagen en daarvan kan Chevron profiteren, want deze maatschappij heeft de exploratie naar olie op een heel laag pitje gezet en daarmee de kosten flink gereduceerd. Daar komt bij, dat de prijs van ruwe olie in mijn ogen is doorgeschoten, doordat het evenwicht tussen vraag en aanbod momenteel zoek is. Dat blijft niet zo. Schalie-olie in Amerika kan niet worden gewonnen onder $60 dollar per vat. Er wordt dus nu al flink verlies geleden. Blijft de prijs zo laag, dan zal de winning van schalie-olie worden teruggeschroefd en de prijs van olie zal weer gaan stijgen tot er een nieuw evenwicht komt. Ik denk dat dit tussen de $70 en $90 gaat zijn.
Goede cijfers
Chevron komt met de cijfers over het vierde kwartaal op 30 januari. Analisten houden het erop, dat de winst per aandeel uit zal komen op $1,79. Dat is flink lager dan de $2,57 die de maatschappij verdiende in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In het derde kwartaal kwam Chevron met een winst per aandeel van $2,95. Dat was veel beter dan de analisten hadden ingeschat, want die waren uitgegaan van een winst van $2,52. De omzet lag met $54 miljard echter wel onder de verwachting van $60,6 miljard. Dat was 6,6% onder de omzet in 2013. Voor mij was deze combinatie echter een signaal, dat de onderneming flink in de kosten heeft gesneden en dat zal ook de komende kwartalen zijn uitwerking niet missen.
Nu kopen
CEO John Watson geldt als een expert als het aankomt op de inschatting van invloeden van buiten. Opmerkelijk is daarbij, dat hij een gasdeal met de Oekraïne, afgesloten in 2013, niet door heeft laten gaan. Toch blijft Chevron niet helemaal aan de kantlijn staan. De onderneming heeft in het diepe water van de Golf van Mexico een flinke nieuwe bron aangeboord en dat was de tweede in korte tijd. De koers van het aandeel heeft waarschijnlijk zijn dieptepunt nog niet gezien. Er kan nog wel zo’n 5% af als in de komende weken de prijs van olie tot onder $40 zou afglijden. Maar dan komt aan het short gaan op olie-aandelen een einde. Chevron geldt in mijn ogen als een solide energie-aandeel, dat te ver is doorgezakt. Oversold heet dat in technische termen. U kunt het aandeel daarom nu al kopen en wachten op een herstel. Intussen kunt u genieten van een dividend van $1,07 per kwartaal, wat u een dividendrendement oplevert van 3,9%. Chevron heeft bovendien een reputatie van een alsmaar meer dividend betaler (AMDB), ook in slechte tijden. Het aandeel maakt daarom onderdeel uit van de lijst van meer dan 250 AMDB’s, die GroeiDividend voor zijn lezers heeft samengesteld. Als u hier meer over wilt weten, hier dan hier.
Hartelijke groet,
Eric Poelmann