Jaargang 4, nummer 4, 14 januari 2015

 

Olieprijs is politiek wapen

Eric Poelmann 
De lage olieprijs begint ook in de Nederlandse portemonnee door te werken. Prijzen van benzine en diesel zijn al flink gedaald en dat zorgt voor extra koopkracht. De Amerikaanse consument voelt de daling nog veel meer. Op veel plaatsen daar is de benzine inmiddels de helft goedkoper. Zover zal het bij ons niet komen, omdat de belasting zo’n groot deel van de prijs uitmaakt. De vraag is, hoe lang de prijs van olie zo laag zal blijven. Dat is moeilijk in te schatten, evenals de vraag of we het dieptepunt al hebben bereikt. Ik denk dat de prijs nog wel wat lager kan. Niet voor lang overigens. Interessant is de vraag, hoe het zover heeft kunnen komen. Belangrijk element is de overproductie, vooral in Amerika. Dat kan nooit lang duren, want de prijs van olie is beneden de kostprijs van $60 voor schalie-olie. 

Prijsverlaging raakt Rusland
Maar het is niet alleen de overproductie die de prijs van olie omlaag heeft gebracht. Saoedi Arabië, het belangrijkste lid van de OPEC, gebruikt de prijs van olie ook voor politieke doeleinden. En die zijn gericht tegen Rusland. De Russen steunen onder meer de Syrische president Bashar Al Assad. Zij leveren onder meer de wapens, die Assad gebruikt in zijn burgeroorlog. Dankzij die burgeroorlog worden we nu geconfronteerd met groepen als ISIS. En Poetin is in meer landen in het Midden Oosten actief. In Iran bijvoorbeeld, waar het omstreden nucleaire programma door de Russen wordt gesteund. En Saoedi Arabië is daar niet echt blij mee. Het machtigste wapen van Saoedi Arabië is de olie. Door die te verlagen wordt Rusland hard geraakt in zijn financiele huishouding. Zo’n 16% van het Russische BNP komt immers uit de oliesector. En 52% van de inkomsten van de overheid komt uit olie. De lage olieprijs doet de Russen dus veel pijn en dat is nu juist wat de Saoedies willen. Die nemen de lage prijs voor olie op de koop toe om hun politieke positie te versterken. 

Pijn binnen OPEC
De vraag is daarbij wel hoe lang de leider van de OPEC deze lage prijs politiek kan doorzetten, omdat binnen de OPEC ook flinke weerstand bestaat. Een rijk land als Saoedi Arabië kan wel even leven met een lage olieprijs. Weliswaar leidt het daar tot een tekort op het overheidsbudget, maar dat neemt het land op de koop toe. Maar bij andere OPEC leden ligt dat anders. Bij Iran bijvoorbeeld. Dat land heeft $100 nodig voor een evenwicht in de overheidsbegroting. De huidige prijs onder $50 doet het land flink pijn. En Venezuela is ook zo’n land, dat hard getroffen wordt. De export van dat land bestaat voor 96% uit olie. Analisten gaan ervan uit, dat de economie van Venezuela dit jaar met 4,5% zal krimpen door de lage olieprijs en dat het land zelfs failliet kan gaan als de prijs niet snel omhoog zal gaan. Het zijn maar twee voorbeelden, die tot druk binnen de OPEC kan leiden om de productie toch in te perken en zo de prijs weer op een hoger niveau te brengen. Het is wat koffiedik kijken, maar zo’n productiebeperking kan ergens in de eerste helft van 2015 in gang gezet worden. Als dat gebeurt, kan dat leiden tot een koopgolf in de energiesector.

Kanshebber
Voordat het zover is, blijft het uitkijken naar de koopjes in die energiesector. Vandaag tip ik daarbij een bedrijf dat gevestigd is in Nederland, maar een notering heeft in New York. Het gaat om LyondellBasell Industries (NYSE: LYB). Dit bedrijf in de petrochemische industrie gebruikt olie als grondstof voor zijn productie. En nu die olie goedkoop is, zouden de marges van dit bedrijf moeten verbeteren. Toch noteert de koers zo’n 30% onder de top in september vorig jaar. Voor mij is dit bedrijf een kanshebber voor koersherstel. Het aandeel betaalt sinds 2011 dividend en heeft dus nog geen lang dividendverleden. Het reguliere dividend is al wel een aantal keren verhoogd en ligt nu op 70 cent per kwartaal. Dat betekent een dividendrendement van 3,6% en omdat het aandeel een payout ratio heeft van maar 33%, denk ik dat de hoogte van het dividend niet in gevaar is. Integendeel. Het zou mij niet verbazen, als het dividend in mei weer zal worden verhoogd.
 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann