Jaargang 4, nummer 5, 19 januari 2015

 

Een hoog dividend met koerspotentieel

Eric Poelmann 
Beleggers hebben het vandaag de dag niet eenvoudig. De rente staat zo laag, dat beleggen in obligaties niet echt loont en wie in aandelen belegt, heeft te maken met flinke koersschommelingen. Zaterdag zag ik een tv programma waarin een belegger zich beklaagde over de slechte koersresultaten die zijn vermogensbeheerder had gerealiseerd. Dat komt doordat die met veiligheidsmarges werken en als koersschommelingen te groot zijn, dan krijgt men te maken met stop loss verkopen, hoewel de koersen de volgende dag alweer hersteld zijn. Eigenlijk heeft u als belegger geen vermogensbeheerder nodig. Met een klein beetje huiswerk kunt u net zulke goede resultaten halen, zonder dat u met de kosten van de vermogensbeheerder geconfronteerd wordt. 

Voordelig voor Nederlanders
Vandaag wil ik u weer eens een aandeel voorstellen in de sector business development companies (BDC). Een BDC is een soort investeringsbank in kleine en middelgrote bedrijven, die bij de bank moeilijk aan een krediet kunnen komen. Maar ook BDC’s zijn kieskeurig in de selectie van bedrijven, aan wie kredieten worden verstrekt. Zeker 90% van alle aanvragen wordt immers afgewezen. De overige 10% krijgen op verschillende manieren hulp. Bijvoorbeeld met kredieten, die een hogere prioriteit hebben dan andere leningen. Of met aandelen, waarmee de BDC met een eventuele verkoop van de deelneming of een beursgang een flinke winst kan realiseren. De rente die moet worden betaald, is vaak flexibel en stijgt dus als de officiële rente ook stijgt. En de BDC krijgt vaak middels een vertegenwoordiger plaats in het bestuur van de onderneming, aan wie hulp wordt verstrekt. In goede tijden kunnen met BDC’s mooie dividenden worden geïncasseerd. Dat komt, omdat de BDC van de Amerikaanse overheid belastingfaciliteiten geniet. De belangrijkste is dat, bij een uitkering van minimaal 90% van de winst, geen vennootschapsbelasting hoeft te worden betaald. Amerikanen moeten echter een hoge dividendbelasting betalen, terwijl Nederlanders maar 15% hoeven te betalen, die bovendien nog eens kan worden verrekend met de vermogensrendementsheffing. Voor Nederlanders is beleggen in een BDC dus interessant. 

Een heel hoog dividend
De BDC die vandaag aan bod komt, is New Mountain Finance Corporation (NYSE: NMFC). Deze BDC heeft een dividendrendement van 9,3%, waarbij ik alleen rekening houd met het regulier uitbetaalde dividend. Reken ik het extra dividend, dat de afgelopen twee jaar is uitbetaald ook mee, dan komt het dividendrendement zelfs uit op 10,2%. Het gaat hier om een niet al te grote BDC, die zich richt op defensieve beleggingen. Voor 2015 wordt uitgegaan van een inkomstengroei van 19% naar $161 miljoen. Dit aandeel heeft zeker nog koersmogelijkheden en heeft voor mij een koersdoel van $17.

Bent u geïnteresseerd in dit soort beleggingen met een hoog dividend, dan moet u eens een abonnement nemen op The Dividend Factory. Deze nieuwsbrief richt zich op aandelen met een hoog dividend en heeft meerdere BDC’s in portefeuille. Als u interesse hebt klik dan hier. 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann