Jaargang 4, nummer 6, 21 januari 2015

 

Niet speculatief maar wel betrouwbaar

Eric Poelmann 
Vroeger stond beleggen vaak voor speculeren. Beleggen in een aandeel deed je op de eerste plaats voor een hogere koers, maar de tijden zijn veranderd. Er wordt nu veel meer belegd in aandelen omdat spaargeld bij de bank niets meer oplevert. En als de ontwikkelingen zo doorgaan, zoals we afgelopen week in Zwitserland hebben gezien, dan moeten we ervoor vrezen dat we de bank straks nog moeten gaan betalen als we ons geld op een spaarrekening willen aanhouden. Een negatieve rente heet dat. We zoeken dus naar alternatieven voor ons spaargeld. Aandelen zijn een alternatief, zeker als we kwalitatief goede aandelen kunnen vinden. Er is altijd een koersrisico, maar als u belegt met een lange termijn visie en gericht op inkomen, dan is het koersrisico van minder belang.

Product met toekomst
Die aandelen, waar ik hier op doel en die met regelmaat hun dividend verhogen, worden vaak door beleggers als saai bestempeld. En ik moet toegeven, ze zijn ook saai. Maar u slaapt er beter bij en elk kwartaal ontvangt u inkomen. Vandaag wil ik het met u hebben over zo’n saai aandeel, maar wel een aandeel dat op lange termijn in een opgaande trend zit. En een aandeel, dat in lengte van jaren bewezen heeft zijn aandeelhouders jaar op jaar met een hoger dividend te verwennen. En niet alleen dat. Ik ga het vandaag hebben over een onderneming die producten maakt die we elke dag weer nodig hebben. In die producten zit over het algemeen niet zoveel groei maar daarop zijn uitzonderingen. Zo’n uitzondering is de markt voor luiers. En de producent van veel van die luiers is Procter & Gamble (NYSE: PG).

Senioren markt
Voor baby luiers is Procter & Gamble met een aandeel van 35% marktleider met de merken Luvs en Pampers. Maar daarin zit niet zoveel toekomst muziek. Dat is anders met de luiers voor de ouderenmarkt. Grijs is een groeimarkt, alleen over luiers voor ouderen wordt niet zoveel gesproken. Het is een product waar we het liever niet over hebben. Marktleider in die seniorenmarkt is Kimberly-Clark en Procter & Gamble is daar een nieuwkomer. Vorig jaar werd de productie opgestart met Always Discreet en niet zonder succes. In 2015 verwacht de onderneming de op één na grootste producent van luiers voor ouderen te gaan worden. Mede dankzij het succes in de luiers voor senioren, deed Procter & Gamble het vorig jaar nog helemaal niet zo slecht, want de onderneming zit midden in een veranderingsproces. Procter & Gamble is eigenaar van heel veel merken, maar ze dragen niet allemaal naar behoren bij aan het resultaat van de onderneming. Daarom kondigde de onderneming vorig jaar augustus aan zo’n 100 merken te gaan verkopen om zo de winst te verbeteren en de kosten te drukken. In november zagen we daarvan een voorbeeld toen werd aangekondigd dat Duracell, de producent van batterijen, wordt verkocht aan Berkshire Hathaway van Warren Buffett. In december werden een paar zeepmerken verkocht aan Unilever.

Dividend Aristocraat
Dit jaar zal de verkoop van mindere merken doorgaan, maar ik verwacht niet zoveel gevolgen voor de winst. Sterker, het zou mij niet verbazen als Procter & Gamble de inkomsten uit de verkoop zal gebruiken voor ofwel één of meer speciale dividenden dan wel een extra verhoging van het reguliere dividend. En Procter & Gamble is al een dividendkampioen. Een echte dividend aristocraat. Daar wordt een onderneming toe gerekend als het dividend tenminste 25 achtereenvolgende jaren is verhoogd. Dat is lang en als onderneming heb je dan bewezen pal voor het dividend te blijven staan, ook in tijden dat het wat minder gaat. Procter & Gamble betaalt al 124 jaar achtereen dividend. Dat betekent dus de hele vorige eeuw, inclusief de dertiger jaren. En in de laatste 58 jaar is het dividend elk jaar weer verhoogd. Het aandeel heeft nu een dividendrendement van 2,9%. In tien jaar tijd is dat dividend verhoogd met 158% van 25 cent per kwartaal naar 64,4 cent per kwartaal. Had u het aandeel tien jaar geleden gekocht, dan had u inmiddels een rendement op de kostprijs gehad van 5,1%. En dat loopt de komende jaren alleen maar verder op. Procter & Gamble is een rustige belegging, waar de op inkomen georiënteerde belegger de komende jaren veel plezier van kan hebben.

Procter & Gamble is een typisch GroeiDividend aandeel. Wilt u meer weten over Alsmaar Meer Dividend betalers, klik dan hier.

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann