Jaargang 4, nummer 11, 9 februari 2015

 

Seniorenhuisvesting met groeidividend

Eric Poelmann 
Onze westerse samenleving bereidt zich steeds meer voor op een groeiend aantal ouderen. In Amerika heet deze groep de babyboomers. Het is de groep, die kort na de tweede wereldoorlog werd geboren. Demografisch gezien is het de grootste trend die we ooit hebben gezien en als dividendbelegger kunt u aan deze trend niet voorbij gaan. In Amerika bereiken per dag 10.000 babyboomers de leeftijd van 65. Over 15 jaar is daar de groep boven de 50 gegroeid tot 132 miljoen. Dat is 70% meer dan in 2000. Ik spreek wel vaker over deze groep, omdat met name in de zorg hier enorme kansen liggen. Ouderen gebruiken de meeste geneesmiddelen, omdat veel aandoeningen samenhangen met het bereiken van de oudere leeftijd. Maar niet alleen dat. Veel ouderen hebben op hogere leeftijd verzorging nodig en nemen hun intrek in bejaardenhuizen. Voor ouderen die nog goed ter been zijn en redelijk zelfstandig door het leven kunnen, zijn dat centra met golf en tennismogelijkheden als luxe. Anderen hebben volledige aandacht nodig van verplegend personeel.

Vraag naar onderdak stijgt.
Wilt u als belegger inhaken op deze trend, zou ik als eerste aandacht schenken aan de onroerend goed sector. U kunt in feite een soort huisbaas worden als u op de beurs de juiste aandelen weet te kopen. Seniorenhuisvesting is in mijn ogen één van de betere beleggingen in vergrijzend Amerika. Beleggen in deze trend doe je met een lange termijn visie. Je belegt met geduld en de beloning komt met de jaren. Op de beurs zijn er een aantal Real Estate Investment Trusts (REIT’s), die zich hebben gespecialiseerd op deze demografische trend. Vandaag wil ik het met u over een hebben, waar ik zelf zo’n vier jaar geleden in ben gestapt en die belegging heeft mij geen windeieren gelegd. Ik heb het over Sabra Health Care (NYSE: SBRA). Het gaat hierbij om een relatief kleine REIT in deze sector met een marktkapitalisatie van ongeveer $1,8 miljard. Sabra heeft 154 onroerend goed projecten in portefeuille in 34 staten in Amerika. Daarvan zijn er 102 met een gespecialiseerde verpleging voor oudere mensen, in 50 projecten kunnen ouderen nog zelfstandig wonen en tenslotte heeft Sabra nog twee ziekenhuizen die gespecialiseerd zijn in aandoeningen voor ouderen.

Een jonge REIT.
Voor alle duidelijkheid, Sabra doet niet aan verzorging zelf. De REIT is eigenaar van de projecten en leeft van de huurinkomsten. Als verhuurder verstrekt Sabra triple-net verhuurovereenkomsten. Daarbij heeft de huurder de plicht voor de betaling van het onderhoud, de onroerend goed belasting en de verzekering zorg te dragen. 54% van de inkomsten komen uit projecten met gespecialiseerde verpleging en 31% komt uit onroerend goed, waar ouderen nog zelfstandig uit de weg kunnen. De rest komt uit de gespecialiseerde ziekenhuizen. Daarbij richt Sabra zich steeds meer op de doelgroep, die zijn verzorging zelf kan betalen. In 2013 kwam nog 68% van de inkomsten uit bewoners, die op één of andere manier afhankelijk waren van de overheid, afgelopen jaar was dat nog 46%. Sabra bestaat nog niet zolang als zelfstandige REIT. Tot 2010 was Sabra onderdeel van de Sun Healthcare Group. In 2011 is de REIT gestart met het betalen van dividend en sindsdien is dat dividend verschillende keren opgetrokken met in totaal 22%. De laatste dateert van november jongsleden. Sabra betaalt nu een kwartaaldividend van 39 cent, waarmee een dividendrendement wordt gerealiseerd van 4,9%. Nog even ter informatie, een REIT heeft belastingvoordelen in Amerika, zolang maar 90% van het resultaat aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd. U profiteert daar dus als aandeelhouder van.

Wilt u meer weten over REIT’s dan raad ik u aan een abonnement te nemen op The Dividend Factory van Paul van den Heuvel. Wilt u meer hierover weten, klik dan hier. 

  

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann