Jaargang 4, nummer 16, 2 maart 2015

 

McDonald’s in de lift

Eric Poelmann 
Soms zijn koersbewegingen niet direct te verklaren. Dat geeft mij als aandeelhouder wel eens een onzeker gevoel, maar het maakt beleggen ook weer leuk, zeker als de koersbeweging omhoog is. Dat gebeurde vorige week met de Alsmaar Meer Dividend Betaler
McDonald’s Corp (NYSE: MCD). De grootste hamburgerketen ter wereld maakt een wat moeilijke periode door. Omzet en winst staan onder druk en de huidige CEO vertrekt om die reden. McDonald’s is in de fastfood sector een speler van formaat. Met 36.000 restaurants is deze hamburgerspecialist de grootste ter wereld. Met de hamburger is volgens mij niets mis. Waar het bij McDonald’s verkeerd gaat, is in de efficiency. Ik heb daar al vaker over gesproken. Het menu is veel te groot en er staan artikelen op als de wraps, die veel te veel tijd kosten om klaar te maken.

Hedge-fund activiteiten
Op basis van de winstontwikkeling verdient de koers eigenlijk niet hoger te staan dan $90, maar het riante dividend van $3,40 maakt veel goed. Toch is de koers de afgelopen dagen flink omhoog geschoten, zonder dat er ook maar iets van nieuws was. Maar het gonst wel van de geruchten. Het aandeel stond onder druk omdat beleggers bang waren. Bang dat het einde van de burgerkoning nabij was omdat de consument voor gezonder voedsel zou kiezen en omdat er problemen waren met de kwaliteit van het voedsel in China. Maar dat zie ik niet zo als het grote probleem bij McDonald’s, want ook in omzet is deze fastfood keten  nog altijd de grootste ter wereld. In december waren er al geruchten, dat hedge-fund manager Bill Ackman een positie in het bedrijf had opgebouwd en in januari steeg het aandeel ook al bij de aankondiging van het vertrek van CEO Don Thompson. Daarmee zou de onderneming gevoeliger kunnen worden voor invloeden van buiten. Met name voor activisten als Ackman of een andere superbelegger. Jana Partners bijvoorbeeld, die ook al een flink aandeel in het bedrijf hebben.

Snijden in de kosten
Maar waarom is het aandeel de afgelopen week zo gestegen? Zou Ackman nu echt een voet tussen de deur hebben gezet of is Warren Buffett met iets bezig? Tijdens een conferentie eerder deze maand zei Ackman nog dat als de Braziliaanse superbelegger 3G McDonald’s zou aansturen, hij zijn aandeel in het bedrijf acuut zo verhogen. 3G heeft Burger King en Heinz in zijn bezit en speelde een belangrijke rol in het samengaan van Anheuser-Busch Inbev. 3G wordt geleid door Jorge Lehman en het bedrijf is een topper in het efficiënter maken van bedrijfsprocessen en zijn niets ontziende kostenbesparingen.

Splitsing op komst?
Het bedrijf is zo goed in het maken van deals, dat het ook de steun heeft van Warren Buffett. In 2005 zei Ackman al eens, dat het beter zou zijn als McDonald’s zijn onroerend goed zou afsplitsen en er dus twee bedrijven van zou maken. Een franchise voor de burgers en een verhuurder die de restaurants aan de franchisenemers verhuurt. Dat laatste bedrijf zou marges van 70% tot 90% kunnen realiseren. De franchise 30% tot 50%. Nu realiseert McDonald’s een operationele marge van 29%. Dat plan kan nog steeds zo worden uitgevoerd. Of dit de basis is voor de koersstijging, is op dit moment niet te zeggen. Maar er gebeurt iets dat ik als belegger niet wil missen en op de huidige koers is het dividendrendement nog altijd 3,4%.

McDonald’s is een typische Alsmaar Meer Dividend Betaler en staat ook in de lijst van GroeiDividend. Wilt u meer over alsmaar stijgend dividend weten, dan moet u eigenlijk een abonnement nemen op deze nieuwsbrief. U vindt er hier meer over.

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann