Jaargang 4, nummer 18, 9 maart 2015

 

Een dividend van meer dan 8%

Eric Poelmann 
De alsmaar stijgende dollar komt voor mij niet als een verrassing. We zien al tientallen jaren een cyclische beweging ten opzichte van de euro en voordat de euro er was ten opzichte van belangrijke valuta als de D-mark en de gulden. En als we die beweging volgen, dan moet dat uitmonden in een top voor de dollar dit jaar. De opgaande beweging van de dollar heeft 7 jaar geduurd. Het gaat nu overigens wel erg hard, maar dat zien we vaker in de eindfase van een cyclische beweging. Sommige analisten houden het erop, dat we dit jaar een pariteit gaan zien tussen de euro en de dollar, maar het zou zomaar kunnen, dat de dollar nog wat meer waard wordt dan de euro. Na dit jaar is het overigens de beurt aan de euro om een opgaande beweging ten opzichte van de dollar te beginnen van opnieuw zeven jaar, maar dat is van latere zorg. U kunt nu nog profiteren van de opgaande beweging die de dollar doormaakt. 

Preferente aandelen
Naast de valutabewegingen houdt ons ook de rente flink bezig. Die blijft maar dalen en veel obligaties leveren nog maar weinig op. Ook de rente op onze spaarrekening stelt niks meer voor. Op de Amerikaanse beurzen zijn alternatieven te vinden voor beleggers, die een zeker inkomen uit hun beleggingen willen halen. Dat kan met preferente aandelen, die ook wel mini-obligaties (mini-bonds) worden genoemd. Deze preferente aandelen worden verhandeld als gewone aandelen. Ze hebben ook een notering als een aandeel. Meestal hebben deze preferente aandelen een nominale waarde van $25. De handel is niet extreem groot, dus u moet wel met limieten werken als u preferente aandelen wilt kopen. Hoe dichter we tegen de datum liggen, dat het preferente aandeel door de uitgever kan worden ingeroepen, de zogenaamde call date, hoe minder volatiel de koers zal zijn. En nog een aantrekkelijk aspect is, dat het dividend of de rente per kwartaal wordt uitbetaald. U krijgt dus vier keer per jaar een uitkering, wat het effectieve rendement nog wat aantrekkelijker maakt. 

Onroerend goed
Veel preferente aandelen zitten in de onroerend goed sector. Voordeel van het hebben van een preferent aandeel is, dat de uitkering moet worden gedaan en de belegger van dit aandeel voorrang heeft boven de bezitters van gewone aandelen. Nadeel is, dat u als bezitter een vaste uitkering krijgt. Stijgt de winst, dan profiteert de bezitter van het preferente aandeel niet mee. Vandaag heb ik een preferent aandeel voor u, dat een vrij hoog dividend uitkeert. Het is het preferente aandeel van Arbor Realty Trust serie A (NYSE: ABR-A) dat een dividend uitbetaalt van 8,25%. Dit dividend is ook nog eens cumulatief, dat wil zeggen, dat als de onderneming zijn preferente dividend niet mocht uitkeren, de gewone aandeelhouders geen dividend meer krijgen, totdat al het niet uitbetaalde dividend van de preferente aandeelhouders alsnog is uitgekeerd. 

Gewone aandelen
U kunt natuurlijk ook voor de wat meer risicovollere aandelen van Arbor Realty Trust (NYSE: ABR) kiezen. Die keren een kwartaaldividend uit van 13 cent, wat een dividendrendement oplevert van 7,2%. Het aandeel heeft met de kredietcrisis een behoorlijke tik gekregen, maar heeft dit overleefd. De onderneming heeft van alles in zijn portfolio. Kantoren maar ook winkelcentra. Het preferente aandeel noteert licht boven pari, maar onder de $25,35 kunt u wel instappen. Voordeel van het preferente aandeel is ook nog, dat de uitkering als rente wordt beschouwd.  U betaalt dus geen 15% withholding tax.

Wilt u meer weten over preferente aandelen, dan is The Dividend Factory van Paul van den Heuvel voor u een goede informatiebron. U vindt er hier meer over.

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann