Jaargang 4, nummer 19, 11 maart 2015

 

Specialist van speciaal glas

Eric Poelmann 
Afgelopen vrijdag was ik een avondje uit met een oud collega. En hoewel we vier uur in een leuk restaurant in Antwerpen hebben zitten praten, lag toch altijd haar iPhone op tafel. Niet dat hij veel gebruikt werd, maar het viel mij wel op, dat het glas van de iPhone gebroken was. Het is vaak hetzelfde verhaal. De iPhone gaat in een te ondiepe zak van een spijkerbroek en er hoeft maar weinig te gebeuren of hij valt eruit. Meestal overleeft de iPhone dat wel, maar soms komt hij ongelukkig op een hoek terecht en dan is het gebeurd. Glas gebroken. Meestal valt het glas er niet uit en dan kun je hem nog gewoon gebruiken, maar het verdient toch aanbeveling dat glas te vervangen. Ik heb het weekend eens het verhaal zitten zoeken achter het glas van de iPhone. Dat glas heeft de naam Gorilla Glass en het is speciaal gemaakt voor smartphones. Het is dun, licht en extra sterk. En het werd mij duidelijk, dat niet alleen de iPhone met Gorilla Glass is uitgerust. Ook bijna alle andere merken als Samsung, LG, Motorola, Lenovo, HTC, Microsoft en de Chinese merken Xiaomi en Meizu hebben Gorilla Glass.

Resultaten in de lift
Dat glas wordt gemaakt door één enkele producent: Corning (NYSE: GLW). Dit bedrijf is een specialist in het ontwerpen van speciaal glas. Zo ontwierp de onderneming het glas dat Thomas Edison gebruikte voor zijn lamp. En in de vijftiger jaren ontwikkelde de onderneming het fiberglas, dat nu door telecommunicatiebedrijven wordt gebruikt. Ook was Corning het bedrijf dat bijvoorbeeld de ramen van de space shuttle produceerde, de glazen deksels van veel pannen en lenzen voor camera’s. Corning is dus een heel innovatief bedrijf dat niet alleen allerlei toepassingen voor glas bedenkt, maar dat glas ook produceert. En dat in grote aantallen. Niet alleen het glas voor de iPhone, maar ook voor TV’s en computerschermen. En wie mocht denken dat het Gorilla Glass voor de smartphone wel over zijn hoogtepunt heen zou zijn, heeft het mis. In het vierde kwartaal van 2014 zag Corning de omzet stijgen met 23% en de winst per aandeel steeg met 133%. Het afgelopen jaar was trouwens één van de beste jaren uit de geschiedenis van de onderneming. Voor het eerst in de geschiedenis ging de omzet over de grens van $10 miljard, waarbij de winstmarge met 25,4% zelfs hoger uitviel dan die van Apple met 22,3%.

Toeleveranciers succesvoller
Het succesverhaal van Corning staat overigens niet op zichzelf. In de geschiedenis zien we wel vaker, dat toeleveranciers minstens zo succesvol zijn dan de producent van het eindproduct. Neem bijvoorbeeld de PC. In 1981 introduceerde IBM de IBM Personal Computer, waarmee het leven op kantoor en thuis totaal zou veranderen. Beleggers in IBM hebben het niet slecht gedaan, maar had u belegd in de toeleveranciers van de PC, dan was u nog veel beter uit geweest. Neem Intel, dat dominant geworden is als semiconductor leverancier en Microsoft, dat dominant werd in de operating systems software voor al die computers. Het zijn maar een paar voorbeelden, die duidelijk maken dat toeleveranciers voor beleggers vaak veel interessanter zijn dan de producent van het eindproduct zelf.

Dividendverhoging
Terug naar Corning, de producent van het Gorilla Glass. Deze producent van glas blijft zoeken naar nieuwe toepassingsmogelijkheden voor zijn product en heeft nu de autosector in het vizier. Gorilla Glass moet in auto’s en als dat lukt, dan kan er veel meer geproduceerd worden dan voor de smartphone. Er is een samenwerking met BMW, die heeft geleid tot Gorilla Glass in de BMW i8. Voordeel van het Gorilla Glass hier is, dat het lichter is dan normaal glas en bovendien het geluid wordt gedempt. Het is nog maar een kleine toepassing, maar het kan het begin zijn van een sterke groei van Corning. Het dividend is met 1,9% bescheiden, maar de 20% dividendverhoging laat zien, dat aandeelhouders meeprofiteren als het goed gaat bij deze onderneming. Want behalve meer dividend, heeft de onderneming ook onlangs tot een aandelen inkoop programma besloten van $1,5 miljard. Voor beleggers met een lange termijn visie is Corning een overweging waard.

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann