Jaargang 4, nummer 20, 16 maart 2015

 

Prijsdaling olie nog niet ten einde

Eric Poelmann 
Elke maandag vraag ik mij af wat we deze week weer over ons heen krijgen. Afgelopen week zagen we de dollar alsmaar duurder worden, de olie in prijs dalen en de AEX een nieuwe top aan slaan. Deze week wil ik het met u nog eens hebben over de prijs van olie en de koersen van de aandelen van de grote oliemaatschappijen. Maar ik wil tegelijk niet in herhaling vallen, dus verwijs ik om te beginnen naar mijn artikel “Is de prijs van olie in herstel?” van 11 februari. Wilt u dat nog eens lezen, klik dan hier. We zitten met de olie weer bijna aan het dieptepunt van $44 per vat, maar we zijn daar al aan gewend, want de nieuwe prijsdaling krijgt nauwelijks aandacht. Aan de pomp merken we er ook niet al teveel van, want de dollar stijgt zo sterk, dat prijsdaling van de olie voor de consument niet echt zichtbaar is. Die dollarstijging zet waarschijnlijk nog even door. De cyclus van 7 jaar stijging van de dollar loopt dit jaar ten einde en meestal zien we aan het eind van de cyclus een hype. Spraken analisten begin van dit jaar nog van één dollar voor één euro, nu zie ik al uitspraken van $0,90 voor één euro en zelf $0,80 voor één euro. Dit gaat gevolgen krijgen voor de prijzen van grondstoffen en zeker voor de prijs van olie.

Beleggers geloven in herstel 
In de slipstream van de olieprijs, verdienen de koersen van de grote oliemaatschappijen onze aandacht. Die dalen minder snel dan een aantal weken geleden. BP verloor afgelopen week 6,8%, Exxon sloot 2,1% lager, bij Chevron ging er 1,9% van de koers af en bij Shell zagen we een daling van 7,2%. Veel van deze aandelen zitten bij individuele beleggers. De reden daarvan is, dat deze beleggers uit zijn op een stukje veiligheid en op het dividend. De koersen van deze aandelen worden overeind gehouden door de verwachting, dat de scherpe daling van de prijs van olie maar van tijdelijke aard zal zijn. Slechts weinig individuele beleggers zien een paniekmoment van $20 per vat en geloven dat de prijs van olie tegen het eind van het jaar weer rond de $60 zal staan en volgend jaar zal oplopen naar $70 per vat.

Betrouwbaar dividend
Op zoek naar inkomen, bieden de oliemaatschappijen aan beleggers een vorstelijk dividend. Exxon komt op een dividendrendement van 3,3%, Chevron komt op 4,2% en de Europese maatschappijen liggen nog aanzienlijk hoger met voor Shell een dividendrendement van 5,7% en voor BP zelfs 6,4%. Daar komt bij, dat het management van de grote oliemaatschappijen het dividend heel serieus nemen. Shell staat bekend als het aandeel voor weduwen en wezen en heeft sinds 1945 zijn dividend niet verlaagd. Exxon betaalt al meer dan 100 jaar dividend en heeft dat dividend in de laatste 32 jaar elk jaar verhoogd. Chevron verhoogde zijn dividend 27 jaar achter elkaar. Alleen BP verlaagde zijn dividend na de ramp in de Golf van Mexico, waarbij de maatschappij voor enorme bedragen aan schadevergoedingen kwam te staan.

Dividend moet worden gefinancierd
Het dividend wordt normaliter gefinancierd uit de free cash flow en niet uit de winst, want nieuwe investeringen zijn vaak hoger dan de afschrijvingen en worden dus uit de winst gefinancierd. De free cash flow zal dus lager zijn dan de winst. Ik ga ervan uit dat geen van de oliemaatschappijen dit jaar het dividend zal verlagen, maar de free cash flow zal dit jaar onvoldoende zijn om het dividend te financieren. Dus zullen er een aantal dingen gebeuren. Allereerst zal de inkoop van eigen aandelen worden teruggedraaid en her en der zullen bezittingen worden verkocht. Waar dat niet genoeg is, zal het dividend worden betaald door het aangaan van nieuwe schulden. Dat hoeft bij de grote oliemaatschappijen op zich geen probleem te zijn. Hun balansen zijn zo solide, dat ze zeer kredietwaardig zijn. Exxon heeft zelfs een triple-A waardering. Maar wel mogen we ons afvragen, hoe lang deze maatschappijen een dergelijke financiering van hun dividend gaan volhouden. Zolang beleggers er nog vanuit gaan, dat we in 2017 weer een prijs hebben van $80 per vat, zullen de koersen van de oliemaatschappijen aan de hoge kant blijven. Maar krijgen we een kortstondige paniekrijs van olie van $20 per vat, dan kunt u uw slag slaan. Dan zie ik kortstondig koersen op een 10% lager niveau dan nu. En om het volle profijt daarvan te trekken, zou u nu al wat dollars kunnen kopen om die aandelen te financieren.

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann