Jaargang 4, nummer 23, 25 maart 2015

 

Klanten van de bank zijn boos

Eric Poelmann 
Iedereen was weer in rep en roer toen bekend werd, dat de meeste leden in de raad van bestuur van de ABN/AMRO er €100.000 bij hadden gekregen. Ze gaan nu €700.000 verdienen. Dat is nog mager vergeleken met de salarissen van de collega’s van de ING. Die zouden al op zo’n €2 miljoen per jaar zitten. Als kleine spaarder of hypotheeknemer kunnen je je boos maken, het zal weinig helpen. Het is weer even een storm in een glas water, er komen wat Kamervragen en vervolgens wordt alles weer rustig tot de volgende salarisronde van de bankentop. Mensen blijven gewoon mensen. Iedereen wil zoveel mogelijk en dankzij de openbaarheid van topinkomens kunnen we ons regelmatig boos maken om diezelfde topinkomens. Het zorgt er overigens wel voor dat er tegen de banken een steeds grotere aversie ontstaat. En misschien zou het wel goed zijn als de staat eens één of meer banken in de markt zou zetten, die echt een alternatief zouden zijn voor die paar commerciële banken die we in Nederland hebben. Staatsbanken, die voor concurrentie zorgen en zich beperken tot geld lenen en uitlenen.

Niet zo slecht
Intussen zitten we als spaarder en beleggers met rentetarieven, die niets meer voorstellen. Sterker nog, als spaarder moet u geld toeleggen. De Rabo biedt inmiddels een rente onder 1% en de fiscus komt aan het eind van het jaar 1,2% van uw vermogen ophalen voor de schatkist. Nu mopperen we daar wel flink over, maar eigenlijk is de 1,2% regel helemaal zo gek nog niet. Alleen als u met uw vermogen niets onderneemt en het simpelweg op een spaarrekening zet of veilige staatsobligaties koopt, gaat u het schip in. Maar als u de spaarrekening alleen gebruikt als een hoognodige reserve en met de rest iets meer doet, bent u veel beter af. Die alternatieveen zijn er en het aardige is, dat u dan in Nederland veel beter af bent dan in veel andere landen. Want daar moet u nog echt dividendbelasting betalen om nog maar niet te spreken over vermogenswinstbelasting. Als we dat vergelijken met onze 1,2% dan zijn we in Nederland echt nog niet zo slecht af.

Voordeel Nederlandse belegger
Maar u moet er als belegger wel wat voor doen. Een beetje durf hebben en uw geld willen stoppen in bijvoorbeeld alternatieven banken. Die bestaan er in Amerika al volop en de aandelen van die banken kunt u gewoon op de beurs kopen. Ik heb het over de Business Development Companies (BDC). Dit zijn financieringsinstellingen, waar het midden- en kleinbedrijf in Amerika voor leningen of andere vormen van financiering kan aankloppen. Ook hier zou onze overheid eens een voorbeeld kunnen nemen aan hoe dit in Amerika gebeurt. Want de BDC wordt door de Amerikaanse overheid heel serieus genomen en aandeelhouders van een BDC genieten een uitzonderingsstatus. De BDC hoeft immers geen vennootschapsbelasting te betalen als ervoor gezorgd wordt, dat 90% van het resultaat aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd. In Amerika moeten die aandeelhouders dan wel weer flink dividendbelasting betalen, maar een Nederlandse aandeelhouder in een BDC hoeft dat niet. Die valt immers onder de 1,2% regel en de 15% withholding tax kan worden verrekend met DE 1,2% vermogensrendementsheffing.

Hoog dividend
Nederlandse beleggers hebben dus een extra voordeel tegenover hun Amerikaanse collega’s. Op het aspect van het dollarrisico na. Het loont de moeite om een studie te maken van de BDC’s, waarin u kunt beleggen. Ik geef u er twee om u een aanzet te geven. De eerste is Main Street Capital Corp (NYSE: MAIN). Deze BDC heeft de laatste 5 jaar een enorme groei doorgemaakt en zijn winst in die periode met 600% zien stijgen. Main Street concentreert zich op bedrijven met een jaaromzet tussen $10 en $150 miljoen. De winst per aandeel groeide in die periode van $1,19 naar $2,65. Het management heeft $80 miljoen eigen geld in dit bedrijf geïnvesteerd, iets wat mij extra vertrouwen geeft. Het dividendrendement is zo’n 7%, maar dat dividend wordt jaarlijks verhoogd en elke maand uitgekeerd. Wat meer risicovol is Medley Capital Corp (NYSE: MCC), dat zich meer op de financiering van kleinere bedrijven met een omzet van $5 tot $30 miljoen concentreert. Het hogere risico wordt gecompenseerd door een dividendrendement van bijna 13% en waar Main Street zijn dividend jaarlijks verhoogt, heeft Medley het dividend onlangs naar beneden moeten aanpassen. De column heeft onvoldoende ruimte om de BDC’s uitvoerig te behandelen, maar via Yahoo Finance kunt u eenvoudig veel meer te weten komen.

Wilt u meer weten over BDC’s dan verwijs ik u naar The Dividend Factory. Deze nieuwsbrief heeft veel meer interessante informatie over aandelen, met een hoog dividend. Meer informatie vindt u hier.

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann