Hoog rendement maar vraagtekens alom!

  

150_de_heer_poelmann.jpgHet vertrouwen in de hypothekenmarkt in Amerika is nog altijd dik onder nul. Daarom zijn daar vaak heel aantrekkelijke rendementen te maken. Maar beleggers moeten wel goed weten, waarin ze investeren. Ik heb het over de mortgage REIT,  ofwel de Real Estate Investment Trust, die zijn geld verdient met het beleggen in hypotheken. Eén van de aandelen met een hoog dividendrendement is Invesco Mortgage Capital (NYSE: IVR). Dit aandeel heeft een dividendrendement van 18,4% en dat hoge rendement doet allerlei alarmsignalen afgaan. De onderneming maakte een paar weken geleden bekend, dat er een aandelen inkoopplan is goedgekeurd, waarbij de onderneming 7 miljoen eigen aandelen gaat inkopen. Toch heeft dat de markt niet gerustgesteld en de koers blijft onder druk staan, zoals u uit onderstaande grafiek kunt aflezen:
   

 400_ivr-2.jpg

IVR is een mortgage REIT en dit soort bedrijven kunnen geld verdienen door tegen lage rentekosten te lenen en vervolgens het geld te beleggen in securities, die worden gedekt door hypotheken, de zogenaamde mortgage-backed securities. Deze als groep verpakte hypotheken betalen een hogere rente. In concrete cijfers, de onderneming leent geld tegen 2% en belegt het in mortgage-backed securities die 5% opbrengen. Het verschil is de winst en hoe groter het verschil, hoe meer dividend aan de aandeelhouders van IVR kan worden uitbetaald.

Maar iedereen weet dat Amerikaanse hypotheken nog altijd een riskante belegging vormen, omdat talloze Amerikanen niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen en uit hun huis worden gezet. Hierdoor is in Amerika de huizencrisis ontstaan. Om de kwaliteit van de mortgage-backed securities beter te kunnen begrijpen, moet u weten dat er twee soorten mortgage-backed securities zijn. De ene soort wordt gedekt door Freddy Mac en Fanny Mae en die worden op hun beurt weer gedekt door de Amerikaanse regering. Daarmee is deze groep een redelijk veilige belegging. Maar de REITS kunnen meer rente krijgen als ze in mortgage-backed securities stappen, die niet gedekt worden door Freddy Mac en Fannie Mae. Dat betekent dat hun marge hoger is en ze dus meer winst kunnen maken. Tegelijkertijd lopen deze REITS ook een groter risico op het moment dat de hypotheek op wanbetaling uitloopt. De waarde van de niet gedekte hypotheken daalt nog steeds. In het geval van IVR betekent dit, dat deze onderneming een flink risico loopt met ongeveer 1/3 van de hypotheken, waarin zij heeft belegd.

IVR lijkt wat veel hooi aan ongedekte hypotheken op zijn vork genomen te hebben en wordt nu geconfronteerd met de gevolgen. In het laatste bekende kwartaal, dat eindigde op 30 september, zag de onderneming de kwartaalwinst dalen van $1,01 naar $0,79 per aandeel. Bloomberg publiceerde onlangs dat IVR, als gevolg van de teruglopende resultaten en de hogere risico’s, een hogere rente moet gaan betalen om geld te kunnen lenen. Intussen verlaagt IVR zijn dividend van 100 cent, naar 97 cent, naar 80 cent, naar in het laatste kwartaal 65 cent per aandeel. De vraag is wat er met het dividend in het komende kwartaal gaat gebeuren. Dit verklaart waarom het aandeel nu een aantrekkelijk dividendrendement heeft van meer dan 18%. Een rendement dat niet van risico’s is ontbloot.

Om hun dividend te kunnen handhaven, proberen de mortgage REITS zoals IVR hun portfolio’s aan mortgage-backed securities uit te breiden. IVR kwam enkele weken geleden met de wat verrassende mededeling dat het 7 miljoen aandelen ging terugkopen. Minder aandelen betekent normaliter dat de winst per aandeel omhoog gaat. Maar om deze eigen inkoop goed te kunnen beoordelen, moet u weten dat IVR alleen al in 2011, 60 miljoen nieuwe aandelen heeft uitgegeven.

Gezien de riskante portfolio van de onderneming en de sterke uitbreiding van het aantal aandelen in 2011, ben ik er niet zeker van of deze onderneming geen verdere terugloop van de resultaten zal laten zien. Oppassen dus! Het aandeel heeft nu een aantrekkelijk dividendrendement, maar het risico dat de serie dividendverlagingen nog niet ten einde is, moet u bij een belegging in dit aandeel wel mee incalculeren.
 
 
Hartelijke groet,

Eric Poelmann