Jaargang 4, nummer 25, 1 april 2015

 

Een nieuwe voedselgigant

Eric Poelmann 
Al heel lang ben ik een enthousiaste belegger in voedselaandelen. Ik ben ervan overtuigd dat voedsel met de groeiende wereldbevolking een goede belegging op de lange termijn is. En als liefhebber van dividend kom ik ruimschoots aan mijn trekken. Eén van de voedselaandelen in mijn portfolio is Kraft Foods Group (NASDAQ: KRFT). En mocht u het nieuws afgelopen week gemist hebben, Kraft gaat samen met Heinz van de ketchup. Nou ja, gaat samen is misschien niet juist uitgedrukt. De nieuwe onderneming heet straks Kraft Heinz, maar het management achter Heinz gaat de dienst uitmaken. Als aandeelhouder van Kraft ben ik blij. Want ik ben na het samengaan aandeelhouder van één van de grootste voedselbedrijven ter wereld en krijg ik bij de fusie voor één aandeel Kraft een nieuw aandeel Kraft Heinz en een eenmalig speciaal dividend van $16,50. Het aandeel maakte een flinke koerssprong en sloot de week 44% hoger af op $89,10.

Een nieuwe voedselgigant
De deal tussen Heinz en Kraft is beklonken door het Braziliaanse private-equity bedrijf 3G in samenwerking met Warren Buffett. De overeenkomst wordt geschat op een waarde van $45 miljard. 3G en Buffett werken al langer samen. Dat begon met Heinz dat uit de markt werd gehaald en door 3G werd gereorganiseerd. Warren Buffet had ook al aandelen Kraft en heeft in de nieuwe combinatie een aandeel van $9,5 miljard. Hij zei in een toelichting op de deal, dat “he plans to be in this stock forever”. Hij zei verder dat hij enthousiast is over wat de nieuwe combinatie in de toekomst nog kan bereiken. En dat ben ik met hem eens. Vooral omdat 3G zich met het operationele stuk gaat bemoeien. Want daarin is het management van 3G een meester.

Kostenbeheersing
Zij regeren inmiddels in Anheuser-Busch Inbev, Burger King, Tim Hortons en Heinz en daar komt Kraft dus bij. Voor het management bij Kraft breekt een wat minder leuke tijd aan. De top van Heinz krijgt het in de nieuwe combinatie voor het zeggen. Daar hebben ze inmiddels ervaren wat het no-nonsense management van 3G betekent. De zakenjets blijven aan de grond en vliegen gebeurt alleen nog economy class. Maar dat zijn maar kleine zichtbare maatregelen. De echte kostenbeheersing wordt doorgevoerd met een managementproces dat zero-based budgetting heet. Dit betekent dat het management een kostenbegroting moet maken zonder een relatie te leggen met de gemaakte kosten van het jaar ervoor. Met andere woorden, ze beginnen op nul. Ik heb deze planningsstrategie zelf in het verleden toegepast en de resultaten zijn verbluffend. Alle kosten moeten worden onderbouwd zonder verwijzing naar de ervaring van de voorgaande jaren. Bij Heinz, waar dit proces al werd doorgevoerd, leidde dat tot een reductie van 1480 medewerkers (4% van het personeel) en de sluiting van een aantal fabrieken.

Dividendgroei
De nieuwe combinatie zal een stuk efficiënter gaan werken. Dat zal bij Kraft even pijn doen, maar voor de aandeelhouders biedt dit perspectieven. 3G zal daarnaast de merken van Kraft met het distributienetwerk van Heinz op een internationaal platform gaan brengen. Daarbij moet één probleem worden opgelost. De consument wil meer en meer vers voedsel in plaats van voorverpakt. Het huidige dividend van Kraft van $2,20 betekent een dividendrendement van 2,2% en zal in de nieuwe combinatie worden gehandhaafd. Maar ik denk niet voor lang. 3G en Buffett hebben dit bedacht omdat beiden er zeker van zijn, dat de nieuwe combinatie meer gaat opleveren. En als die visie uitkomt, waar ik niet aan twijfel, dan gaat het dividend verder omhoog. Daarom ben ik ervan overtuigd, dat u ook op het hogere niveau kunt instappen. Het aandeel lijkt nu wat duur, maar u krijgt bij realisering van de fusie $16,50 als speciaal dividend terug. En als we Anheuser-Busch als voorbeeld nemen, dan kunnen we nog een aantal overnames van Kraft Heinz verwachten. Als dividendbelegger volg ik daarom het voorbeeld van Warren Buffett. Ik leg het aandeel voor altijd weg, geniet van het dividend en van wat er nog allemaal aan groei gaat komen.

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann