Jaargang 4, nummer 28, 20 april 2015
Een fonds dat de laatste tijd niet meer zo geliefd is bij beleggers, is de computerreus International Business Machines (NYSE: IBM). In feite gaat het hier om het slechtst presterende aandeel in de DOW sinds 3 ½ jaar. Het aandeel is in die periode 8% gedaald, terwijl de DOW met 63% is gestegen. Het aandeel sloot vrijdag op $160,67 terwijl het twee jaar geleden nog $215 waard was. Na in 2011 nog een omzet van $107 miljard te hebben gerealiseerd, kwam de onderneming vorig jaar niet verder dan een omzet van $93 miljard. En dat de winst per aandeel met dubbele cijfers steeg, komt eigenlijk alleen door de omvangrijke inkoop van eigen aandelen door IBM. Beleggers zijn een beetje uitgekeken op het aandeel, nadat de resultaten jaar op jaar zijn teruggelopen. Sommigen zien IBM als een dinosaurus in de technologiesector, waarbij iedereen bij IBM nog denkt aan enorme computers in gekoelde ruimtes, waarbij de computers werden gevoed door data tapes. IBM zou daarbij de cloud ontwikkelingen hebben gemist, maar ik ben toch wat minder somber over de onderneming.
Geduld
De verwachtingen en het sentiment rond IBM zijn zo nu laag, dat het moment lijkt aangebroken om het aandeel eens wat beter onder de loep te nemen. Er is maar een kleine verbetering nodig om de koers van het aandeel uit het dal te halen. IBM is als een supertanker. Een koerswijziging duurt even, maar als de eerste resultaten zichtbaar worden, gaat het snel beter. Zo komt een deel van het omzetverlies door het afstoten van slechte bedrijfsonderdelen. Afgelopen jaar zijn drie bedrijven uit het concern verkocht met een totale omzet van $7 miljard, maar met een verlies van $500 miljoen. En aan de positieve kant concentreert IBM zich steeds meer op de cloud. Wat laat, maar nog lang niet te laat. En door de grootte van de onderneming moeten we er rekening mee houden, dat IBM in de cloud een belangrijke speler gaat worden. Maar weinig beleggers realiseren zich dat IBM in het afgelopen jaar $2,2 miljard in de cloud heeft geïnvesteerd en voor dit jaar de investeringen verdubbelt naar $4 miljard.
Grote klanten
In 2014 groeide de cloud business van IBM naar $7 miljard en die groei zet dit jaar door. Eind dit jaar wil IBM 46 cloud centers operationeel hebben. IBM schat in, dat de cloud industrie in 2018 een omvang zal hebben van $400 miljard en de onderneming wil bij deze ontwikkeling een flinke voet achter de deur hebben. Dat kan ook, want IBM bedient over het algemeen grote klanten zoals banken, oliemaatschappijen, retailers en bedrijven in de gezondheidszorg. Vorig jaar sprak Apple het vertrouwen uit in IBM door voor deze onderneming te kiezen bij de ontwikkeling van de markt voor mobiele applicaties. En naast al het cloud en mobiele geweld zouden we bijna vergeten, dat IBM ook nog voor $10 miljard aan hardware verkoopt. Een krimpende business, maar nog altijd wel 11% van het totaal. We staan aan het begin van een nieuwe server cyclus, iets wat traditioneel een flinke hoeveelheid werk voor IBM oplevert. En daarbij moeten we niet vergeten, dat IBM eind vorig jaar een orderportefeuille had van $128 miljard.
Lage verwachtingen
Op Wall Street zijn de verwachtingen niet hoog gespannen. Er wordt een winst per aandeel verwacht van $16,43 wat een koers/winst verhouding betekent van 9,8. Dat is erg laag en hierin schuilt mijns inziens de kans voor het aandeel. Als de cijfers meevallen en tussen de $17,50 en $18 uitkomen, kan de koers gemakkelijk met 10% oplopen. Nog afgezien van het feit dat bij oplopende verwachtingen de koers/winst verhouding kan stijgen naar 12. Daarbij is een koers van $210 over één of twee jaar niet onrealistisch. Deze week komt de onderneming met de cijfers over het eerste kwartaal. De verbetering hoeft nu nog niet zichtbaar te zijn. Beleggers kunnen nog een keer teleurgesteld worden, waarbij de koers onder de $160 kan vallen. Omdat het aandeel een dividendrendement heeft van 2,7% en ik in mei opnieuw een dividendverhoging verwacht, ben ik onder $160 koper van het aandeel.
Hartelijke groet,
Eric Poelmann