Jaargang 4, nummer 31, 29 april 2015

 

Inkomen uit de woningmarkt

Eric Poelmann 
Een jaar of vijf geleden heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben huizen gaan kopen in Las Vegas. De onroerendgoedmarkt verkeerde op dat moment in een diep dal. Veel eigenaren wilden van hun dure hypotheek af of gingen failliet, dus werd de huizenmarkt overspoeld met woningen. En waar veel aanbod is, daalt de prijs. Ik heb dus een aantal woningen voor een lage prijs kunnen aankopen en omdat ik zelf in Amerika woon, is het niet zo moeilijk om één en ander zelf te regelen. Sindsdien is het prijsniveau weer behoorlijk gestegen, maar in Las Vegas zitten we nog lang niet op het niveau van voor de crisis. Ruimte genoeg dus voor een verdere stijging, al zal ik daarvoor geduld moeten hebben. Erg vind ik dat niet. De huizen in Las Vegas zijn moeiteloos te verhuren en ik heb ter plekke iemand, die bij het aantrekken van huurders verstand van zaken heeft.

Professionele aanpak
Als je niet in Amerika woont, is het kopen en exploiteren van huizen wat moeizamer. Je krijgt te maken met de belastingdienst en als buitenlander moet je een hele papierwinkel invullen. Toch zijn er wel mogelijkheden om in de huizenmarkt geld te verdienen. Bijvoorbeeld door het kopen van een Real Estate Investment Trust (REIT) op de Amerikaanse beurs. Een REIT, gespecialiseerd in de woningmarkt in Amerika, is Silver Bay Realty Trust Corp (NYSE: SBY). De onderneming richt zich op het verwerven, renoveren, verhuren en managen van eengezinswoningen om daarmee huurinkomsten te genereren en te profiteren van prijsstijgingen in de woningmarkt. Silver Bay heeft woningen in Arizona, Californië, Florida, Georgia, Nevada, North Carolina, Ohio en Texas.

Goedkoop
Momenteel heeft Silver Bay zo’n 6800 woningen in zijn portfolio. Voornamelijk in plaatsen die het hardst zijn getroffen door de huizencrisis in Amerika, zoals Phoenix, Tampa en Las Vegas. Doordat de onderneming genoeg cash had, konden woningen vaak nog beneden de marktwaarde worden verworven. En dat betaalt zich nu nog uit. De aandelen noteren een waarde van ongeveer 80 cent voor een dollar. Met andere woorden, wie nu aandelen Silver Bay koopt, krijgt 20% korting op het onroerend goed dat Silver Bay in zijn portefeuille heeft. En er is alle reden om te verwachten, dat de huizenprijzen nog verder zullen oplopen, omdat jonge gezinnen op zoek zijn naar een eigen woning. En weliswaar zijn de eisen voor een hypotheek zwaarder dan voor de crisis, de prijzen van woningen zijn een stuk lager. Daar staat tegenover dat de inflatie zo goed als nihil is. Dat matigt de prijsstijging van de huizen.

Dividend
Silver Bay is nog niet zolang op de beurs. De onderneming heeft sinds de herfst van 2012 een notering en nog geen lange dividendhistorie. Mijn ervaring is dat daar kansen liggen. REIT’s genieten immers een voorkeurstatus in Amerika. Ze hoeven geen vennootschapsbelasting te betalen als ze 90% van de winst uitkeren aan de aandeelhouders. Silver Bay startte met de betaling van 1 cent per kwartaal, maar heeft sinds maart vorig jaar het dividend al vier keer verhoogd. De laatste twee verhogingen waren 50% en inmiddels is het kwartaaldividend opgetrokken naar 9 cent per aandeel. Daarmee komt het dividendrendement uit op 2,3%. Niet gigantisch hoog, maar wel behoorlijke perspectieven op een verdere stijging. En een zekerheid omdat u de aandelen in feite met een korting van 20% op de intrinsieke waarde koopt.

Bent u geïnteresseerd in REIT’s, dan moet u eens een abonnement nemen op The Dividend Factory. In deze nieuwsbrief behandelt Paul van den Heuvel nog een aantal REIT’s in verschillende sectoren en soms met een flink dividend. Wilt u meer weten over deze nieuwsbrief, klik dan hier.

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann