Jaargang 4, nummer 32, 4 mei 2015

 

Verrassend goed

Eric Poelmann 
Afgelopen week kregen we de resultaten van enkele oliemaatschappijen en die resultaten vielen niet tegen. Met de lage olieprijzen in het eerste kwartaal was ik wat pessimistisch, maar dat bleek ongegrond. Natuurlijk lagen de resultaten ver beneden die van vorig jaar. Maar het meetpunt was niet vorig jaar, maar de verwachtingen van Wall Street. Ik ga hier zo wat verder op in, maar eerst iets over de prijs van olie. Die is de laatste weken flink in herstel en schommelt nu tegen de $60. Of dit herstel definitief is, kan moeilijk worden aangegeven. Zelf had ik een paniekdip rond $20 wel als mogelijk gezien, maar dat is er niet van gekomen. Al kan het nog altijd komen. Maar zet het herstel door, dan kan de olieprijs uitkomen tussen de $70 en $90. En als dat zo gaat zijn, dan moet u als dividendbelegger toch enkele grote oliemaatschappijen in uw portfolio hebben.

Een goed resultaat
Eén van mijn favorieten is British Petroleum (NYSE: BP). Deze onderneming heeft na het drama in de Golf van Mexico nogal wat voor zijn kiezen gehad, maar is daar nu redelijk uitgekomen. De meeste schadevergoedingen zijn afgewikkeld en de onderneming kan weer naar de toekomst kijken. De onderneming rapporteerde over het eerste kwartaal een winst van $2,6 miljard en dat was 20% onder het resultaat van $3,2 miljard over het vergelijkende kwartaal in 2014. BP wil het dividend handhaven op 60 cent per aandeel, waarmee het dividendrendement uit gaat komen op 5,6%. De onderneming zag zijn omzet met 41% dalen naar $54,2 miljard, maar ook dit lag duidelijk boven de verwachting van $51,9 miljard van de analisten op Wall Street. De onderneming heeft zijn kosten aanzienlijk weten te verlagen. Op de raffinage en distributie kon nog goed worden verdiend. BP wil in de rest van dit jaar nog verder in de kosten snijden en voor 3 miljard aan bedrijfsonderdelen verkopen. Het dividend zie ik niet zo snel in gevaar komen. Als u het aandeel koopt rond de $40 zit u op een dividendrendement van 6% en dat zorgt vandaag de dag voor een goed inkomen.

Nog een goed resultaat
Er was nog een oliemaatschappij die met resultaten boven verwachting op de proppen kwam. Ik heb het dan over Exxon (NYSE: XOM). De winst van deze onderneming daalde met 46% van $9,1 miljard ($2,10 per aandeel) naar $4,9 miljard ($1,17 per aandeel). Maar dat was nog altijd flink hoger dan de 83 cent waarop Wall Street had ingezet. Maar Exxon is een onderneming, die bekend staat als een Alsmaar Meer Dividend Betaler (AMDB). En dus wordt ook na de winsthalvering het dividend met 6% verhoogd van 69 cent naar 73 cent. Exxon verhoogt het dividend als 32 jaar op rij!

Door de enorme kostenbesparingen die de grote oliemaatschappijen doorvoeren, hebben de afgelopen maanden zo’n 60,000 mensen hun baan verloren. Er wordt dus minder naar olie gezocht. Dat zal op termijn de prijs van olie weer doen stijgen.

Bedrijven als Exxon staan op de lange lijst van AMDB’s, die GroeiDividend heeft opgesteld voor zijn abonnees. Ik kan u uit eigen ervaring zeggen, dat die lijst erg handig is als u in dit soort aandelen geïnteresseerd bent. Wilt u meer over deze nieuwsbrief van Eveline Vrisekoop weten, klik dan hier.

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann