Jaargang 4, nummer 33, 6 mei 2015

 

De grootste dividendbetalers

Eric Poelmann 
Het grootste bedrijf ter wereld gemeten aan zijn marktkapitalisatie, technologieproducent Apple (NASDAQ: AAPL), kreeg er vorige week een nieuwe titel bij. De onderneming kondigde bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers een dividendverhoging aan en werd daarmee ook de grootste dividendbetaler ter wereld. Het kwartaaldividend gaat met 11% omhoog van 47 cent naar 52 cent per aandeel. De onderneming heeft sinds de hervatting van de dividenduitkering met 37,9 cent per aandeel in augustus 2012, zijn dividend elk jaar verhoogd. Apple mag dan met de laatste verhoging wel de grootste dividendbetaler zijn, het is nog lang niet de meest gerenommeerde. Apple begon met dividend uit te keren in juni 1987, maar stopte daarmee in 1996 voor een periode van 16 jaar.

Lage payout ratio
Sinds drie jaar keert Apple dus weer uit en het bedrag is enorm. Het gaat in totaal om $12 miljard per jaar, dat aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd. Toch geeft dit dividend maar een rendement van 1,63%. Dat is onder het gemiddelde van 2,04% van de ondernemingen die in de index van de Standard & Poor’s 500 zitten. Gebaseerd op de winstverwachting voor dit boekjaar, dat eind september afloopt, heeft het aandeel Apple een payout ratio van 23%. Dat is laag en biedt voldoende ruimte voor meer dividend in de toekomst. Ook hier zit Apple onder het gemiddelde van de S&P 500, waar 35% van de winst aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd. Een dividenduitkering van $12 miljard is enorm, maar het is toch maar 18% van de $67,8 miljard free cash flow, die de onderneming in dit boekjaar denkt te genereren. Per eind maart steeg overigens het totaal bedrag aan cash bij Apple naar $194 miljard.

Inkoop eigen aandelen
De stijging van het dividend is overigens maar een deel van het verhaal bij Apple, want Apple gaat nog eens voor $50 miljard aan eigen aandelen inkopen. Dit komt bovenop de $90 miljard, die vorig jaar werd aangekondigd. De inkoop eigen aandelen is een andere vorm van uitkeren, want het verhoogt de intrinsieke waarde van de overige aandelen Apple. Tellen we het dividend en de inkoop eigen aandelen bij elkaar op, dan gaat de komende twee jaar voor een bedrag van $200 miljard naar de aandeelhouders van Apple. De koers van het aandeel moest na de bekendmaking van de cijfers 3% inleveren, maar dat zien we wel vaker bij dit aandeel. Kort voor de publicatie was de koers opgelopen, omdat een aantal speculanten hoopten op nog betere cijfers. Toch is het vertrouwen van met name de Amerikaanse belegger in Apple enorm. De onderneming verkocht in het afgelopen kwartaal 61,2 miljoen iPhones en zag vooral de afzet in China enorm groeien. Verklaarbaar, omdat de deal met China Mobile nu volop zijn vruchten aan het afwerpen is.

Niet voor lang
Toch zat Apple maar een paar dagen op de troon van de grootste dividendbetaler ter wereld. Ook Exxon Mobile (NYSE: XOM) kwam eind vorige week met cijfers en kondigde daarbij een dividendverhoging va 6% aan, waarmee deze oliereus met $12,2 miljard net iets meer aan zijn aandeelhouders gaat uitkeren dan Apple. Door de lage olieprijs was het resultaat bij Exxon overigens heel wat minder. De winst viel in het eerste kwartaal 46% lager uit dan in het eerste kwartaal van 2014. Toch was de winst met $1,17 per aandeel beter dan Wall Street eerder had ingeschat, omdat de onderneming flink in de kosten heeft gesneden. Ondanks de winstdaling was het dit het 33ste achtereenvolgende jaar dat Exxon zijn dividend heeft verhoogd. Dit keer ging het kwartaaldividend van 69 cent naar 73 cent per aandeel. Dat kan niet worden betaald uit de free cash flow bij Exxon. De onderneming zal een deel van het dividend moeten financieren uit de obligatielening van $8 miljard, die de onderneming in maart heeft uitgeschreven. Het dividend is immers drie keer zo hoog als de free cash flow, die Exxon dit jaar denkt te genereren. Ook werd de inkoop eigen aandelen teruggebracht van $3 miljard in het vorige kwartaal naar $1 miljard nu.   

Beide
Apple heeft dus het stokje van de grootste dividendbetaler nog niet van Exxon overgenomen. Maar het is waarschijnlijk, dat dit over een jaar wel zal gebeuren. Reden om mijn aandelen Exxon van de hand te doen? Geen denken aan. Exxon Mobile heeft een enorme reputatie als het gaat om zijn relatie met zijn aandeelhouders. En met een dividendrendement van 3,3% krijg ik bij dit aandeel toch twee keer zoveel dan bij Apple. Daar staat tegenover, dat als Apple blijft groeien zoals nu, het rendement op mijn aandelen Apple sneller groeit. Beide aandelen blijven dus in mijn dividendportfolio.

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann