Jaargang 4, nummer 36, 18 mei 2015

 

De Money Show in Las Vegas

Eric Poelmann 
Amerikaanser kan het niet, maar leuk is het wel. Eén keer per jaar ga ik met een paar collega’s naar de Money Show in Las Vegas. Talloze experts op financieel gebied laten daar hun licht schijnen op de financiele ontwikkelingen. De show duurt drie dagen en wordt gehouden in Caesars Palace. Het kost geen vermogen om de lezingen bij te wonen. In feite is het meeste gratis en alleen voor het reizen, eten en overnachten moet daadwerkelijk worden betaald. Eén van de sprekers, waar ik altijd graag naar luister, is Louis Navellier. Ik ken hem al heel lang. Ongeveer 35 jaar geleden had ik eens de mogelijkheid met een bestelformulier kennis te maken met zo’n 50 financiele nieuwsbrieven. Allemaal Amerikaans. Die van Louis Navellier zat daar ook tussen. En jong als hij toen nog was, deed hij zijn werving prima. Want een week later belde hij mij thuis in Axel. Een heel verhaal, maar het kwam hierop neer, dat hij graag voor mij vermogensbeheer wilde gaan doen.

Succesvol
Ik was zelf net dertig en had helemaal geen vermogen, dus daar waren we gauw mee klaar. Maar ik vond hem zo apart en zo ambitieus, dat we overeenkwamen dat ik hem $5000 dollar zou sturen en hij daarmee aan de slag zou gaan. Na 15 jaar was die $5000 gegroeid tot een groot bedrag en ik heb in al die jaren veel respect voor Louis Navellier gekregen. Nu is hij in de financiele wereld een grote meneer. Hij beheert miljarden en geeft een heel aantal nieuwsbrieven uit. Mijn kleine portfolio deed hij nog zelf, maar dat is nu niet meer. Er is een heel bedrijf om hem heen gebouwd en dat is nog steeds heel succesvol. Wel erg gericht op de Amerikaanse markt, en dat is ook logisch. Het belangrijkste verschil met de Europese markt zijn de fiscale aspecten. Amerikanen worden door de fiscus heel anders afgerekend dan Nederlanders en als Amerikanen ons vermogen gaan beheren, wordt dat nogal door de Amerikaanse fiscale bril gedaan.

Visie op rente
Zoals gezegd, ga ik elk jaar wel naar de presentatie van Louis Navellier, omdat hij nogal een heldere kijk heeft op een aantal ontwikkelingen. Hij deed deze keer ook weer een sterke uitspraak. Volgens Navellier zal de Fed de rente in Amerika niet verhogen. During the time of my life, zei hij erbij. Nou weet niemand hoe lang Navellier nog leeft, maar dat laatste zei hij ook maar symbolisch. Meer concreet, hij gelooft niet dat Janet Yellen, de baas van de Fed, de rente dit jaar of volgende jaar zal verhogen. Hij gaf er een paar redenen voor. De belangrijkste is, dat Yellen komt uit de school van de econoom Keynes. En deze Keynes zweert bij een lage rente. Yellen zal dus niet gauw de rente willen verhogen. Daar komt bij, dat de leden in het Fed bestuur, die dat wel wilden, inmiddels allemaal hun tijd hebben uitgezeten en zijn vervangen. Er is dus geen druk vanuit de Fed om de rente te verhogen. En met de verkiezingen van een nieuwe Amerikaanse president volgend jaar, is er ook politieke druk om de rente te laten voor wat het is. Bovendien zei Navellier, dat het slecht zou zijn voor de Amerikaanse economie, omdat de dollar toch al duur is en met een renteverhoging alleen nog maar duurder zou worden. Dat laatste heb ik ook al enkele keren in mijn column aangegeven. Een duurdere dollar nivelleert de inkomsten uit het buitenland van Amerikaans bedrijven alleen nog maar verder. Dat moet worden voorkomen. Verder gelooft hij niet in een markt crash op korte termijn. Correcties zijn altijd mogelijk, maar hij gelooft niet dat de beurzen zwaar overgewaardeerd zijn.

Tips
Het is altijd leuk om te horen, welke bedrijven tot de favorieten behoren bij een spreker als Navellier. Hij vindt dat de Amerikaanse belegger zich vooral moet concentreren op bedrijven, die hun inkomsten uit Amerika halen en dus geen last hebben van de dure dollar. Die vind je bijvoorbeeld in de retail sector. Met bedrijven als CVS, Lowes en Home Depot. Zelf heb ik onlangs nog geschreven over L Brands (NYSE: LB), het bedrijf achter de lingerieketen Victoria Secret.

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann