Jaargang 4, nummer 37, 20 mei 2015

 

Huisvuil rendeert

Eric Poelmann 
In de westerse wereld produceren we met zijn allen bergen afval. Veel komt uit de verpakking van voedsel, want verse groenten en fruit kopen we nauwelijks meer op de markt. Alles gaat via de supermarkt en veel van dat voedsel is al op de één of andere manier geprepareerd. Alles is op gemak. Zo ook met de verpakkingen. Dat gaat de vuilnisbak in en als de vuilniswagen langs is geweest, is al dat afval uit het zicht en dus denken we daar verder niet meer aan. Toch gaat er achter dat afval een hele industrie schuil. Want afval kan worden gescheiden en kan deels worden gebruikt voor het opwekken van energie en andere elementen zoals metalen en papier kunnen opnieuw worden gebruikt.

Strenge regelgeving
Een bedrijf, dat elektriciteit uit afval levert aan energiebedrijven, is Covanta (NYSE: CVA). Het bedrijf, dat is gevestigd aan de oostkust van Amerika, heeft voor die levering langdurige contracten afgesloten, wat in onzekere tijden zorgt voor een stabiele inkomstenstroom. Toch heeft het bedrijf de laatste tijd last gehad van de dalende energie- en grondstoffenprijzen. Maar Covanta heeft een sterke marktpositie. Het is de grootste leverancier van elektriciteit uit afval in Amerika en er is niet veel concurrentie. Dat komt vooral door de strenge regelgeving in dat land, waardoor er in de afgelopen 25 jaar maar één nieuwe fabriek kon worden gebouwd, die afval in energie kan omzetten. Covanta verwerkt jaarlijks 20 miljoen ton afval dat grotendeels wordt verbrandt. Uit de hitte wordt stoom gegenereerd en die wordt weer gebruikt voor het opwekken van elektriciteit.

Prijzen onder druk
De inkomsten komen bij Covanta hoofdzakelijk uit twee activiteiten. Het ophalen van huisvuil in gemeenten zorgt voor ongeveer 55% van de inkomsten, terwijl 20% komt uit de verkoop van stoom en elektriciteit aan de elektriciteitsbedrijven. De rest komt uit de verkoop van staal, ijzer en aluminium, dat bij de verwerking van het afval vrij komt. De onderneming heeft last van de dalende prijs van gas. Elektriciteit is daardoor een stuk goedkoper geworden en daarmee staan de inkomsten van Covanta enigszins onder druk. Maar omdat de onderneming veel contracten heeft afgesloten met prijsafspraken, die niet afhankelijk zijn van marktprijzen, vallen de gevolgen van de lage prijs van gas nogal mee. Waar wel tegen marktprijzen werd verkocht, vielen de inkomsten in het afgelopen kwartaal met 50% terug in vergelijking met een jaar geleden. Ook bij de verkoop van metalen vielen de inkomsten in het afgelopen kwartaal tegen. Gemiddeld lag de opbrengst van metalen 28% lager dan vorig jaar. De prijs van aluminium was echter vrij stabiel en juist daar heeft Covanta meer van weten te verkopen.

Nieuwe activiteiten
Covanta verwacht de komende jaren flink te kunnen groeien. De ervaring, die de onderneming inmiddels heeft opgebouwd, komt daarbij goed van pas. De stad New York heeft met de onderneming, vanwege zijn ervaring, een mega contract afgesloten. De komende 20 jaar zal de onderneming 800.000 ton afval per jaar uit de stad halen. Ook Ontario heeft om die reden een deal gesloten met Covanta, waarbij een nieuwe fabriek zal worden opgezet. Vanuit Europa en vanuit Azië is veel belangstelling voor de technieken, die Covanta voor de verwerking van afval heeft ontwikkeld. In Ierland wordt een nieuwe fabriek gebouwd, die in 2017 in gebruik moet worden genomen. En ook vanuit China bestaat belangstelling, wat inmiddels heeft uitgemond in een deelname in een fabriek in Taixing City.

Oplopend dividend
De koers van het aandeel stond de laatste maanden wat onder druk door de lage energieprijzen, maar daarin lijkt verandering gekomen. Dat komt, omdat beleggers vertrouwen hebben in een groei van de free cash flow, van waaruit uiteindelijk het dividend betaald wordt. Door de nieuwe activiteiten denk ik, dat de free cash flow de komende twee jaar met 20% kan toenemen. Ook insiders van de onderneming kijken positief aan tegen de ontwikkelingen getuige de aankoop van de aandelen onlangs door onder meer de nieuwe CEO van de onderneming. De onderneming betaalde in maart 2011 voor het eerst een kwartaaldividend van 7,5 cent per aandeel. Inmiddels is dat gestegen tot 25 cent per aandeel, waarmee het aandeel een dividendrendement heeft van 4,5%. Dankzij de groei van de free cash flow kan het dividend de komende jaren verder omhoog, wat een aandeel voor de dividendbelegger een aantrekkelijk perspectief geeft. 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann