Jaargang 4, nummer 38, 25 mei 2015

 

Voor de komende 10 jaar

Eric Poelmann 
Tijdens mij bezoek aan de Money Show in Las Vegas had ik mij voorgenomen uit te kijken naar aandelen, die je nu kunt kopen en rustig een aantal jaren weg kunt leggen zonder je zorgen te hoeven maken. Want de wereld verandert snel. Ik heb altijd geleerd, dat de ervaringen uit het verleden geen garantie voor de toekomst geven, maar voor de gelegenheid kijk ik toch graag terug. In 2005 was de iPhone nog niet uitgevonden. En nu is Apple het grootste concern ter wereld. Ik vind dat een mooi voorbeeld, dat aangeeft hoe de wereld kan veranderen. Maar er zijn ook voorbeelden te vinden van bedrijven, die het 10 jaar geleden al goed deden en waarvan je onder normale omstandigheden mag verwachten, dat ze het over 10 jaar nog goed doen. Ik heb het dan dus niet over technologie-aandelen. Die wereld verandert immers zo snel. Maar wel zoek ik dan onder de aandelen, die leunen op een sterke trend, een heel betrouwbaar dividend uitbetalen, met de verwachting dat dit ook zo zal blijven en ook nog eens een redelijke koers hebben. Aandelen dus, die je “multi-generational-investments” zou kunnen noemen. Aandelen, die meerdere generaties meegaan.

Triple-net conditie
Een aandeel dat hoog scoort is Realty Income Corp (NYSE: O). Het gaat hier om een Real Estate Investment Trust (REIT), dat zich specialiseert in aankoop en verhuur van winkels en andere ondernemingen, die zich met een vorm van retail bezig houden, zoals benzinepompen, fitness centers en restaurants. Realty Income Corp specialiseert zich in gebouwen, die op zichzelf staan. Er zijn dus nooit meerdere eigenaren onder één dak. Ik heb zelf aandelen in deze onderneming en ik ben niet van plan om ze nog ooit te verkopen. Met andere woorden, de aandelen gaan naar mijn erfgenamen met de boodschap, dat die ze weer aan hun erfgenamen doorgeven. Dat wil overigens niet zeggen, dat de investering in Realty Income Corp zonder enig risico is, maar het is bijna te verwaarlozen. De onderneming heeft onder meer winkels in eigendom van apothekers als Walgreens en CVS. Beide ondernemingen zijn enorm succesvol door het alsmaar stijgend medicijnverbruik. Daar komt bij, dat Realty Income Corp verhuurt onder de triple-net conditie. Dat wil zeggen, dat de kosten voor onderhoud, verzekering en belasting voor rekening komen van de huurder.

Dividend verhoogt tijdens crisis
Sinds Realty Income in 1994 naar de beurs ging, is het één van de beste dividendbetalers. De onderneming heeft 536 keer dividend uitbetaald en dat dividend 70 keer verhoogd. En anders dan veel andere REITs, heeft Realty Income zijn reputatie als betrouwbare dividendbetaler ook tijdens de crisisjaren 2008 en 2009 kunnen handhaven. Niet alleen betaalde de onderneming het dividend in die jaren keurig uit, het werd ook nog eens verhoogd. Wij weten met zijn allen niet hoe de wereld er over 10 jaar uit gaat zien, maar de drie regels van onroerend goed zullen ook dan nog gelden: locatie, locatie, locatie. En Realty Income zal over 10 jaar nog steeds dividend uitbetalen aan zijn aandeelhouders. Met de enorme vergrijzing, die op ons af komt, zal de zoektocht naar inkomen alleen maar toenemen. De rente zie ik de komende jaren niet substantieel omhoog gaan, dus zal er veel vraag blijven bestaan naar aandelen als Realty Income Corp. Bij de huidige koers ligt het dividendrendement op 4,8%. U koopt daar wel een bastion van veiligheid en stabiliteit voor. Het enige dat we niet in de hand hebben, is het dollarrisico. Maar als u regelmatig blijft beleggen in de dollar neemt dat risico af. Ik zelf beleg al jaren in de dollarsfeer en doe dat elke maand. Een vast bedrag in euro’s. Of de koers van de dollar nu hoog is of laag.

In de volgende aflevering krijgt u van mij nog een paar tips van aandelen, die in hetzelfde rijtje thuis horen als Realty Income Corp. 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann