Jaargang 4, nummer 39, 27 mei 2015

 

Voor de komende 10 jaar (2)

Eric Poelmann 
In de afgelopen aflevering heb ik u beloofd nog een keer terug te komen op aandelen, die u nu kunt kopen en voor jaren weg kunt leggen. Als u die aflevering gemist heeft, kunt u hem hier alsnog lezen. Voor mij staat Realty Income Corp bovenaan het lijstje, omdat deze onderneming niet alleen al 536 keer dividend heeft uitgekeerd, maar dat elke maand weer doet en dat dividend ook al 70 keer heeft verhoogd. Maar leg nooit al uw eieren in één mandje. Spreiden is altijd mijn devies geweest. Niet alleen over meerdere fondsen, maar ook in tijd. Beleg elke maand wat, ook als u een groot bedrag in aandelen wilt investeren. Ik doe dit al jaren met succes. Hier komen nog wat aandelen, die ik de komende 10 jaar als een goede belegging zie.

Diageo
Investeren in alcohol en tabak staat niet bij iedere belegger hoog op het lijstje, maar Diageo plc (NYSE: DEO) is beslist het overwegen waard. Dit in Engeland gevestigde bedrijf is één van de grootste als het gaat om sterke drank met merken als Johnnie Walker, Crown Royal Canadian whisky, Smirnoff en Ketel One wodka en Captain Morgan rum. Het is maar een kleine greep uit het enorme assortiment van de onderneming. In de westerse wereld wordt minder bier gedronken, maar wijn en spiritualiën blijven het goed doen bij de ouderen en ook jongeren houden meer van mixed drankjes. Maar het echte verhaal van Diageo zit hem in de opkomende markten. Nu komt daar al 50% van de omzet vandaan en dat aandeel zal de komende jaren alleen nog maar stijgen. Het aandeel heeft een dividendrendement van 2,3%. Niet extreem hoog, maar dat dividend gaat regelmatig omhoog en over 10 jaar kunt u zomaar een dividendrendement hebben van meer dan 6% op de oorspronkelijke aankoopprijs als u nu wat aandelen in uw portfolio opneemt.

Exxon Mobile Corporation
Na de lage prijs van olie en de gedaalde koers van dit aandeel zult u zich misschien afvragen, of dit wel een goed advies is. Niet alle olie concerns zijn hetzelfde, maar de grote bedrijven als Exxon zijn op dit moment echt goedkoop te noemen. De lage prijs voor olie heeft een flink deel van de winst bij Exxon weggenomen, maar de lage prijs voor olie dwingt de grote concerns flink in de kosten te snijden. Exxon heeft een reputatie hoog te houden met dividendverhogingen in de afgelopen 32 jaar. Om dat te onderstrepen, heeft de onderneming het kwartaaldividend in maart weer verhoogd van 69 cent naar 73 cent per aandeel. Exxon heeft al menige dip in de prijs van olie met glans overleefd en dat zal ook nu gebeuren. Bij de huidige koers is het dividendrendement 3,4% en nu kopen betekent een oplopend rendement in de komende 10 jaar.

Ventas
De regelmatige lezer van mijn rubriek weet, dat ik de gezondheidszorg een hoge prioriteit geef. De belangrijkste reden is de vergrijzing. Ouderen hebben niet alleen meer medicijnen nodig, ze kunnen vaak op hoge leeftijd niet meer op zichzelf wonen en daar liggen enorme kansen. Ventas (NYSE: VTR) is een grote speler als het gaat om onroerend goed voor ouderen. Het gaat hier om een Real Estate Investment Trust (REIT), die 90% van zijn winst aan de aandeelhouders moet uitkeren. Ventas is een grote speler met een marktkapitalisatie van $23 miljard. De onderneming kan dus niet meer zo snel groeien als de kleinere spelers in deze markt, maar dankzij haar grootte heeft deze REIT wel meer stabiliteit en is financieel sterk. Ventas verhoogt regelmatig zijn dividend en heeft een dividendrendement van 3,4%. Over de afgelopen vijf jaar was de gemiddelde dividendverhoging 8,1%.
 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann