Jaargang 4, nummer 40, 01 juni 2015

 

Gehaat maar o zo winstgevend

Eric Poelmann 
Wie duurzaam beleggen hoog in het vaandel heeft staan, moet deze keer niet verder lezen want ik ga het vandaag weer eens hebben over een sector, die door sommige beleggers en pensioenfondsen principieel wordt gemeden. Maar mijn rubriek gaan over dividend en minder over principes. Het gaat deze keer over een industrie, die doorlopend onder vuur ligt van de overheid en consumentenorganisaties en waar veel beleggers het liefst geen geld in investeren. Maar tegelijkertijd gaat het om de best renderende industrie voor beleggers in de laatste 115 jaar. Beter dan de gezondheidssector, de technologie en de energie, sectoren die het de laatste 100 jaar heel goed gedaan hebben. Als u als belegger $1 in de beurs gestoken zou hebben in 1900 dan zou die dollar eind vorig jaar een waarde gehad hebben van $35.255. Dat betekent een jaarlijkse gemiddelde waardestijging van 9,6%. Niet slecht! Maar had u in 1900 $1 gestoken in de gehate industrie waar ik het vandaag over ga hebben, dan was die dollar eind vorig jaar $6,28 miljoen waard geweest. Een gemiddelde waardestijging van 14,6%. Ik denk, dat u wel kunt raden waar het vandaag over gaat. Tabak!

Inkomen staat voorop
De tabaksbedrijven zijn goede dividendbetalers, die dat dividend ook nog eens regelmatig verhogen. Maar tegelijkertijd zijn deze bedrijven weinig innovatief. Dat betekent niet alleen relatief weinig kosten in R&D, maar ook dat er weinig dreiging is van concurrerende bedrijven, die weer iets nieuws uitgevonden hebben. Zelf rook ik niet meer. Ik ben er 37 jaar geleden mee gestopt en daar ben ik nog altijd blij mee. Maar als dividendbelegger ga ik voor inkomen en het liefst bij aandelen, die niet al te volatiel zijn. Daar voldoen de tabaksaandelen prima aan. Hun omzet heeft over het algemeen weinig te lijden als de economie het weer eens wat minder doet. Vandaag aandacht voor Reynolds American (NYSE: RAI), het op één na grootste tabaksbedrijf in Amerika.

Newport
Reynolds is de producent van onder andere Camel, Pall Mall en Winston, maar ook in de rookvrije sector is de onderneming toonaangevend met merken als Kodiak, Grizzly en Camel Snus. En de reden waarom ik vandaag over Reynolds praat, is de goedkeuring door de FTC van de overname van Lorillard (NYSE: LO), in grootte de derde tabaksonderneming in Amerika, voor $25 miljard. Met de overname krijgt Reynolds Newport in handen, het snelst groeiende sigarettenmerk in Amerika. Terwijl de markt voor sigaretten in Amerika krimpt, heeft Newport in de laatste 20 jaar zijn marktaandeel zien groeien van 7 naar 15%. Na de overname heeft Reynolds 32% van de Amerikaanse tabaksmarkt in handen en tegelijkertijd zullen de kosten na de fusie met bijna $1 miljard kunnen worden teruggebracht. Goed voor de aandeelhouders, die de extra winst in de vorm van dividend de komende jaren zullen terugzien.

e-cigarettes
Terwijl de markt van tabak slinkt, groeit die van e-cigarettes explosief. Daar liggen voor Reynolds kansen. De omzet van e-cigarettes groeide in 2014 met 70% van $1 miljard naar $1,7 miljard. Analisten van Wells Fargo verwachten dat de markt voor die sigaretten in 2017 zal groeien naar $10 miljard. Reynolds kan daar flink van profiteren. Het merk Vuse werd in 2013 gestart in Colorado. Een jaar later was dit merk in heel Amerika te koop in meer dan 100.000 winkels. Het afgelopen jaar kon daardoor de totale omzet van Reynolds weer eens groeien naar bijna $8,5 miljard. Daarbij betaalt de onderneming een kwartaaldividend van 67 cent per aandeel. Dat geeft een dividendrendement van 3,5%. Dat dividend is de afgelopen tijd regelmatig verhoogd en ik verwacht, dat als de aankoop van Lorillard is afgerond, de onderneming zijn dividend verder zal verhogen en ook de inkoop van eigen aandelen zal hervatten. 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann