Jaargang 4, nummer 44, 15 juni 2015

 

 

De dreigende renteverhoging

Eric Poelmann 
Veel beleggers zien met wat angst een komende renteverhoging tegemoet. Met name in Amerika is de rente momenteel het gesprek van de dag. Ik kreeg een reactie van één van mijn lezers, die ik vandaag met u wil behandelen.
 

Beste Eric, 

Het is soms een grote moeite om alle informatie te verwerken die in de mailbox terecht komt.  Ik heb het dan over beleggingsadviezen allerhande, waarbij de ene nog meer met bewezen rendementen boft dan de andere. Vandaar dat ik jouw nieuwsbrief graag volg, omdat deze steeds op een nuchtere en realistische wijze één bepaald aandeel wordt besproken zonder al te veel onnodige poespas. Maar een klare blik over het bedrijf, zijn omgeving en zijn potentieel.

Ik vond de rubriek van deze nieuwsbrief met het antwoord op een gestelde vraag nog interessanter, omdat dit een thema besprak die als achtergrondinformatie erg nuttig is bij de beoordeling van de vele aandelen die zowel door jou als door Paul en Eveline worden besproken. 

Ik heb een Amerikaanse portfolio opgesteld met een waaier van CEF, REIT, BDC en Preferente aandelen die, zoals je wel weet, vooral gericht is op een dividendrendement met een lange termijn visie.

Ik vond het dan ook goed om even het onderwerp als REIT wat nader te bekijken. Maar ik hoopte toch op een andere opmerking met betrekking tot die REIT's of BDC's.  Met de steeds dreigender en verder voorop geschoven renteverhogingen van de FED, die de markt wel erg nerveus maakt, stel ik mij de vraag hoeveel invloed deze renteverhogingen zullen hebben op REIT's en BDC's.  Omdat die toch afhankelijk zijn van de rente. Zal die eerder beperkt blijven indien de FED op een voorzichtige en langzame manier, wat ook het meest waarschijnlijke zal zijn, de rente terug de hogere sferen in stuurt?  Of komen die dan toch onder zware druk te staan bij een hogere rente? 

Met vriendelijke groet 

Eddy Fosselle

============================== 


Hierbij bij reactie:
 

Geachte heer Fosselle, 

Hartelijk dank voor uw reactie. 

Eén vraag beantwoorden, lokt gelijk tien nieuwe vragen uit. Het is niet mijn bedoeling bij DividendRadar een vragenrubriek te gaan inzetten. Toch wil ik wel reageren op de rente-ontwikkeling.  

Hoewel er officieel niets gebeurt, is de lange rente wel degelijk in beweging. Die lange rente is overigens iets, waar de Fed niet over gaat. Ik denk, dat de Fed de komende tijd niet teveel zal bewegen met de mogelijkheden die ter beschikking staan. Janet Yellen komt uit een school, die gelooft in het laag houden van de rente. Ik heb daar een paar weken geleden aandacht aan besteed. Er is momenteel geen enkele reden om de rente te verhogen. De dollar piekt dit jaar en een verhoging van de rente in Amerika zal alleen maar uitdraaien op een nog hogere dollar. Dat legt vele Amerikaanse multinationals op de pijnbank. De winsten lopen terug en dat heeft een lagere groei van de Amerikaanse economie tot gevolg.  

Die lange rente loopt overigens ook in Europa op. Ik volg daarvoor altijd de staatslening 7 1/2% NL 93-23. Deze lening is afgelopen week onder de 150 gedoken. En de vraag is, hoe snel de daling zal voortzetten. Als de rente in Europa oploopt, kan die in Amerika ook omhoog zonder al teveel gevolgen voor de koers van de dollar. Ik ben geen rentepsycholoog. Wel geloof ik dat de dollar in 2015 zal pieken. Omdat de dollarbeweging cyclisch is en de stijging van 7 jaar dit jaar zou moeten aflopen. Of die piek al bereikt is, weet ik niet.  

U roert in uw brief bijna alle beleggingen van The Dividend Factory aan. Mijn rubriek geeft mij niet de ruimte alle soorten beleggingen te evalueren. Preferente aandelen zijn direct rente gerelateerd. De koersen kunnen dus dalen als de rente stijgt. Let hier wel op de call data. Dat is het moment, dat de uitgever de prefs kunnen terugroepen. Let wel, kunnen, niet moeten. Hoe dichter die call data liggen bij het moment van aankoop, hoe minder koersrisico u in de regel loopt. Koop prefs dus niet met een te hoge premie. Het koersrisico bij de CEF hangt sterk af van de soort CEF die u koopt. Is hij meer obligatie gerelateerd, dan is uw koersrisico op dit moment groter dan bij de aandelen CEF. Die zal overigens weer meer last hebben, als de beurzen de lang verwachte correctie ondergaan. Let hierbij vooral op de net asset value (NAV). Hoe meer discount, hoe beter.  

Over de REIT heb ik vorige week gesproken. Bij deze aandelen is het leed overigens vaak al geleden voordat de rente daadwerkelijk beweegt. Zelf laat ik me niet zo leiden door de rente, als het om de REIT gaat. De degelijkheid en de toekomstvisie spelen bij mij een belangrijker rol. Zelf ben ik gecharmeerd van REIT's, die gericht zijn op de zorgsector. De vergrijzing zal ervoor zorgen, dat de vraag naar zorg zal toenemen en dat betekent, dat er in de regel meer aan verdiend kan worden. Sabra Health Care Reit (NASDAQ: SBRA) en Omega Healthcare Investors (NYSE: OHI) zijn enkele van mijn favorieten. Maar er zijn er meer. Beleg hier met een lange termijn visie.  

Tenslotte de BDC. Ik denk, dat bij veel BDC's de gevoeligheid voor de rente minder groot is dan u op het eerste zicht zou denken. Stijgt de rente, dan wordt de rente, die de BDC aan zijn klanten in rekening brengt, vaak automatisch mee verhoogd. En als de rente stijgt, is dat meestal een teken dat het met de economie de goede kant uit gaat. De BDC heeft wel een flink koersrisico als het met de economie minder gaat. De kleine bedrijven, die de BDC financiert, komen bij een teruglopende economie gemakkelijker in de problemen. Ook is het zo, dat BDC's bij een oplopende koers, vaak nieuwe aandelen uitgeven. Ga hier dus niet voor een koersstijging, maar voor het dividendrendement.  

Wilt u meer weten over hoog dividend beleggen, dan is The Dividend Factory van collega Paul van den Heuvel een goede wegwijzer. Hij heeft niet alleen REIT’s in zijn portfolio, maar ook andere vormen van hoog dividend. Wilt u meer hierover weten, klik dan hier.
  

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann