Jaargang 4, nummer 46, 22 juni 2015

 

Een goede hint

Eric Poelmann

Al enige tijd hikken de beurzen aan tegen het hoogste punt. Of gaan daar net weer over heen, zoals dat vorige week bij de NASDAQ gebeurde. De DOW zit dan weer net boven de 18.000 en dan weer net daaronder. Die hoogtepunten maken sommige beleggers wat afwachtend. Niemand wil uiteindelijk achteraf tot de conclusie komen te duur te hebben gekocht. Maar even zoveel beleggers hebben spijt als ze wederom tot de conclusie moeten komen, dat het laatste hoogtepunt maar heel tijdelijk bleek te zijn en nadat de beurzen aan een volgende rally zijn begonnen. Ik zeg niet dat er op korte termijn weer een volgende rally in het vat zit, maar uitsluiten kan ik het ook niet. Veel zal er bijvoorbeeld van afhangen, of de dollar zijn hoogtepunt gezien heeft of niet. Dat is veel belangrijker dan de Griekse tragedie, die waarschijnlijk wel uit zal monden in één of andere deal, waarbij Griekenland binnen de euro blijft. En gebeurt dat niet, dan hebben we een verrassing.

Insiders
Het gedrag van het topmanagement van beursgenoteerde bedrijven kan een indicatie geven, of insiders langs de kantlijn blijven staan nu de beurzen zo hoog staan. Bij sommige bedrijven blijken die insiders echter erg actief. Ik zie het als een goede hint, dat deze bedrijven kansen zien om op de korte termijn een goede ontwikkeling door te maken. Het is natuurlijk geen garantie, want ook topmanagers maken wel eens verkeerde inschattingen. Het aardige in Amerika is, dat het kopen en verkopen van aandelen door topmanagers in het eigen bedrijf bekend moet worden gemaakt. Want de beurzen kunnen dan hoog staan, sommige aandelen hebben de laatste weken flink te lijden gehad van de renteperikelen. Topmanagers en groot aandeelhouders vinden het koersniveau van hun bedrijven nu zo aantrekkelijk, dat ze tot aankoop van hun aandelen overgaan. Insiders kunnen aandelen kopen om een aantal redenen, maar de belangrijkste is toch wel dat ze daar werken en geloof hebben in wat ze daar zien.  

REIT’s
Een sector die dankzij de rente nogal wat koersdalingen gezien heeft, is die van de Real Estate Investment Trust (REIT). Zelf heb ik het gevoel, dat de koersdalingen wat doorgeschoten zijn. Dat vindt het management van W.P. Glimcher Inc (NYSE: WPG) kennelijk ook. De REIT is vooral actief op het gebied van shopping centers. Het aandeel kwam twee weken geleden op een dieptepunt van $12,98 terecht en dat was aanleiding voor de topman om vorige week 100.000 aandelen te kopen op een koers van $13,10. Hij gaf dus even $1,3 miljoen uit voor de aankoop van aandelen in zijn eigen bedrijf. Je moet dan wel geloof in dat bedrijf hebben. En hij haalt er een mooi rendement mee, want deze onderneming heeft een kwartaaldividend van 25 cent per aandeel, waarmee het dividendrendement bij een slotkoers vrijdag van $14,27 uitkomt op 7%.    

BDC’s
Een andere sector, die nogal rente-afhankelijk is, is die van de Business Development Companies (BDC). Ik denk dat daar de gevolgen van een rentestijging wel zullen meevallen. Want vaak is het zo dat een rentestijging gewoon aan de klanten wordt doorberekend. Prospect Capital Corp (NASDAQ: PSEC) is zo’n BDC. Het bedrijf heeft een paar maanden geleden zijn dividend verlaagd en dat heeft nogal wat koersdruk veroorzaakt. Begrijpelijk, maar ook hier is het de vraag, of de koers niet te ver is doorgeschoten. Dat vindt het management van wel, want een aantal van hen koopt de laatste weken met regelmaat aandelen op. De CEO van het bedrijf pakte vorige week flink uit door 140.000 aandelen te kopen op een koers van $7,32. Voor een totaal van iets meer dan $1 miljoen. Het aandeel keert elke maand een dividend uit van 8,3 cent, waarmee het dividendrendement bij de slotkoers van vrijdag van $7,72 uitkomt op 12,95%.

REIT’s en BDC’s worden veelvuldig behandeld door Paul van den Heuvel in zijn nieuwsbrief The Dividend Factory. Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in deze sectoren, klik dan hier.  

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann