Jaargang 4, nummer 47, 24 juni 2015

 

Aandeel in de uitverkoop

Eric Poelmann

Er zijn twee manieren om het dividendrendement op een aandeel te laten stijgen. Ofwel de teller (het jaarlijks dividend) stijgt, ofwel de noemer (de koers van het aandeel) daalt. Optie nummer 1 zal ons als belegger het meeste aanspreken. Helemaal als we het aandeel al in bezit hebben. Een oplopend dividend is immers altijd welkom, terwijl we van een dalende koers als belegger meestal buikpijn hebben. Laten we als voorbeeld even Intel nemen. Dat aandeel heeft een dividend van 96 cent, waarmee het rendement bij een koers van $32 op 3% uitkomt. Als Intel het dividend zou verhogen naar $1,28 zou het rendement stijgen naar 4%. Maar als de koers van het aandeel zou dalen naar $24 hebben we hetzelfde effect. De bezitters van het aandeel Intel zouden bij zo’n koersdaling dus flink buikpijn hebben. Maar als potentiele koper van het aandeel kijk ik er toch heel anders tegenaan, vooropgezet, dat de koersdaling het gevolg is van een correctie op de beurs en niet van problemen binnen het bedrijf.

Correctie
Als potentiele koper heb ik bij een koersdaling niet alleen een flink hoger dividendrendement, ik kan ook meer aandelen kopen bij de lagere koers. Bij een investering van $5000 krijg ik bij een koers van $32 immers 156 aandelen, terwijl dat er bij een koers van $24 zo’n 208 zouden zijn. Als dividendbelegger ben ik in de regel blij als de beurzen eens een tijd in mineur zijn. Ik heb dan immers de kans om aandelen, die ik graag wil hebben, te kopen tegen een lagere koers, waarmee ik er meer kan kopen en een hoger dividendrendement krijg. Een beursdaling komt mij dus in de regel goed uit, waarbij ik de lagere koersen van de aandelen, die ik in bezit heb, maar op de koop toe neem. Zolang het dividend op die aandelen maar niet daalt.

Rentestijging
De Fed heeft de afgelopen week aangekondigd, dat de federal funds rate nog even hetzelfde blijft. Maar dat is een korte rente. De lange rente is al een tijdje aan het stijgen en bepaalde categorieën aandelen hebben daar momenteel flink last van. Eén zo’n categorie is de real estate investment trust (REIT). Deze aandelen hebben de afgelopen tijd een flinke koersveer moeten laten, zonder dat daarbij van resultaatverslechtering sprake is. Reden waarom ik momenteel veel belangstelling voor de REIT’s heb en er dus ook regelmatig over schrijf. Een aandeel dat flink te lijden heeft gehad van de renteperikelen is Omega Healthcare (NYSE: OHI). Het aandeel kende het afgelopen jaar een hoogste koers van $45,46 maar staat nu zo’n 20% lager op $36. Zonder dat de resultaten voor zo’n koersdaling aanleiding geven.

Oplopend dividend
Omega Healthcare is gespecialiseerd in onroerende goed in de zorgsector. En u weet, dat deze sector één van mijn favorieten is vanwege de enorme vergrijzing in Amerika. Het dividendbeleid van de onderneming spreekt mij ook aan. Gedurende de laatste drie jaar heeft Omega Healthcare immers elk kwartaal zijn dividend weten te verhogen. Het dividendrendement staat dankzij deze verhogingen en de lage koers nu op 6%. Indien u nu koopt, kan het rendement de komende jaren verder stijgen als de onderneming zijn dividendpolitiek kan volhouden. Daarom ben ik op deze koers koper van het aandeel.

Ik ben overigens niet de enige. Er zijn nogal wat beleggers in Nederland, die REIT’s in hun portfolio hebben dankzij The Dividend Factory, een nieuwsbrief van Paul van den Heuvel, die regelmatig aandacht besteedt aan de REIT’s. Wilt u hier meer over weten, klik dan hier.
 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann