Jaargang 4, nummer 49, 1 juli 2015

 

Typische hoog dividend aandelen

Eric Poelmann

Dividend is vandaag de dag niet meer de slagroom op het taartje van de belegger. Veel beleggers zijn echt op zoek naar aandelen, die inkomen opleveren in de vorm van dividend. Gewoon omdat ze dat inkomen nodig hebben. Op de Amerikaanse beurzen zijn een paar sectoren die veel dividend opleveren. Een dergelijk sector is die van de business development companies (BDC’s). Er zijn er zo’n 50 van. Een BDC is voor kleine en middelgrote bedrijven een soort bank, die leningen aan die bedrijven verstrekt. Vaak moet daarvoor een hoge rente worden betaald. De BDC heeft in veel gevallen een zetel in de directie van de bedrijven waaraan geleend wordt. Daarmee is een goed toezicht mogelijk op de financiele ontwikkeling. Gemiddeld hebben BDC’s op dit moment een dividendrendement van zo’n 10%.

Ruime marge
De meeste BDC’s verstrekken leningen met een floating rate. Dat wil zeggen, dat de rente die ze naar hun klanten berekenen, omhoog gaat als de marktrente stijgt. Maar om die leningen te financieren, gebruiken ze eigen vermogen en lenen ze tegen een vaste rente. Dus als de marktrente stijgt, verdient de BDC meer. Toch staan de koersen van de rente georiënteerde aandelen onder druk als de rente oploopt. Dat zien we nu ook bij de BDC’s gebeuren. Logisch is dat niet helemaal. Zeker, omdat de BDC’s tegen een vaste rente lenen. En omdat een stijgende rente vaak veroorzaakt wordt door een economie, die aan de beterende hand is zoals nu.

Tegenwind
Toch hebben de BDC’s een wat moeilijke periode doorgemaakt. Afgezien van de oplopende rente heeft de sector als geheel vorig jaar een flinke afstraffing gehad, omdat ze uit alle indexen verwijderd zijn. De wijze waarop de kosten in de boekhouding worden verwerkt, is niet conform de regels en de BDC’s weigerden dat te wijzigen. Het gevolg was een daling van de vraag naar de aandelen en dus een daling van de koersen. Daar kwam nog bij dat een aantal BDC’s leningen had verstrekt aan olie- en gasbedrijven. Een sector, die na de daling van de prijs van olie in zwaar weer verkeert. Beleggers zijn de BDC’s vervolgens meer gaan selecteren op kwaliteit dan op dividend alleen.

Favorieten
Eén van de betere BDC’s, die ik twee weken geleden al bij u geïntroduceerd heb, is Main Street Capital (NYSE: MAIN). Deze BDC verstrekt leningen tussen de $2 en $15 miljoen aan ondernemingen met een omzet tussen de $10 en $100 miljoen. Naast leningen verstrekt Main Street ook risicokapitaal in ruil voor aandelen. Het management heeft een fijne neus voor ondernemingen met de beste kansen. Daardoor stijgt de intrinsieke waarde van het aandeel Main Street voortdurend. Het aandeel betaalt een maandelijks dividend van 17,5 cent. Als de resultaten het toelaten, keert deze BDC twee keer per jaar een extra dividend uit. Het afgelopen jaar was dat 27,5 cent in december en in juni. Daarmee komt het totale dividend op jaarbasis uit op $2,65 wat een dividendrendement van 8,4% betekent. Een tweede interessante BDC is Prospect Capital (NASDAQ: PSEC). Deze BDC is een stuk speculatiever, maar heeft dan ook een dividendrendement van 13%. Prospect Capital is bezig met een aantal spinn offs en de koers ligt ver onder de intrinsieke waarde. Onlangs is het dividend verlaagd naar 8,3 cent per maand, waarmee het dividend per jaar uitkomt op $1. Prospect Capital is geen rustige belegging en dus niet geschikt voor iedereen, maar keert wel heel veel dividend uit.

Interessant
Omdat de BDC’s het midden- en kleinbedrijf financieren, hebben ze van de Amerikaanse overheid een extra ondersteuning gekregen. Ze zijn vrijgesteld van vennootschapsbelasting onder de voorwaarde, dat ze 90% van hun winst aan de aandeelhouders uitkeren. Voor Nederlanders is dat extra interessant. In Amerika betalen die aandeelhouders progressief dividendbelasting, waardoor daar wat met de ene hand wordt weggegeven, met de andere hand weer wordt teruggehaald. Maar Nederlanders betalen op dit hoge dividend maar 15% withholding tax en dat kan weer verrekend worden met de vermogensrendementsheffing in box 3. Op veel koerswinst moet u bij deze aandelen niet rekenen. Zit de koers in de lift, dan komt de BDC vaak met een emissie om zo weer goedkoop extra kapitaal binnen te halen. Dat drukt vervolgens de koers weer naar beneden. Komen we in een recessie, dan wil het dividend van de BDC nog wel eens in gevaar komen.

De BDC is een echt hoog dividend aandeel. Paul van den Heuvel heeft veel hoog dividend aandelen in zijn portfolio van The Dividend Factory. Wilt u hier meer over weten, klik dan hier.

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann