Jaargang 4, nummer 51, 13 juli 2015

 

Meer generieke medicijnen

Eric Poelmann

Voor de doorbraak van de generieke medicijnen moet we terug naar 1984. Nieuwe wetgeving in Amerika zette de medicijnenindustrie op zijn kop. In dat jaar werd de Hatch-Waxman wet aangenomen en die veranderde de bestaande wetgeving rond de generieke medicijnen. Voordat die wetgeving van kracht werd, moesten producenten van generieke medicijnen hetzelfde moeizame en lange proces door als de merkmedicijnen om toestemming te krijgen van de FDA (de Food and Drug Administration). Dankzij de nieuwe wetgeving werd de weg voor toestemming door de FDA van generieke medicijnen een stuk ingekort. Voor 1984 hadden generieke medicijnen in Amerika een marktaandeel van 20%. Nu zijn de rollen omgekeerd en hebben de generieke medicijnen een marktaandeel van 80%. En de reden daarvoor is een simpele. Generieke medicijnen zijn zo’n 80% goedkoper dan die van de gerenommeerde merken.

Prijsstijging
Maar die prijsverschillen zijn aan het veranderen. Generieke medicijnen worden snel duurder en de reden daarvoor is de grote vraag. In de afgelopen twee jaar zijn de prijzen voor generieke medicijnen jaarlijks met 5 tot 6% gestegen. Die prijsstijgingen zijn terug te voeren op de snel ouder wordende bevolking in Amerika en de rest van de wereld, waardoor de vraag naar generieke medicijnen toeneemt. In Amerika worden immers zo’n 8000 inwoners per dag 65 jaar. En dat voor de komende 10 jaar. Wereldwijd groeit het aandeel ouderen van 20% in 2000 tot 30% in 2025. Alleen al in China zullen in 2030 zo’n 340 miljoen ouderen boven de 60 zijn. Vier keer zoveel als in Amerika. En hoewel de productie van generieke medicijnen flink groeit, kan de toename van de vraag nauwelijks worden bijgehouden en dat mondt uit in prijsstijgingen.

Turnaround
Een belangrijke speler in de markt van de generieke medicijnen is het in Israël gevestigde Teva Pharmaceuticals (NYSE: TEVA). Teva is één van de grootste producenten van generieke medicijnen ter wereld. Maar Teva was niet altijd de toonaangevende producent. In 2012 en 2013 ging het een stuk minder met deze onderneming, terwijl de concurrentie het juist heel erg goed deed. De slechte resultaten waren aanleiding om de leiding van de onderneming te vervangen. Eén van de directieleden van Teva, met ervaring in turnaround situaties, nam het roer over en kwam al snel met een aantal ingrijpende maatregelen. Dat had zijn weerslag op de koers van het aandeel. Die koers steeg het afgelopen jaar met 12% en ik zie de koers verder stijgen.

Overname
Basis voor een mogelijke koersstijging is een versnelde omzetgroei en die kan zeker worden gerealiseerd als de overname van Mylan door gaat. Teva heeft een vijandelijk bod uitgebracht op Mylan, eveneens een producent van generieke medicijnen. Mylan wil echter niet worden overgenomen, dus of die overname doorgaat, is nog allerminst zeker. Om meer kans te maken heeft Teva het bod afgelopen week verhoogd en het is nog maar de vraag of het daarbij zal blijven. Mocht de overname lukken, dan ontstaat het grootste concern ter wereld voor de productie van generieke medicijnen. Teva heeft een dividendrendement van 2,21% en dat dividend loopt al jaren op. In dollars is dat iets vertekend, doordat de waarde van de dollar nogal gestegen is. Maar ik denk, dat de stijging van het dividend nog wel even kan doorzetten, want het aandeel heeft een payout ratio van slechts 42,4%. Het aandeel is daarom zeker een overweging waard.

 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann