Jaargang 4, nummer 52, 15 juli 2015

 

BP weet waar het aan toe is

Eric Poelmann

 
Het oliedrama in de Golf van Mexico is inmiddels vijf jaar geleden en de gevolgen ervan waren voor de aandeelhouders lang niet te overzien. Daarin is nu verandering gekomen. Na weken van intensief onderhandelen, moet BP (NYSE: BP) nog een bedrag van $18,7 miljard aan boetes en schadevergoedingen betalen. Daarmee komt de totale rekening van de vervuiling uit op bijna $54 miljard. Een enorm bedrag voor het olieconcern, maar tegelijkertijd betekent het opluchting. Want met deze deal is er eindelijk de zekerheid, dat de schade voor het concern te overzien is en dat is goed nieuws voor BP. Nog eens bijna $19 miljard betalen is natuurlijk niet leuk, maar niets is meer funest voor een bedrijf dan onzekerheid. Op 8 november vorig jaar heb ik al eens over BP geschreven. Wilt u dat nog eens lezen, klik dan hier. Meer dan $50 miljard aan boetes en schadevergoedingen is natuurlijk een enorm bedrag, maar de onderneming gaat er niet failliet aan. Daarmee wordt nog eens aangetoond hoe sterk olieconcerns als BP zijn.

Dividend
Als dividendbelegger maak ik me dus niet meer druk over het feit, dat BP failliet kan gaan aan het drama. Dat zal niet gebeuren. Veel interessanter is nu, of het dividend van 6% overeind kan blijven. In de afgelopen 20 jaar is het dividendrendement van het BP aandeel maar twee keer zo hoog geweest als nu. Eerst was het tijdens de financiele crisis van 2008 en de tweede keer was dat toen beleggers zich realiseerden, wat het oliedrama voor financiële en politieke gevolgen zou kunnen hebben voor het olieconcern. Beide keren was er een situatie, waarbij beleggers twijfels kregen over de houdbaarheid van het dividend van BP. Is die twijfel er nu ook? Na het oliedrama heeft BP het dividend inderdaad gehalveerd. Maar dreigt dat nu ook? Of zijn beleggers wat al te pessimistisch?

Beleid
De CEO van BP, Bob Dudley, heeft bij de presentatie van de laatste drie kwartaalcijfers aangegeven, dat het dividend van de onderneming top prioriteit heeft. Alleen daaruit al is af te leiden, dat het management er alles aan wil doen om zijn aandeelhouders niet teleur te stellen. In Engeland leven immers heel wat bejaarden van het dividend van de onderneming. Maar wat Dudley zegt zijn alleen maar woorden. Belangrijker is de vraag of de onderneming in staat is voldoende inkomen te genereren om het dividend tenminste te handhaven. Met een payout ratio van meer dan 100% is er op zijn minst twijfel over de houdbaarheid van het dividend. Maar de nettowinst zegt niet alles. Daar zitten immers ook afschrijvingen in en in het geval van BP reserveringen in verband met de schade uit het oliedrama. Belangrijker is dus of de onderneming voldoende cash genereert om het dividend te handhaven.

Olieprijzen
Natuurlijk speelt het slagveld van de oliemarkt een niet onbelangrijke rol. En daar zien we dat de prijs van olie opnieuw onder druk staat. Daarmee wordt het voor het management van BP niet gemakkelijker om de belofte van het dividend ook daadwerkelijk waar te maken. Maar als we naar de payout ratio kijken, dan staat het bedrijf er beter voor dan de collega’s Exxon en Shell. BP hoopt in 2020 zijn productie te hebben opgeschroefd naar 900.000 vaten per dag. Maar tegelijkertijd zit daar ook het gevaar, want die productie-uitbreiding is gemaakt onder de aanname, dat de olieprijs zich rond de $100 zou handhaven. En daar zitten we voorlopig ruim onder. Toch weten de oliemaatschappijen daar redelijk mee te leven. Lange termijn projecten gaan in de ijskast en er wordt flink in de kosten gesneden. Is de nieuwe dip in de olieprijzen van tijdelijke aard, dan is BP op een koers onder $40 een koopje. En ik ben ervan overtuigd dat het management alles zal doen om zijn belofte met betrekking tot het dividend waar te maken. Dus blijft de prijs van olie voor een langere tijd laag, dan heeft snijden in de kosten bij BP een hogere prioriteit dan een verlaging van het dividend. En beleggers moeten hun kansen waarnemen. Mocht de koers van BP zich nog eens in de richting van $35 bewegen, zoals het afgelopen jaar al eerder is gebeurd, dan is het innemen of uitbreiden van een positie in BP zeker het overwegen waard. 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann