Jaargang 4, nummer 56, 03 augustus 2015

 
Nutsbedrijven interessant

Eric Poelmann

 
In de eerste zes maanden van dit jaar zijn de nutsbedrijven zo’n 11% in koers gedaald. Daarmee was deze sector verreweg de slechtste binnen de Standard & Poor’s 500 index. De nutsbedrijven deden het zelfs minder dan de aandelen in de energiesector. En die hadden het met de dalende prijs voor olie al slecht te verduren. Wat ging er verkeerd met de nutsbedrijven? Eigenlijk niet veel. Zij hadden alleen veel last van de mogelijke rentestijging. Nutsbedrijven zijn historisch nogal gevoelig voor veranderingen in de rentetarieven. De rente op de staatobligaties trok de eerste helft van het jaar aan en de Fed heeft er al maanden geen geheim van gemaakt, dat ze in de tweede helft van het jaar de rente wil verhogen. Dat laatste zit er nog steeds in voor september, al heb ik daar mijn twijfels. Niemand hier in Amerika zit te wachten op een nog sterkere dollar. Daarmee gaan de prijzen voor olie en andere grondstoffen nog verder omlaag en een sterkere dollar is gewoon niet goed voor de wereldeconomie. Inmiddels loopt de rente op de staatsobligaties weer terug.

Lange termijn rente
Waarom zijn hogere rentetarieven niet goed voor de koersen van de nutsbedrijven? Rente en het dividend van de nutsbedrijven zijn altijd in een soort competitie met elkaar. En op dit moment lijkt het er een beetje op, dat het slechtste rentescenario al in de koersen van de nutsbedrijven zit ingebakken. Maar ik ben er helemaal nog niet zo zeker van, dat diezelfde nutsbedrijven niet zouden kunnen profiteren van het rentescenario waar beleggers zo bang voor zijn. Veel analisten verwachten, dat Fed baas Janet Yellen in september zal beginnen met het optrekken van de rente en daar op gezette momenten in 2016 mee door zal gaan. Maar de Fed controleert alleen de korte termijn rente, terwijl de nutsbedrijven het in de eerste plaats van de lange termijn rente moeten hebben. Staatsobligaties bijvoorbeeld. Als het rendement op de 10 jarige Treasuries stijgt, dalen over het algemeen de koersen van de nutsbedrijven harder dan die van de overige aandelen. 

Niet zeker
Janet Yellen heeft aangegeven, dat de Fed van plan is om de rente slechts langzaam te laten oplopen. In dat geval is het waarschijnlijk dat de rente op de 10-jarige staatsobligaties ook maar langzaam zal oplopen. En als dat gebeurt, kunnen de koersen van de nutsbedrijven zich herstellen en het beter doen dan het marktgemiddelde. Dit scenario hebben we al eerder gezien. In juni 2004 begon de Fed met het optrekken van de rente met een kwart procent na elke vergadering. En de koersen van de nutsbedrijven daalden niet. Integendeel! Ze stegen flink. De nutsbedrijven stegen 32% in het eerste jaar van de rentestijgingen, terwijl de Standard & Poor’s 500 maar 8,2% opliep. En nogmaals, ik ben er nog niet zo zeker van, dat de Fed de rente zal laten stijgen in september. De Amerikaanse economie groeit minder snel dan verwacht en de inflatie zit nog ruim onder de doelstelling van 2%. Bovendien gooit de economische ontwikkeling in China momenteel flink roet in het eten.

Hoog dividendrendement
Een aandeel dat de afgelopen tijd flink is gedaald, is Southern Company (NYSE: SO). Het aandeel staat inmiddels zo’n 17% onder de topkoers van de afgelopen 12 maanden. Southern heeft onlangs zijn kwartaaldividend verhoogd naar 54,3 cent per aandeel, waarmee het dividendrendement uitkomt op iets meer dan 5%. Maar het aandeel kent wel een hoge payout ratio van 92%. Een beetje voorzichtigheid is dus wel geboden.

Southern Company is een aandeel met een GroeiDividend. Eveline Vrisekoop heeft op haar website een lijst met meer dan 200 aandelen met een alsmaar hoger dividend. Wilt u daarover meer weten, klik dan hier.
 

Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann